direct naar inhoud van 1.1 Samenvatting
Plan: Assendorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP09011-0004

1.1 Samenvatting

Inleiding

Dit plan betreft het bestemmingsplan Assendorp.

Dit bestemmingsplan voor de bestaande wijk Assendorp is het 11e plan dat is opgesteld in het kader van het project Zwolle op Orde. Het plan van aanpak voor dit project is in 2003 vastgesteld door de raad.
Voor de bestaande wijk Assendorp gelden momenteel 16 bestemmingsplannen. Het oudste plan stamt uit 1958. Het jongste uit 2003.

Het verplichte vooroverleg over het voorontwerpbestemmingsplan Assendorp op grond van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is afgerond. Tevens is het voorontwerpbestemmingsplan Assendorp toegezonden aan een aantal organisaties met belangen in de wijk met de mogelijkheid om te reageren. De gemaakte opmerkingen zijn samengevat en beantwoord. De verslaggeving is te lezen in Hoofdstuk 8 van de toelichting van het bestemmingsplan. Onder de kop 'Communicatie' is een beknopte samenvatting gegeven.

Beoogd effect

Het bestemmingsplan Assendorp beoogt te voorzien in een actueel juridisch-planologisch toetsingskader, waarbij behoud van de huidige structuur van de wijk het uitgangspunt is.

Op grond van de overgangsregeling van de Wet ruimtelijke ordening vervalt op 1 juli 2013 het planologisch toetsingskader van de plannen, welke voor 1965 zijn vastgesteld. In Assendorp gaat het om het uitbreidingsplan Wezenlanden en uitbreidingsplan Wipstrik geldend voor de locatie Isala klinieken Wezenlanden, omgeving Schuurmanstraat, park Wezenlanden en de Nooterhof.

Uitgangspunt bij het bestemmen van het bebouwde en het onbebouwde gedeelte van de wijk is het behoud van de bestaande ruimtelijke en functionele structuur en het vastleggen van bestaand (sectoraal) beleid dat van toepassing is voor de wijk. In enkele gevallen vinden er beperkte wijzigingen plaats in de bestaande planologische situatie:

  • In de Stationswijk was het nieuw vestigen van onzelfstandige woonruimte (kamerverhuur) nog mogelijk op grond van het geldende bestemmingsplan. Het nieuwe bestemmingsplan Assendorp maakt het nieuw vestigen van onzelfstandige woonruimte niet meer mogelijk. De bestaande legale gevallen van onzelfstandige woonruimte worden positief bestemd in het bestemmingsplan. Zij zijn expliciet opgenomen op de Lijst van adressen met wooneenheden, geen woning zijnde -als bijlage bij de regels- waar onzelfstandige woonruimte is toegestaan. Mocht het gebruik voor onzelfstandige woonruimte op een adres uit de lijst vrijwillig worden beĆ«indigd, dan biedt het bestemmingplan de mogelijkheid de regels met bijlage zo te wijzigen dat het gebruik voor onzelfstandige woonruimte op het adres niet meer wordt toegestaan.
  • Het plan voorziet in de realisering van de rechtbank Zwolle-Lelystad aan de Luttenbergstraat 5. De vergunde situatie voor het nieuwe gerechtsgebouw is in dit bestemmingsplan opgenomen.
  • Op de erven bij woningen zal de nieuwe gemeentelijke standaard voor aan- en bijgebouwen uit 2007 van toepassing zijn. Dit kan leiden tot enige verdichting op erven.
  • Door de wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening op 1 januari 2012 moet bij het vaststellen van bestemmingsplannen rekening worden gehouden met cultuurhistorische waarden. Op basis van de Cultuurhistorische analyse Assendorp is een beschermende regeling opgenomen in de vorm van de dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie. Deze regeling geeft niet minder bebouwings- en gebruiksmogelijkheden dan er aanwezig waren. Er wordt slechts een extra toets aan de aanwezige cultuurhistorische waarden toegevoegd bij het gebruikmaken van deze mogelijkheden. De aanwezige waarden zijn verbeeld en beschreven in een bijlage bij de regels.

  • Op grond van het geldende bestemmingsplan Assendorp-Pierik was al een groot deel van Assendorp aangemerkt als cultuurhistorisch waardevol. De uitgevoerde Cultuurhistorische analyse Assendorp laat zien dat nog meer bebouwing in Assendorp cultuurhistorisch waardevol is. In totaal is ongeveer een kwart van de bebouwing in de wijk aangemerkt als cultuurhistorisch waardevol.
    Voor de bebouwing die op grond van de Cultuurhistorische analyse Assendorp nieuw wordt aangemerkt als cultuurhistorisch waardevol is deze gecompenseerd met bijvoorbeeld ruimere bouwmogelijkheden aan de achterzijde van de bebouwing.

Op 17 oktober 2011 heeft de raad het voorstel aangenomen over de realisatie van een horecavoorziening van maximaal 600 m2 b.v.o. in park Wezenlanden. Het Herinrichtingsplan park Wezenlanden en het Structuurplan Zwolle 2020 vormen de beleidskaders voor realisatie van het horecavoorziening. De horecavoorziening wordt gezien als ondersteunend aan de groene, recreatieve functie van het stadspark en als ondersteunend aan het evenemententerrein. De mogelijkheid voor realisatie van de horecavoorziening is in het bestemmingsplan opgenomen door middel van de aanduiding 'horeca' in de bestemming Groen.

Zie hierover ook paragraaf 5.4.4 van de toelichting.

Het gebied van de Isala klinieken locatie Wezenlanden ligt in het plangebied van bestemmingsplan Assendorp. Voor deze locatie zijn de vigerende bestemmingen op een conserverende manier overgenomen. Voor een herontwikkeling van de locatie, op initiatief van een (nieuwe) locatie-eigenaar, kan een ander traject worden ingezet, waarbij een op ontwikkeling gericht bestemmingsplan wordt opgesteld.

Argumenten

Het plan geeft uitvoering aan het project Zwolle op Orde dat erop gericht is voor het jaar 2013 over actuele bestemmingsplannen te beschikken.

Voor Assendorp zijn nu verschillende bestemmingsplannen van toepassing waarvan de voorschriften erg van elkaar verschillen en slecht toe te passen zijn. Ten slotte zijn in de loop der jaren voor diverse bouwplannen procedures gevoerd op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). Deze bouwplannen zijn tot op heden nog niet in een bestemmingsplan verwerkt. Het nieuwe plan voorziet in een actuele, uniforme, eenvoudige en gestandaardiseerde regeling.

Door vaststelling van het plan is het innen van leges voor 10 jaar veilig gesteld.

Op grond van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening vervalt na 1 juli 2013 het recht om ter zake leges te innen voor plannen die ouder zijn dan 10 jaar. Dit nieuwe plan zal voor 10 jaar na vaststelling recht op inning van leges geven. Bovendien is de verwachting dat het digitaal vervaardigde plan gemakkelijk kan worden bijgesteld.

Financiƫn

Er zijn geen kosten voor de gemeente.

Dit grotendeels conserverende bestemmingsplan brengt geen extra kosten voor de gemeente met zich mee. Het is niet nodig een exploitatieplan op te stellen.