Plan: | De Vrolijkheid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0193.BP09015-0006 |
Qua ruimtelijke uitstraling is het gebied verouderd en toe aan verbetering. Het gebied is voor een groot deel reeds ingevuld met bestaande functies, maar voor een deel zijn of komen er terreinen vrij voor nieuwe invulling. Met name aan de zijde van de Ceintuurbaan en de Boerendanserdijk en plaatselijk ook aan het Rechterland bevinden zich braakliggende terreinen en zijn er initiatieven voor herontwikkeling. Dit biedt kansen voor ruimtelijke verbetering. Het beeldkwaliteitsplan is hierbij van groot belang. Door koppeling van het beeldkwaliteitsplan aan de welstandsnota, dient dit plan dan ook als toetsingskader voor elke bouwvergunning.
Wat de bestaande bebouwing betreft is gekeken welke elementen bij kunnen dragen aan een positieve uitstraling voor de beeldkwaliteit. Met deze elementen is rekening gehouden in het beeldkwaliteitsplan.
Belangrijk uitgangspunt is om bestaande en nieuwe bebouwing te situeren aan en gericht te laten zijn op de representatieve buitenzijdes van de locatie. Dus: gesitueerd aan en gericht op de stedelijke en landschappelijke omgeving; op de Ceintuurbaan, de Boerendanserdijk, het Rechterland, de Oude Meppelerweg en de snelweg. Het parkeren daarentegen is juist gesitueerd aan de andere zijde, aan de zijde intern binnen een kavel of aan de zijde van de Ossenkamp.
Ook binnen een kavel is de bebouwing gericht op interne wegen. Dat betekent gerichtheid op de Ossenkamp, Molenland, Hoge Land en op de nieuw in te voegen ontsluiting voor de kavels aan de westzijde richting de Ossenkamp/Rechterland.
Bebouwing aan de westzijde is stedelijk van karakter en geplaatst op een rooilijn aan de zijde van de Ceintuurbaan. Bebouwing aan de oostzijde zijn als individuele clusters vormgegeven die geplaatst zijn binnen een met groen ingericht kavel (zijde Rechterland).
De ontsluiting van de bestaande functies langs de Oude Meppelerweg blijft gelijk. Het wegprofiel wordt in het kader van de reconstructiewerken van de Ceintuurbaan aangepast. De Ceintuurbaan wordt verbreed en uitvoegstroken worden verlengd.
Het profiel van het Rechterland wordt aangepast waarbij de fietsers niet meer van de hoofdrijbaan gebruik maken maar van een vrijliggend fietspad in twee richtingen in de groenstrook tussen het Rechterland en de Westerveldse Aa.
Ter plaatse van het zwembad wordt een middengeleider geplaatst op het wegvak Rechterland om een verkeersveilige oversteekbeweging voor de fietsers naar het toekomstige zwembad en Landstede te realiseren.
De aansluiting van het Rechterland op de Boerendanserdijk wordt op den duur vormgegeven door middel van een rotonde. Dit om zoveel mogelijk sluipverkeer dat door Berkum rijdt te voorkomen en een veilige fietsoversteek over de Boerendanserdijk te creëren.
De bestaande ontsluiting van de zuidwestelijke hoek van het plangebied op de Boerendanserdijk verschuift in oostelijke richting tot in het verlengde van de Ossenkamp. Er komt geen autoverbinding tussen deze ontsluiting en de bestaande kruising Ossenkamp met Hogeland; hier komt alleen een fietsverbinding.
De Boerendanserdijk zal gedeeltelijk gereconstrueerd worden om een uitvoegstrook en een veilige fietsoversteek naar het plangebied te creëren.
Aan de westzijde kan de ontsluiting van het plangebied plaatsvinden via de aan te leggen parallelweg van de (gereconstrueerde) Ceintuurbaan. Dit geldt met name voor ingaand verkeer; uitgaand verkeer verlaat de locatie zoveel mogelijk via het Rechterland.
Het is van meet af aan de bedoeling geweest om het aantal verkeersbewegingen die via de parallelweg de Ceintuurbaan op komt, te beperken.
Het is daarbij van groot belang dat sluipverkeer wordt tegengegaan vanaf de Ceintuurbaan richting het Rechterland en andersom van Rechterland/Ossenkamp naar de Ceintuurbaan. Het aanleggen van een weg op de nog te ontwikkelen percelen aan de Ceintuurbaan, die zou kunnen leiden tot een rechtstreekse verbinding tussen de Parallelweg/Ceintuurbaan en Ossenkamp c.q. het Rechterland moet dan ook worden voorkomen.
Langzaamverkeerverbindingen
In de groenstrook tussen het Rechterland en de Westerveldse Aa komt een vrijliggend fietspad in tweerichtingen. Deze sluit aan in het noorden op de hoofdfietsroute van Zwolle naar Dalfsen/Nieuwleusen. Aan de zuidzijde sluit hij aan op de hoofdfietsroute Zwolle – Berkum en aan de nieuwe langzaamverkeersbrug over de Nieuwe Vecht waardoor aansluiting wordt verkregen op de langzaamverkeersverbinding richting Roodhuizerpad en Kuyerhuislaan.
Openbaar vervoer
Langs het Rechterland is in het plan de mogelijkheid opgenomen om ter hoogte van het zwembad een halteplaats op te nemen, als mogelijk in de toekomst een busroute via het Rechterland zou worden gerealiseerd.