Plan: | Voorst |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0193.BP09016-0004 |
Uitvoeringsprogramma Structuurplan Zwolle 2020
Het uitvoeringsprogramma structuurplan is door de gemeenteraad vastgesteld op 14 september 2009 en geeft de voortgang in de structuurplandoelstellingen weer. Verder geeft het uitvoeringsprogramma aan hoe de doelstellingen op het gebied van wonen, kantoor, bedrijven, groen, bereikbaarheid, water en duurzaamheid bereikt kunnen worden en welke projecten hiervoor gepland staan.
3.4 Stand van zaken begin 2009 voorzieningen
In het volgende staatje staat weergegeven hoeveel m² detailhandel en leasurevoorzieningen op dit moment in ontwikkeling zijn.
detailhandel In m²´s bvo ambitie
Stadion 10.000
binnenstad 10.000
Voorsterpoort 65.000
Kamperpoort 10.000
Ikea 25.000
totaal 120.000 110.000
leasure In m²´s bvo ambitie
stadion 23.000
binnenstad 5.000
Voorsterpoort 40.000
Kamperpoort 5.000
Van der Valk en diversen 15.000
totaal 80.000 75 – 90.000
Daarmee is voldoende detailhandel en leasure in ontwikkeling om de ambities van het structuurplan te halen. Het lijkt niet nodig om actief nadere ontwikkelingsmogelijkheden hiervoor te zoeken.
5.4 Mogelijke aanvullende ontwikkelingen voorzieningen
Waar zich interessante initiatieven voordoen, kan bezien worden of de gemeente bereid is hieraan mee te werken en/of deze te faciliteren.
Verruiming en verduidelijking vestigingsmogelijkheden perifere detailhandel
Op 7 september 2010 hebben burgemeester en wethouders de beslisnota Verruiming en verduidelijking perifere detailhandel vastgesteld en een informatienota hierover naar de raad gezonden.
Besloten is om op de huidige bedrijventerreinen alleen winkels toe te laten waar volgens het bestemmingsplan ook daadwerkelijk een winkelbestemming ligt.
Naast Voorsterpoort zijn ook nog andere locaties onderzocht waar mogelijk in de toekomst winkelontwikkelingen kunnen plaatsvinden. Het gaat daarbij om Holtenbroek Zuid en Voorst A. Holtenbroek Zuid is in gemeentelijk bezit met als huidige bestemming kantoren. Voorst A is van Shell met als bestemming industriële doeleinden. Op zich lijken dit ook goede locaties waar in de nabije toekomst winkels gevestigd zouden kunnen worden. Maar net als Voorsterpoort zal dit niet van vandaag op morgen kunnen. Het biedt dus geen oplossing voor de korte termijn problematiek. Maar belangrijker: zowel Voorst A als Holtenbroek Zuid zijn te beperkt van omvang (3,1 ha) om massa te maken. Het is daarom niet wenselijk om nu op deze locaties al winkelontwikkelingen mogelijk te maken, vooruitlopend op Voorsterpoort. Mocht onverhoopt op Voorsterpoort geen plek voor winkels te maken zijn dan komen beide locaties weer in beeld.
Kadernota detailhandel 2012 - 2020 'Top Winkelstad Zwolle'
De Kadernota detailhandel 2012 - 2020 'Top Winkelstad Zwolle' geeft een beeld van het detailhandelsbeleid voor de periode tot 2020. Deze nota is vastgesteld door de gemeenteraad op 2 april 2012.
Het algemene doel van de nota is versterking van de aantrekkelijkheid van Zwolle als winkelstad, voor zowel eigen inwoners als bezoekers uit de regio. Het beleid is erop gericht om evenwicht te brengen tussen ruimte geven aan dynamiek/nieuwe ontwikkelingen en het behoud/versterken van de bestaande winkels. En dit in een steeds veranderende winkelomgeving.
Onderscheid in winkelgebieden
Het is belangrijk een onderscheid te maken naar binnenstad, wijk en periferie. Als vierde categorie kunnen nog de winkelvoorzieningen nabij bezoekersknooppunten onderscheiden worden.
Reden voor dit onderscheid is dat bezoekmotief, aard, schaal, type van de winkels dusdanig verschillend zijn. Programma's en de hierbij horende meters zijn dus niet direct uitwisselbaar. Wel zijn er in meer of mindere mate relaties tussen de winkelgebieden.
Evenwicht tussen ruimte bieden aan vernieuwing en het behoud van het bestaande
De retailstructuur van Zwolle is in meerdere opzichten perspectiefrijk: Zwolle is een jonge en dynamische stad die nog groeit in inwonertal, heeft een grote regio, strategisch gelegen op een scharnierpunt in Nederland en goed bereikbaar. Belangrijk is dat er een goed evenwicht wordt gevonden tussen ruimte geven aan dynamiek/nieuwe ontwikkelingen en het behoud/versterken van de bestaande winkels. En dit in een steeds veranderende winkelomgeving.
Opgave: ontwikkelen nieuwe perifere locatie
Er bestaat een duidelijke behoefte bij een groot deel van de consumenten om doelgericht inkopen te doen op goed bereikbare locaties. In de dagelijkse praktijk blijkt dan ook dat er een sterke vraag is van meerdere bedrijven om winkelmeters toe te voegen op perifere locaties in de branches: wonen, doe het zelf, en tuincentra. Daarnaast is er een individuele vraag in enkele andere branches, vooral in het assortiment in- en om het huis, elektronica sport en supermarkt. Al vele jaren kan niet voorzien worden in een locatie. Hierdoor is er een achterstallige vraag in te halen. Een belangrijke opgave is daarom het ontwikkelen van een nieuwe perifere locatie voor grote winkels.
Voorstel: Voorsterpoort als nieuwe perifere locatie voor grote winkels
Al sinds het begin van de 21e eeuw wordt gewerkt aan de ontwikkeling van Voorsterpoort. De twee voormalige plannen voor Voorsterpoort bleken onvoldoende om de markt te interesseren. Op dit moment wordt een nieuw plan opgesteld dat flexibel van karakter zal zijn.
Uit gesprekken met geïnteresseerde partijen en onderzoek van WPM wordt duidelijk dat Voorsterpoort nog steeds de voorkeurslocatie is voor grote winkels in de periferie omdat:
Voorkeurszonering Voorsterpoort en ontwikkelkader
Burgemeester en wethouders hebben op 14 juni 2011 de voorkeurszonering voor Voorsterpoort vastgesteld. Deze voorkeurszonering zal worden uitgewerkt in een ontwikkelkader.
Een conceptuele winkelontwikkeling in één project wordt gedacht aansluitend aan de huidige woonboulevard. Daarnaast vragen een aantal winkels om een zelfstandige kavel. Het gaat hierbij vooral om doe het zelf zaken en tuincentra. Een klein deel van Voorsterpoort Oost komt hierbij dan in beeld (tussen 2 en 3 ha). Dit lijkt op dit moment niet voldoende om alle winkels in de 1e fase te kunnen faciliteren.
Shell terrein Voorst A
De eigenaar van het Shell terrein (circa 3 ha) op de zogenaamde Voorst A locatie (tegenover de locatie Voorsterpoort Oost) heeft aan de gemeente gevraagd om op deze locatie te mogen herontwikkelen. Dit zal verkend gaan worden.