Plan: | Voorst |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0193.BP09016-0004 |
Inleiding
Dit bestemmingsplan omvat het bestaande bedrijventerrein Voorst voor zover gelegen buiten Voorsterpoort. Het is het 14e plan dat is opgesteld in het kader van het project Zwolle op Orde. Het plan van aanpak voor dit project is op 29 september 2003 vastgesteld door de raad.
Voor het bestaande bedrijventerrein Voorst gelden momenteel 16 bestemmingsplannen. Het oudste plan Gasthuislanden stamt uit 1958. He jongste plan, dat (deels) in het nieuwe bestemmingsplan is opgenomen, is Uitwerkingsplan Stadshagen, Waterkeringen Frankhuis uit 2008.
Beoogd effect
Met dit plan wordt een nieuw voorontwerpbestemmingsplan voor het bedrijventerrein Voorst vastgeseld.
Argumenten
Het plan geeft uitvoering aan het project Zwolle op Orde dat erop gericht is voor het jaar 2013 over actuele bestemmingsplannen te beschikken.
Voor het bedrijventerrein Voorst zijn nu bestemmingsplannen van toepassing, waarvan de voorschriften erg van elkaar verschillen en slecht toe te passen zijn. Het nieuwe plan voorziet weer in een actuele, uniforme, eenvoudige en gestandaardiseerde regeling.
Het digitaal vervaardigde plan zal gemakkelijker kunnen worden bijgesteld.
Door vaststelling van het plan is het innen van leges voor 10 jaar veilig gesteld.
Op grond van de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening vervalt na 1 juli 2013 het recht om ter zake leges te innen voor plannen die ouder zijn dan 10 jaar. Dit nieuwe plan zal voor 10 jaar na vaststelling recht op inning van leges geven.
Het bestemmingsplan Voorst beoogt te voorzien in een actueel juridisch-planologisch toetsingskader, waarbij behoud van het bedrijventerrein uitgangspunt is.
Op grond van de overgangsregeling van de Wet ruimtelijke ordening vervalt op 1 juli 2013 het planologisch toetsingskader van de plannen, welke voor 1965 zijn vastgesteld. In Voorst gaat het om het uitbreidingsplan Gasthuislanden geldend voor het gebied van Voorst A.
Uitgangspunt bij het bestemmen van het bebouwde en het onbebouwde gedeelte van het bedrijventerrein is het behoud van de bestaande ruimtelijke en functionele structuur en het vastleggen van bestaand (sectoraal) beleid dat van toepassing is voor het bedrijventerrein.
Op de bedrijfskavels zal een verdichting worden toegestaan van 75% naar 90%.
Binnen het kader van het behoud van de ruimtelijke structuur zal nu wel een verdichting worden toegestaan om een efficiënter ruimtegebruik mogelijk te maken.
Ter uitvoering van de hoogbouwvisie van het structuurplan zullen in een nieuwe hoogtezonering grotere hoogten worden toegestaan in het plangebied.
In de nieuwe hoogtezonering wordt uitgegaan van:
Aansluitend op de horizontale verdichting zal hierdoor een zo efficiënt mogelijk ruimtegebruik mogelijk worden gemaakt.
Bij de nieuwe interne milieuzonering is rekening gehouden met het verschillende karakter van de aangrenzende wijken.
Er wordt bij de interne milieuzonering nu rekening mee gehouden dat rond het bedrijventerrein niet alleen rustige woonwijken liggen maar ook minder gevoelige gebieden met een gemengd karakter. Daardoor worden meer bedrijfsactiviteiten mogelijk gemaakt.
Cultuurhistorische waarden worden in dit bestemmingsplan niet beschermd met een dubbelbestemming Waarde – Cultuurhistorie.
Door de wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening op 1 januari 2012 moet bij het vaststellen van bestemmingsplannen rekening worden gehouden met cultuurhistorische waarden. Naar de aanwezige waarden is onderzoek gedaan. Hiervan is verslag gedaan in de plantoelichting.
De in het plangebied aanwezige cultuurhistorische waarden zijn echter afgewogen tegen de belangen van de verdere ontwikkeling van het bedrijventerrein Voorst. Deze ontwikkeling is in 2000 afgesproken door de ondertekening door de gemeente van een convenant met de provincie Overijssel, de Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland NV, de Kamer van Koophandel regio Zwolle en de ondernemersverenigingen Voorst/ Westenholte en Marslanden. Het doel is om gezamenlijk te komen tot de duurzame versterking van de beide bedrijventerreinen Voorst en Marslanden. Deze ontwikkelingen zijn vervolgens in het masterplan voor Voorst verder uitgewerkt. Dit masterplan is op 9 mei 2005 vastgesteld door de gemeenteraad. Op 17 oktober 2005 is door de convenantspartijen een draagvlakverklaring ondertekend voor de uitvoering van de projecten uit het masterplan.
Een sterk conserverende bestemming van de bouwwerken en terreinen met een hoge cultuurhistorische waarde in combinatie met een toevoeging van een dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie voor een extra bescherming van deze waarden betekent in het kader van dit bestemmingsplan een te grote beperking van de in het convenant beoogde ontwikkelingsmogelijkheden van de bedrijven.
Dit laat de mogelijkheid onverlet om specifieke objecten met een zeer hoge cultuurhistorische waarde te beschermen door aanwijzing tot gemeentelijk beschermd monument.
Financiën
Er zijn geen kosten voor de gemeente.
Dit grotendeels conserverende bestemmingsplan brengt geen kosten voor de gemeente met zich mee. Het is niet nodig voor dit bestemmingsplan een exploitatieplan op te stellen.
Communicatie
De opmerkingen van de overleginstanties hebben niet tot belangrijke wijzigingen geleid.
In het kader van het vooroverleg op grond van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is het plan toegezonden naar 16 instanties met het verzoek om voor 1 november 2012 te reageren. De provincie Overijssel deelde mee dat het plan past in het ruimtelijke beleid van de provincie.
Voor verdere details over het vooroverleg wordt verwezen naar hoofdstuk 8 van de toelichting.
De inspraakreacties hebben geleid tot de ontwikkeling van een nieuwe visie op de hoogtezonering en een ruimere interne milieuzonering, waarbij grotere hoogten en meer bedrijfsactiviteiten worden toegestaan.
Op 13 september 2012 is over het plan overleg gevoerd met het bestuur van de ondernemersvereniging Voorst.
Op 4 oktober 2012 is het plan besproken met de ondernemers tijdens een ledenbijeenkomst van de ondernemersvereniging Voorst.
Op 8 november 2012 is de schriftelijke reactie van de ondernemersvereniging met het bestuur besproken.
Op 23 november 2012 is ten slotte op verzoek van Van Wijhe Verf overleg gevoerd over het voorontwerp.
De inspraakprocedure heeft geleid tot de eerder genoemde nieuwe hoogtezonering en met name in Voorst A een verruiming ten opzichte van het voorontwerp van de nieuwe interne milieuzonering.
Voor verdere details over de inspraakprocedure wordt verwezen naar hoofdstuk 8 van de toelichting.