direct naar inhoud van Hoofdstuk 2 Geldende planologische situatie
Plan: 9e wijziging bestemmingsplan Buitengebied 2009, Smeijersdijk 1
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.WB2011000001-VA01

Hoofdstuk 2 Geldende planologische situatie

Op grond van het bestemmingsplan Buitengebied Wierden 2009 heeft het perceel de enkelbestemming "agrarisch met waardenlandschap", voorzien van een bouwblok. Als dubbel bestemming geldt "waarde - archeologisch monument". Op het bouwvlak geldt als enkel bestemming: "agrarisch - agrarisch bedrijf".

Als gebiedsaanduiding geldt: "reconstructiewet zone – verwevingsgebied". Als functie aanduidingen staat er "intensieve veehouderij".

Aan de oostkant van het bouwvlak zijn de beide bedrijfswoningen met het rundveehouderij gedeelte gesitueerd. Aan de andere kant van het bouwvlak, aan de noord-westzijde zijn de varkens stallen geplaatst. Aan de uiterste noordwest zijde naast de bestaande varkensstallen wordt de nieuwe varkensstal geprojecteerd. Uit de bouwtekeningen blijkt dat de nieuw te bouwen varkensstal voor een deel buiten het bouwblok ligt. Op grond van de voorschriften moet bedrijfsbebouwing binnen de grenzen van het bouwblok worden opgericht. Het bouwplan is dus in strijd met de bestemmingsplanvoorschriften.

Medewerking is pas mogelijk na het nemen van een projectbesluit volgens artikel 3.10 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Door het college van B. en W. in de gemeente Wierden is op het principeverzoek positief gereageerd.

Het bestemmingsplan buitengebied Wierden 2009 is vastgesteld op 12 januari 2010 en inmiddels in werking getreden. Sinds de vaststelling van het bestemmingsplan 'Buitengebied 1985' zijn op verschillende beleidsterreinen grote veranderingen opgetreden. Deze veranderingen zijn aanleiding om te starten met een integrale herziening van de vigerende bestemmingsplannen in het buitengebied.

De belangrijkste redenen voor deze herziening zijn:

  • Een integratie van de momenteel vigerende plannen in één bestemmingsplan voor het gehele buitengebied (inclusief recreatieve parken);
  • Voor het gebied is het Reconstructieplan Salland-Twente (november 2004) vastgesteld. De doorvertaling van dit plan heeft nog niet plaatsgevonden;
  • Het huidige bestemmingsplan is op onderdelen niet meer afgestemd op de feitelijke situatie/behoefte;
  • De wet op de Ruimtelijke Ordening geeft een verplichting tot het eens in de tien jaar te herzien van bestemmingsplannen. Sinds de vaststelling van het Bestemmingsplan Buitengebied 1985 en het artikel 30 WRO-herziening in 1993 is deze termijn ruimschoots verstreken.

Intensieve veehouderij (IV) ontwikkeling wordt door het bestemmingsplan gestuurd door de volgende punten invulling te geven.

  • In de verwevingsgebieden kunnen IV's met wijzigingsbevoegdheid doorgroeien tot een bepaald aantal hectare.
  • Sterlocaties in verwevingsgebieden kunnen een mogelijkheid bieden voor uitbreiden tot een groter bouwblok dan de IV's met wijzigingsbevoegdheid.
  • In LOG's mag hervestiging en nieuwvestiging plaatsvinden tot een bouwblok groter dan IV's met wijzigingsbevoegdheid.

In het hierboven genoemde gelden de volgende definities.

  • Wijzigingsbevoegdheden voor intensieve veehouderij.

De mogelijkheden voor intensieve veehouderij bedrijven zijn afgestemd op de mogelijkheden uit het Reconstructieplan Salland-Twente. Enkel in het verwevingsgebied (m.u.v. LOG's) kan het bouwperceel in principe worden vergroot naar een oppervlakte van maximaal 1 hectare, dan wel 1,5 hectare. Bedrijven kleiner dan 40 nge's waarbij nog wel sprake is van een re‘le bedrijfsvoering hebben een bouwperceel gekregen dat is afgestemd op het bestaand erf met een beperkte uitbreidingsmogelijkheid (15%) van de bebouwing op het perceel. Dit is echter enkel van toepassing op uitbreiding van een IV. Nieuwvestiging in verwevings- en extensiveringsgebied is niet toegestaan.

  • Sterlocatie intensieve veehouderij.

Een bestaand agrarisch bouwperceel binnen het verwevingsgebied waar een perspectiefvol bedrijf met uitsluitend intensieve veehouderij is gevestigd, dat over voldoende omgevingsruimte beschikt om door te kunnen groeien tot een omvang van minimaal 175 nge, of een perspectiefvol gemengd bedrijf dat kan doorgroeien tot minimaal 175 nge en waarbij de intensieve tak tot minimaal 140 nge kan groeien, zoals bedoeld in het reconstructieplan. Het aanvragen van een sterlocatie gebeurt door de initiatiefnemer en vereist een aparte procedure (Zie ook Reconstructieplan Salland- Twente 5.6.3).

  • Landbouwontwikkelingsgebieden.

Een landbouwontwikkelingsgebied is een gebied van het een reconstructiegebied met het primaat landbouw dat geheel of gedeeltelijk voorziet, of in het kader van reconstructie zal voorzien in de mogelijkheden tot uitbreiding, hervestiging of nieuwvestiging van intensieve veehouderij. In Wierden zijn door de reconstructie 2 LOG's vastgesteld met een oppervlakte van 207 en 224 hectare.

In het bestemmingsplan Buitengebied 2009 is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, waarmee het college van B&W het plan kan wijzigen ten behoeve van een uitbreiding van intensieve veehouderijen tot een oppervlakte van 1,5 ha. Van deze bevoegdheid wordt met dit wijzigingsplan gebruik gemaakt. De oppervlakte van het bouwvlak wordt niet groter dan 1,5 ha.

Hoe één ander vorm moet krijgen staat aangegeven in figuur 3.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.WB2011000001-VA01_0003.png"

Figuur 3: gewenst bouwvlak van 1,5 ha.