direct naar inhoud van 1.1 Samenvatting
Plan: Diezerpoort
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP10017-0004

1.1 Samenvatting

Inleiding

Dit bestemmingsplan voor de bestaande wijk Diezerpoort is het 12e plan dat is opgesteld in het kader van het project Zwolle op Orde. Het plan van aanpak voor dit project is op 29 september 2003 vastgesteld door de raad.

Voor de bestaande wijk Diezerpoort gelden momenteel 20 bestemmingsplannen. Het oudste plan Dieze West stamt uit 1959. De jongste plannen die in het nieuwe bestemmingsplan zijn opgenomen, zijn Brandweerpost Noord en Geert Grootestraat, Van Schoonhovenstraat uit 2011.

Beoogd effect

Met dit plan wordt een nieuw bestemmingsplan voor de wijk Diezerpoort vastgesteld.

Argumenten

Het plan geeft uitvoering aan het project Zwolle op Orde dat erop gericht is voor het jaar 2013 over actuele bestemmingsplannen te beschikken.

Voor Diezerpoort zijn nu bestemmingsplannen van toepassing, waarvan de voorschriften erg van elkaar verschillen en slecht toe te passen zijn. In de loop der jaren zijn voor diverse bouwplannen afwijkingsprocedures gevoerd. Deze bouwplannen zijn tot op heden nog niet in een bestemmingsplan verwerkt. Het nieuwe plan voorziet weer in een actuele, uniforme, eenvoudige en gestandaardiseerde regeling.

Het digitaal vervaardigde plan zal gemakkelijker kunnen worden bijgesteld.

Door vaststelling van het plan is het innen van leges voor 10 jaar veilig gesteld.

Op grond van de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening vervalt na 1 juli 2013 het recht om ter zake leges te innen voor plannen die ouder zijn dan 10 jaar. Dit nieuwe plan zal voor 10 jaar na vaststelling recht op inning van leges geven.

Het bestemmingsplan Diezerpoort beoogt te voorzien in een actueel juridisch-planologisch toetsingskader, waarbij behoud van de huidige structuur van de wijk het uitgangspunt is.

Op grond van de overgangsregeling van de Wet ruimtelijke ordening vervalt op 1 juli 2013 het planologisch toetsingskader van de plannen, welke voor 1965 zijn vastgesteld. In Diezerpoort gaat het om het uitbreidingsplan Dieze-West geldend voor het westelijke gedeelte van de wijk.

Uitgangspunt bij het bestemmen van het bebouwde en het onbebouwde gedeelte van de wijk is het behoud van de bestaande ruimtelijke en functionele structuur en het vastleggen van bestaand (sectoraal) beleid dat van toepassing is voor de wijk. In enkele gevallen vinden er wijzigingen plaats in de bestaande planologische situatie:

  • Op de erven bij woningen zal de nieuwe gemeentelijke standaard voor aan- en bijgebouwen uit 2007 van toepassing zijn. Dit kan leiden tot enige verdichting op erven.
  • Rekening wordt gehouden met de renovatieplannen voor de bebouwing in Dieze Oost voor zover daar nu al besluitvorming over heeft plaats gevonden. Bovendien worden in Dieze Oost nieuwe kleinschalige bedrijfjes toegestaan in de onderste bouwlaag van een aantal flats ter bevordering van de flexibiliteit en levendigheid.
  • Op de plaats van een gemeentelijk wijkonderkomen aan de Hogenkampsweg 17 wordt nu de bouw van een dubbele woning planologisch mogelijk gemaakt. Het ontwerpbestemmingsplan, dat op 5 april 2012 voor dit doel ter inzage is gelegd, is nu opgenomen in het bestemmingsplan Diezerpoort.
  • Ook de eerste fase van het project Burgemeester Roelenweg Oost, dat drie gebouwen omvat voor studentenhuisvesting en opvang van dak- en thuislozen, wordt nu in dit bestemmingsplan planologisch mogelijk gemaakt.
  • Door de wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening op 1 januari 2012 moet bij het vaststellen van bestemmingsplannen rekening worden gehouden met cultuurhistorische waarden. Daartoe is een cultuurhistorische analyse opgesteld. In deze analyse is in totaal ongeveer een kwart van de bebouwing in de wijk als cultuurhistorisch waardevol aangemerkt. De meeste gebouwen zijn in dit bestemmingsplan al voorzien van een conserverende bestemming. Er is echter nader onderzoek nodig naar de wijze en mate van verdere bescherming. Hierop kan niet gewacht worden, omdat dan de vervaldatum van het recht om leges te innen en de vervaldatum van het uitbreidingsplan Dieze-West niet meer worden gehaald.
    Verdere bescherming zal daarom later plaatsvinden door middel van een partiƫle planherziening, waarbij de op verdere bescherming gerichte dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie met bijbehorende regels zal worden toegevoegd.

Financiƫn

Er zijn geen kosten voor de gemeente.

Het grotendeels conserverende bestemmingsplan voor Diezerpoort brengt geen extra kosten voor de gemeente met zich mee. Het is niet nodig voor dit bestemmingsplan een exploitatieplan op te stellen.

Communicatie

In het vooroverleg heeft de Veiligheidsregio IJsselland verzocht om de ontwikkeling van de studentenhuisvesting aan de Burgemeester Roelenweg in het bestemmingsplan mee te nemen. Dit verzoek is opgevolgd.

De gemeenteraad is op 2 juli 2012 akkoord gegaan met dit project voor studentenhuisvesting en opvang van dak- en thuislozen.
De eerste fase van het project, welke bestaat uit de realisering van 3 gebouwen, is nu in het bestemmingsplan planologisch mogelijk gemaakt. Voor de realisering zal separaat een projectuitvoeringsbesluit op grond van de Crisis- en herstelwet worden genomen, waarin alle milieuaspecten zullen worden afgewogen.
Voor de realisering van de tweede fase zal later een aparte procedure worden gevolgd.

De opmerkingen van de overige overleginstanties hebben verder niet tot belangrijke wijzigingen geleid.

Op 2 april 2012 is het voorontwerpbestemmingsplan in het kader van het vooroverleg als bedoeld in artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening naar 29 instanties verzonden met het verzoek om voor 1 juli 2012 te reageren.

De provincie Overijssel juichte de actualisering van het plangebied toe. Meegedeeld werd dat het plan bijdraagt aan het ruimtelijk beleid van de provincie.
Voor verdere details over het vooroverleg wordt verwezen naar hoofdstuk 8 van de toelichting.

Vanwege de bezuinigingen vindt inspraak voor een ieder bij dit conserverende bestemmingsplan alleen nog plaats in het kader van de terinzagelegging van het ontwerp van het plan.

Naar aanleiding van de tegen het ontwerp naar voren gebrachte zienswijzen is het plan in beperkte mate aangepast. Daarnaast wordt het bestemmingsplan op een enkel punt ambtshalve aangepast.

In hoofdlijnen komt dit neer op de volgende wijzigingen:

  • Voor de percelen Langenholterweg 10a, Bisschop Willebrandlaan 32, 34 en de Jupiterstraat 2, 4/Meppelerstraatweg 19, 21, 23, 25 wordt naast het gebruik voor maatschappelijke voorzieningen en bijzondere woonvormen tevens het gebruik voor kleinschalige kantoren toegestaan. Dit door middel van het opnemen van de bestemming 'Gemengd - 5'.
  • Voor het gebied Langenholterweg-Schoolstraat wordt een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het wijzigen van de bestemmingen ten behoeve van wonen en bijbehorende voorzieningen.
  • Voor het gebied Bisschop Willebrandlaan 32, 34 wordt een wijzigingsbevoegdheid opgenomen in de bestemming 'Gemengd - 5' ten behoeve van het gebruik voor wonen.
  • Voor het gebied Bisschop Willebrandlaan 32, 34 wordt een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid opgenomen voor het bouwen tot maximaal 12 meter hoog.
  • Voor de percelen Jupiterstraat 6 en 8 wordt de bestemming aangepast aan het bestaande legale gebruik, namelijk wonen en tuin. Als gevolg van deze wijziging wordt het bebouwingpercentage op het naastgelegen perceel Jupiterstraat 2, 4/Meppelerstraatweg 19, 21, 23, 25 gewijzigd naar 52%.
  • Ambtshalve wordt op de verbeelding de woonbestemming van de flat aan de Geert Grootestraat 102-142 vergroot in de richting van de Regelandisstraat.