direct naar inhoud van 4.2 Milieuaspecten
Plan: 2e wijziging bestemmingsplan Buitengebied 2009, Eversdijk ongenummerd.
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.WB2010000002-0003

4.2 Milieuaspecten

4.2.1 Bodem

Voor realisatie van de woningen is door Aveco de Bondt in september 2008 onderzoek verricht naar de milieuhygienische bodemkwaliteit (met kenmerk M-PTW/478). Uit de beschikbare informatie blijkt dat er verdachte deellocaties te onderscheiden zijn. Het betreft de voormalige spoelplaatsen. Ook is het plangebied verdacht van het voorkomen van asbest in de bodem. Geadviseerd wordt om het bodemonderzoek ten behoeve van de bouwvergunning uit te voeren na de sloopactiviteiten. Voor het verlenen van de bouwvergunning dient het bodemonderzoek uitgevoerd te zijn.  

4.2.2 Geluid

Voor de bouw van de woningen is in september 2008 een akoestisch onderzoek door Aveco de Bondt uitgevoerd (projectnummer 08.1360). Uit dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat de voorkeursgrenswaarde van 48 dB (Lden) zoals gesteld in de Wet geluidhinder door toedoen van de onderzochte wegen Eversdijk en Witmoesdijk niet wordt overschreden. Het milieuaspect verkeerslawaai vormt dan ook geen belemmering voor de uitvoering van het bouwplan.

4.2.3 Externe veiligheid

In of nabij het plangebied is geen sprake van inrichtingen als bedoeld in het Bevi dan wel andere risico's of gevaarbronnen. Ook zijn er geen routes gevaarlijke stoffen (over de weg, het spoor of het water) en buisleidingen in de nabije omgeving van het plangebied aanwezig. Nader onderzoek naar het aspect externe veiligheid is daarom niet aan de orde.

4.2.4 Luchtkwaliteit

Op 15 november is de wijziging van de Wet milieubeheer op het gebied van luchtkwaliteitseisen (Hoofdstuk 5 titel 2 Wm, Stb. 2007, 414) in werking getreden. Dit vervangt het Besluit luchtkwaliteit 2005. Luchtkwaliteitseisen vormen onder de nieuwe wettelijke regels geen belemmering voor ruimtelijke ontwikkeling als:

  • er geen sprake is van een feitelijke of dreigende overschrijding van een grenswaarde
  • een project, al dan niet per saldo, niet tot een verslechtering van de luchtkwaliteit leidt
  • een project 'niet in betekenende mate' bijdraagt aan de luchtverontreiniging
  • een project is opgenomen in een regionaal programma van maatregelen of in het NSL (Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit), dat in werking treedt nadat de EU derogatie heeft verleend

 

Veel projecten in de gemeente Wierden vallen onder de regeling NIBM. In deze regeling staan de getalsmatige grenzen van projecten die ´niet in betekenende mate´(NIBM) bijdragen aan de luchtverontreiniging. Van de overige projecten moet worden aangetoond dat de concentratietoename beneden de 1% ligt, hetgeen voor fijn stof (PM10) en NO2 overeenkomt met 0,4 mg/m³. Er zijn dus twee mogelijkheden om aannemelijk te maken dat een project binnen de NIBM-grens blijft:

  • a. Aantonen dat een project binnen de grenzen van een categorie zoals bepaald in artikel 4 lid 1 van de Ministeriële regeling NIBM valt. Er is dan geen verdere toetsing nodig. Voor woningbouw is een ondergrens van 1.500 woningen opgenomen. Voor projecten of plannen met minder woningen is geen luchtkwaliteitsonderzoek noodzakelijk.
  • b. Op een andere manier aannemelijk maken dat een project voldoet aan het 1% (later 3%) criterium. Hiervoor kunnen berekeningen nodig zijn.

Onderhavig initiatief behelst een zodanig kleinschalige ontwikkeling dat duidelijk is dat niet in betekenende mate wordt bijgedragen aan de luchtkwaliteit. Het aspect luchtkwaliteit brengt geen belemmeringen met zich mee.

4.2.5 Hinder

De bouwlocatie is in het Reconstructieplan aangewezen als verwevingsgebied. In het kader van de Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) dient een minimale afstand van 50 meter tussen dit bouwblok en een agrarisch bouwblok van derden te liggen.

Het meest nabijgelegen agrarisch bedrijf ligt op een afstand van ongeveer 150 meter van het plangebied. Het betreft een rundveehouderij/ akkerbouwbedrijf. Dit bedrijf wordt niet belemmerd in de bedrijfsvoering. Daarnaast ligt het plangebied nabij het verblijfsrecreatiepark "De Elsgraven". Tussen het plangebied en de meest nabijgelegen recreatiewoningen komt een groensingel en nieuwe natuur.