direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: "8e wijziging bestemmingsplan Buitengebied 2009, Hexelseweg 67"
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.WB2010000008-0003

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Structuurvisie Wierden

De structuurvisie van de gemeente Wierden is een toekomstvisie op de ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente: vanaf nu tot 2030. Naast de vraag wat de gemeente Wierden wil bereiken (ruimtelijke ontwikkelingsvisie), staat er ook in hoe de gemeente Wierden dit wil bereiken (uitvoeringsparagraaf). De structuurvisie is op 5 oktober 2010 vastgesteld door de gemeenteraad. Op onderstaande afbeelding is visiekaart te zien zoals opgenomen in de Structuurvisie Wierden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.WB2010000008-0003_0010.png"

Figuur 3.6: visiekaart Structuurvisie Wierden

De structuurvisie onderscheidt drie deelgebieden. Per deelgebied is een visie gemaakt. Onderhavig plangebied valt onder het deelgebied "Landelijk gebied, inclusief Hoge Hexel en buurtschappen". Voor dit deelgebied wordt gestreefd naar goede ontwikkelingsmogelijkheden voor agrarische bedrijven en biedt daarnaast kansen voor verbrede landbouw. Ook is er ruimte voor functieverandering in vrijkomende agrarische bebouwing, natuurbeheer en de ontwikkeling van enkele nieuwe landgoederen. Verrommeling en verpaupering worden zoveel mogelijk tegengegaan. De Ecologische Hoofdstructuur is ontwikkeld en de wateropgaven in de verdroogde natuurgebieden met nog steeds grote natuurwaarden (TOP-gebieden) en voor de beken zijn uitgevoerd. Het landelijk gebied heeft zich nog meer ontwikkeld als aantrekkelijk recreatiegebied op regionaal niveau. De Regge is bevaarbaar. Er is ruimte voor landelijk wonen, waarbij de leefbaarheid in het landelijk gebied en de buurtschappen optimaal is gebleven.

Op basis van de visiekaart is het plangebied gelegen in een stadsrandzone, waarbij gestreefd wordt naar het handhaven van de openheid en de es.

Het voorgenomen plan doet geen afbreuk aan het karakter van het landschap, aangezien er geen bouwactiviteiten zullen plaatsvinden. De structuurvisie biedt ruimte aan functieveranderingen van erven, waardoor verrommeling en verpaupering zoveel mogelijk worden tegengegaan. Tevens biedt de structuurvisie ruimte voor landelijk wonen, waarbij de leefbaarheid in het buurtschap optimaal blijft.

3.3.2 Landschapsontwikkelingsplan Wierden

De landschapsvisie van Wierden was geformuleerd in een ‘Landschapsbeleidsplan’. Met dit ‘Landschapsbeleidsplan’ heeft de gemeente een actief landschapsbeleid gevoerd. Dit is met name het toetsingskader geweest voor het verlenen van subsidies voor nieuwe aanplant en voor onderhoud van bestaande groene landschapselementen. Het nieuwe Landschapsontwikkelingsplan (LOP) is een landschappelijk toetsingskader dat de gemeente kan benutten bij het opzetten van Groene diensten projecten en het beoordelen van subsidieaanvragen, initiatieven en projecten. Daarnaast biedt het aanknopingspunten voor om projecten in te dienen. Het is tevens de bedoeling om financiering van landschapsprojecten meerjarig vast te leggen. Het voordeel hiervan is, dat er sneller ingesprongen kan worden op lokale initiatieven zonder dat er iedere keer een ruimtelijk kader moet worden ontwikkeld. De opstelling van het LOP heeft niet als doel om meer regelgeving op te leveren. De regelgeving omtrent landschap wordt vastgelegd in de Verordening Landschapssubsidies en de Kapverordening. Daarnaast geeft het Bestemmingsplan Buitengebied aan wat wel en niet kan in het buitengebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.WB2010000008-0003_0011.png"

Figuur 3.7: uitsnede LOP Wierden

Onderhavig plangebied is op basis van het LOP gelegen in het deelgebied "Dorpsrand Wierden". De opgaven van het LOP voor dit deelgebied zijn:

  • Het bieden van een stevige landschappelijke structuur en een sterk eigen karakter waarbinnen verschillende ontwikkelingen kunnen plaatsvinden en handvatten bieden voor diverse ruimteclaims in het gebied.
  • Duurzame instandhouding en waar mogelijk versterking van de oude buurtschappen rond Wierden. Het behouden en versterken van de identiteit en het cultuurhistorisch karakter van de buurtschappen Huurne en Het Loo zijn belangrijke doelen. De buurtschappen vormen de motor voor ontwikkelingen.
  • Behoud karakteristieke (resterende) openheid en steilranden van Loonderesch en van bijbehorend ensemble van bebouwing en beplanting.
  • Versterken ruimtelijke en functionele samenhang kern Wierden en buitengebied (bijvoorbeeld versterken netwerk van wandel- en fietspaden) en stimuleren van recreatief medegebruik van het buitengebied als uitloopgebied voor Wierden en omgeving.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.WB2010000008-0003_0012.jpg"

Figuur 3.8: Visiekaart deelgebied 2: Omgeving kern Wierden

Om de landschappelijke kwaliteit te kunnen waarborgen en nieuwe ontwikkelingen te kunnen inpassen in het landschap, is het daarom belangrijk dat een stevige landschappelijke groenstructuur wordt ontwikkeld. Daarbij is het niet alleen belangrijk dat waardevolle bestaande landschapsstructuren behouden blijven, maar dat ook nieuwe landschapsstructuren worden toegevoegd. Een stevige landschappelijke groenstructuur biedt bovendien de mogelijkheid om diverse recreatieve routestructuren in zich op te nemen.

Het voorgenomen plan sluit aan bij de uitgangspunten van het LOP Wierden. Middels het voorgenomen initiatief wordt een oud buurtschap rond Wierden instandgehouden, waarbij de bestaande landschappelijke structuur onaangetast blijft. De es ten westen van het perceel blijft ook onaangetast.

3.3.3 Welstandsnota Wierden

De Welstandsnota van de gemeente Wierden is oorspronkelijk vastgesteld in de raadsvergadering van 15 juni 2004. De herziening is vastgesteld in de raadsvergadering van 25 augustus 2009. Er is een wijziging in het beleidsstuk doorgevoerd naar aanleiding van de komst van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en vastgesteld in de raadsvergadering van 5 oktober 2010.

In de Welstandsnota wordt vastgelegd hoe het welstandstoezicht van de gemeente Wierden is geregeld. Tevens geeft deze nota uitgangspunten en criteria voor het welstandsoordeel. Het gemeentebestuur wil met deze nota een belangrijke stap zetten naar modernisering en vermaatschappelijking van het welstandstoezicht. Aangezien in voorliggend plan geen bouwactiviteiten plaatsvinden, is de welstandsnota niet van toepassing.