Plan: | Zenderink, uitwerkingsplan 1e fase, kavel 17 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.WB2012000003-VA01 |
Structuurvisie Wierden 2010
Wierden: Een gemeente die verbindt!
Een structuurvisie verwoordt de ruimtelijke visie van een gemeente op de lange termijn. De gemeente Wierden heeft al veel ruimtelijke (beleids)plannen. In de Structuurvisie Wierden hebben we deze plannen op elkaar afgestemd. De Structuurvisie van de gemeente Wierden is een toekomstvisie op de ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente: vanaf nu tot 2030. Naast de vraag wat we willen bereiken (ruimtelijke ontwikkelingsvisie), staat er ook in hoe we dit willen bereiken (uitvoeringsparagraaf). De Structuurvisie Wierden is op 5 oktober 2010 vastgesteld door de gemeenteraad.
Centrale waarden
Wat zijn nu (ruimtelijk gezien) de sterke kanten van de gemeente Wierden? De gemeente Wierden ligt op het overgangsgebied tussen de Sallandse Heuvelrug en het Twentse landgoederenlandschap, dichtbij de natuur en vlakbij de Twentse steden. De gemeente is goed bereikbaar via diverse snelwegen en spoorlijnen. En ook water (De Regge) ontbreekt niet. In de Structuurvisie kijkt de gemeente vooruit naar 2030. Waar staat de gemeente in 2030? Voor Zenderink kunnen er twee centrale waarden worden uitgehaald.
Centrale waarde 1: Leefbaar
Ook in 2030 is Wierden een zeer aantrekkelijke woongemeente. Dit komt door de prachtige groene en rustige omgeving, maar ook door haar veilige imago en goede bereikbaarheid. Verwacht wordt dat de bevolkingsgroei in Wierden stagneert. Toch blijft er nog vraag naar nieuwe woningen. Daarom zijn de woonwijken Zenderink en Zuidbroek (Wierden), De Berghorst (Enter) en Kleen Esch (Hoge Hexel) nodig. In 2030 zijn deze wijken helemaal voltooid.
Centrale waarde 5: Groen en blauw
Het landschap is in 2030 nog mooier geworden. Wij hebben hiervoor gezorgd door allerlei regelingen, zoals de uitvoering van groene en blauwe diensten en het Spakenplan plus. Voor de overgang tussen het dorp Wierden en het buitengebied ("stadsrandzone") hebben we een beeldkwaliteitsplan gemaakt. Hierin staat welke functies (maneges, paardenweiden, kleine bedrijven op erven, en dergelijke) hier wel en niet gewenst zijn. De gemeente heeft verschillende landschappen. In 2030 is deze diversiteit versterkt.
Welstandsnota
Eén van de instrumenten die het gemeentebestuur heeft om een actief beleid te voeren om de kwaliteit van de leefomgeving te bevorderen, is het welstandstoezicht. Het welstandstoezicht gebeurt op basis van het door de gemeenteraad vastgestelde beleid. Via haar welstandsnota wil de gemeente de ruimtelijke kwaliteit van de dagelijkse leefomgeving duurzaam bevorderen. Hiervoor zijn verschillende criteria ontwikkeld die bij de welstandsbeoordeling van een bouwplan een rol spelen.
Het welstandsbeleid van de gemeente Wierden is opgesteld vanuit de overtuiging dat de lokale overheid het belang van een aantrekkelijke gebouwde omgeving dient te behartigen. Door het opstellen van een welstandsbeleid kan de gemeente in alle openheid een effectief en inzichtelijk welstandstoezicht inrichten. Het welstandsbeleid in de gemeente Wierden kent algemene en gebiedsgerichte welstandscriteria.
De welstandsnota voorziet niet in nieuwe ontwikkelingen. Voor een nieuwbouwwijk dient daarom een specifiek beeldkwaliteitsplan te worden opgesteld
Beeldkwaliteitsplan Zenderink
Voor Zenderink is een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Nieuwe bebouwing in het gebied moet voldoen aan de criteria zoals die in het beeldkwaliteitsplan worden genoemd. De toetsing gebeurt door de plaatselijk ingestelde welstandscommissie.
Belangrijke uitgangspunten bij het opstellen van het beeldkwaliteitsplan zijn geweest;
Het toetsingsdeel van het beeldkwaliteitsplan is opgedeeld in een deel ambitie en uit de toetsingscriteria zelf. De toetsingscriteria zijn onderverdeeld in criteria voor de bebouwing, de erfinrichting en voor de inrichting van de openbare ruimte. In het ambitiedeel wordt beschreven welke sfeer bereikt dient te worden en wat daarbij de aandachtspunten zijn. De criteria geven concreet aan welke verschijningsvormen en welk kleur- en materiaalgebruik zijn toegestaan.
In het beeldkwaliteitsplan Zenderink is een verdeling gemaakt in vier sfeergebieden.
Kavel 17 ligt in het deelgebied 'de coulissen'. Hier geldt als uitgangspunt dat tussen de nieuw aan te brengen coulissen (houtwallen) zowel in architectuurstijl als in duurzaamheidstoepassingen wordt gekozen voor een moderne opzet. Het sterke groene casco biedt hiervoor de nodige ruimte.