Plan: | Oude Almeloseweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0193.BP11019-0004 |
De visie van het kabinet op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland staat beschreven in de Nota Ruimte. In deze nota is het ruimtelijk beleid tot 2020 vastgelegd met een doorkijk tot 2030. De nota heeft een strategisch karakter en richt zich op de hoofdlijnen van het beleid.
Het hoofddoel van het nationaal ruimtelijk beleid kan worden samengevat als: ruimte scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies. Gelet op de beperkte ruimte in Nederland dient dit efficiënt en duurzaam te geschieden. Het kabinet heeft gekozen voor een dynamisch en op ontwikkeling gericht ruimtelijk beleid, met als uitgangspunt 'decentraal waar dat kan, centraal waar dit moet'.
De Nota Ruimte bevat geen beleid dat rechtstreeks doorwerkt naar ontwikkelingen binnen het plangebied.
De provincie Overijssel heeft op 1 juli 2009 de Omgevingsvisie en de Omgevingsverordening vastgesteld. In de Omgevingsvisie en de Omgevingsverordening is het ruimtelijk beleid van de provincie vastgelegd, dat o.a. het Streekplan Overijssel 2000+, de Verordening voor de Fysieke Leefomgeving (VFLO) en het Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan (PVVP) vervangt. In het beleid van de provincie staan de zorg voor ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid centraal. Deze elementen zijn derhalve binnen de hele omgevingsvisie terug te vinden.
De sturingsfilosofie van de provincie is als volgt samen te vatten: als sprake is van een bepaalde ontwikkeling, dan moet eerst worden nagegaan, aan de hand van de generieke beleiduitgangspunten, die in de omgevingsvisie zijn opgenomen, of er behoefte is aan de ontwikkeling. Indien dat zo is, moet worden nagegaan of de gekozen plek geschikt is voor het aldaar doorvoeren van de ontwikkeling. Om antwoord te kunnen geven op die laatste vraag, dient de ontwikkelingsperspectievenkaart bekeken te worden. Wanneer uit die kaart blijkt dat een ontwikkeling, zoals gepland, niet in strijd is met deze kaart, kan verder worden bezien hoe de ontwikkeling vormgegeven moet worden. Hierbij heeft de provincie gekozen voor een vierlagen- benadering, in welke benadering vier kaarten/lagen worden onderscheiden. Dit zijn de natuurlijke laag, de laag van het agrarische cultuurlandschap, de stedelijke laag en de lust- en leisurelaag. Samen met de catalogus gebiedskenmerken kan worden geconstrueerd welke kenmerken per laag van belang zijn om rekening mee te houden bij de planvorming.
Ontwikkelingsperspectieven
De ontwikkelingsperspectievenkaart geeft voor de Oude Almeloseweg 26 de aanduiding "Stadsrandgebied". Dit gebied is de overgang tussen bebouwd gebied en groene omgeving, zowel entree van de stad als verbinding met het buitengebied. Kansen voor recreatiemogelijkheden, nieuwe landgoederen en eventueel stedelijke uitbreiding volgens gebiedskenmerken, bijv. woon-/werklandschappen.
Gebiedskenmerken
De gebiedskenmerken zijn in vier lagen in kaart gebracht: de natuurlijke laag, de laag van het agrarisch cultuurlandschap, de stedelijke laag en de lust- en leisurelaag.
Vanuit de Catalogus Gebiedskenmerken blijkt dat de natuurlijke laag van het plangebied Oude Almeloseweg 26 aangemerkt wordt als 'dekzandvlakte' en in de lust- en leisurelaag als 'stadsrandgebied'. De laag van het agrarisch cultuurlandschap en de stedelijke laag hebben geen directe betekenis voor het plangebied.
Dekzandvlakte
De dekzandgronden beslaan een groot gedeelte van de oppervlakte van de provincie. Na de ijstijden bleef er in grote delen een reliëfrijk – door de wind gevormd – zandlandschap achter, dat gekenmerkt wordt door relatief grote verschillen tussen hoog/droog en laag/nat gebied. Soms vlak bij elkaar, soms verder van elkaar verwijderd
Stadsrandgebied
De stadsrand is een overgangsgebied. Hier is sprake van 2 elkaar overlappende invloedssferen. De randen zijn bepalend voor de identiteit van zowel de steden als het landschap eromheen. De (potentiële) kwaliteit is die van de ‘best of both worlds’; stedelijke voorzieningen, verspreid liggende (gewilde) woon- en werkfuncties, padennetwerk in een landschappelijk raamwerk. Dichtbij stad en toch buiten. Randen gaan niet alleen over de ‘functionele mix’, maar vooral ook over herkenbaarheid, duidelijkheid, silhouetten (kerktorens, markante gebouwen, bruggen, e.d.) het je thuis voelen.
In de stadsranden sluiten recreatieve en utilitaire routes van buiten de stad aan op de binnenstedelijke structuur. In deze gebieden komen veel opgaven en belangen samen zoals tadsuitbreidingen, infrastructuur, landbouw, landschapsontwikkeling, water en natuur.
Het onderhavige plan, waarin de mogelijkheid van een nieuw te bouwen woing is opgenomen, past binnen de Omgevingsvisie. De ontwikkeling is dus conform het provinciaal beleid.
Structuurplan
De gemeenteraad van Zwolle heeft op 16 juni 2008 met grote meerderheid ingestemd met het Structuurplan Zwolle 2020. Met het Structuurplan Zwolle 2020 geeft de gemeente richting aan de noodzakelijke groei van woningbouw- en bedrijvenlocaties. Daarmee wordt de positie van Zwolle als regionale centrumstad versterkt en komen er kaders waarbinnen de stad zich de komende jaren kan ontwikkelen. Toekomstvisie en draagvlak moeten zorgen voor een evenwichtige groei van Zwolle met behoud van groen, leefbaarheid, bereikbaarheid en duurzaamheid.
In het structuurplan wordt de Oude Almelosewg 26 aangemerkt als 'woongebied (stedelijk/groenstedelijk/ dorps)'.
Visie Buitengebied
Op 30 maart 2009 heeft de gemeenteraad ingestemd met de Visie Buitengebied. Dit is een visie op hoofdlijnen, die richting geeft voor het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied. Het plangebied is ook in de visie benoemd tot gemengd landelijk gebied. Het gemengd landelijk gebied heeft in de visie een rol als uitloopgebied voor de inwoners van Zwolle en als gebied waar de band tussen burger en landbouw versterkt kan worden.
Nota van Uitgangspunten Buitengebied
Op 25 januari 2010 heeft de gemeenteraad de Nota van Uitgangspunten voor Buitengebied vastgesteld. Dit is een doorvertaling van de Visie Buitengebied naar meer concrete regelingen voor de in het buitengebied voorkomende functies. Hierin zijn bijvoorbeeld keuzes gemaakt ten aanzien van de wijze van bestemmen, inhouds- en oppervlaktematen
Het onderhavige plan, waarin de mogelijkheid van een nieuw te bouwen woning is opgenomen, past ook binnen het gemeentelijk beleid.