direct naar inhoud van 3.3 Beleidskader gemeente Wierden
Plan: Projectbesluit Bungalowpark Hoge Hexel - groepsaccommodatie
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.PB2010000036-0003

3.3 Beleidskader gemeente Wierden

3.3.1 Algemeen

Bij besluit van 20 januari 2009 heeft de gemeenteraad van Wierden de “Nota Verblijfsrecreatie in het landelijk gebied” vastgesteld. Uitgangspunt van beleid is het versterken van de positie van de gemeente op het gebied van verblijfsrecreatie. Hierdoor is een voortdurende kwaliteitsverbetering en vernieuwing van het product noodzakelijk. Het wordt van groot belang geacht een divers en kwalitatief hoogwaardig pakket aan voorzieningen te kunnen blijven aanbieden.

Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:

  • Verhoging van het aantal toeristische overnachtingen door kwaliteitsverbetering;
  • Uitbreiding verblijfsrecreatieve mogelijkheden, waarbij kwaliteit en diversificatie van het verblijfsrecreatief aanbod centraal staan;
  • Ontwikkeling van nieuwe, kleinschalige kwalitatief hoogwaardige verblijfsrecreatieve voorzieningen;
  • Streven naar een groter aantal toeristische standplaatsen;
  • Waarborgen landschappelijke kwaliteit van verblijfsrecreatieve bedrijven;
  • Voorkomen permanente bewoning in recreatieverblijven;
  • Bereiken van nieuwe doelgroepen, met behoud van de huidige doelgroepen.

3.3.2 Verhoging aantal toeristische overnachtingen door kwaliteitsverbetering

Het is wenselijk om het aantal toeristische overnachtingen in de gemeente Wierden te verhogen. Dit heeft een positief effect op de economische betekenis van recreatie en toerisme. Om dit te kunnen bereiken, is het van belang dat de kwaliteit van de verblijfsrecreatieve voorzieningen gewaarborgd is. Aan plannen tot modernisering, uitbreiding van verblijfsaccommodaties die leiden tot een duidelijke kwaliteitsverbetering moet in principe vanuit de gemeente medewerking worden verleend. Het is van groot belang dat de dynamiek in de verblijfsrecreatieve sector beleidsmatig wordt ondersteund, zodat deze ook in ruimtelijk opzicht gestalte krijgt. Ruimte en privacy is één van de belangrijkste kwaliteitseisen van de hedendaagse toerist.

3.3.3 Waarborgen landschappelijke kwaliteit van verblijfsrecreatieve bedrijven

Om de kwaliteit van verblijfsrecreatieve bedrijven te kunnen waarborgen, kan in de vergunning om een landschapsplan worden gevraagd. Hiermee wordt vereist dat het bedrijf landschappelijk ingepast wordt.

3.3.4 Voorkomen permanente bewoning recreatieverblijven

Permanente bewoning van recreatiewoningen is binnen de gemeente Wierden niet toegestaan en hiertegen zal dan ook actief worden opgetreden. Een belangrijke reden is dat permanente bewoning op campings en bungalowparken de aantrekkelijkheid voor toeristische overnachtingen verlaagd.

3.3.5 Waarborgen veiligheid en kwaliteit

Algemeen uitgangspunt van de nota verblijfsrecreatie vormt de versterking van het algehele toeristische product. Op hoofdlijnen worden de kaders geschetst voor diverse vormen van verblijfsrecreatie. Een goede handhaving is daarbij echter een noodzakelijk gegeven. Indien voorschriften gesteld worden aan verblijfsrecreatieve vormen met als doel de kwaliteit van de verblijfsrecreatieve sector te verbeteren, dan dient er ook op te worden toegezien dat deze voorschriften daadwerkelijk worden nageleefd.

Daarnaast wordt in het kader van de veiligheid op recreatieparken het nachtverblijfregister verplicht gesteld. Het gaat erom dat beheerders van een accommodatie weten wie er bij hen verblijven in geval van calamiteiten. Alle gasten alsmede ook particuliere eigenaren in vakantiebungalows zullen dan ook via de beheerder van het park het nachtverblijfregister moeten bijhouden. Het verplicht stellen van het bijhouden van een nachtverblijfregister dient opgenomen te worden in de gemeentelijke verordening.

3.3.6 Vormen van verblijfsrecreatie

In de Nota Verblijfsrecreatie wordt onderscheid aangebracht in de verschillende vormen van verblijfsrecreatie.

Aan de hand van de verschillende vormen is beleid geformuleerd. De volgende vormen van verblijfsrecreatie worden onderscheiden:

  • Kamperen op reguliere kampeerterreinen;
  • Kamperen op kleinschalige kampeerterreinen;
  • Groepskamperen buiten kampeerterreinen;
  • Verenigingskamperen op eigen kampeerterreinen;
  • Kamperen voor eigen gebruik;
  • Bed & Breakfast;
  • Plattelandskamers - appartementen;
  • Plattelandskamers en plattelandsappartementen als nevenactiviteit;
  • Plattelandskamers-appartementen als hoofdactiviteit;
  • Groepsaccommodaties;
  • Bungalowparken;
  • Hotels;
  • Trekkershutten;
  • Gereguleerde Overnachtings Plaatsen (GOP's).

Voor bungalowpark Hoge Hexel zijn vooral de categorieën groepsaccommodaties en bungalowparken van belang.

3.3.7 Groepsaccommodaties

Een groepsaccommodatie is een (deel van) een gebouw welke blijvend is bestemd voor recreatief nachtverblijf door groepen, waarbij wordt overnacht in slaapkamers en waar een dagverblijf beschikbaar is waarin de gasten mede huishoudelijke werkzaamheden kunnen verrichten.

In groepsaccommodaties staat het gemeenschappelijk gebruik van sanitaire voorzieningen, keuken, verblijfsruimten centraal.

Er kan een drietal verschijningsvormen worden onderscheiden:

  • Kampeerboerderij / -schuur:
  • Kampeerboerderij / tijdelijk kamphuis
  • Groepsaccommodatie

In door middel van definitieve verbouwingen aangepaste gebouwen kunnen alle dagen van het jaar gasten worden ondergebracht.

Voor groepsaccommodaties gelden de volgende voorschriften:

de inhoud mag niet meer dan 1.000 m³ bedragen;

de bouwhoogte mag niet meer dan 8 m bedragen.

Deze vorm van verblijfsrecreatie is ook voor Bungalowpark Hoge Hexel aantrekkelijk, omdat hiermee een multifunctioneel concept kan worden opgezet. Grotere groepen kunnen gebruik maken van de gehele accommodatie. Kleinere groepen gebruiken individueel de slaapkamers en gezamenlijk de overige voorzieningen in een accommodatie. Groepsaccommodaties zijn niet gebonden aan een aantal.

3.3.8 Bungalowparken

Van een bungalowpark is bij bungalowpark Hoge Hexel al sprake. Inpassing van de groepsaccommodatie past binnen het beleid mits de inpassing in het teken staat van kwaliteitsverbetering. Bovendien moeten de nieuwe groepsaccommodatie hoofdzakelijk voor verhuur door de exploitant of beheerder van het complex beschikbaar zijn. Op bungalowparken bedraagt de maximale inhoud van de groepsaccommodatie 1000 m³.

3.3.9 Conclusie

Geconcludeerd kan worden dat inpassing van de groepsaccommodatie op het bungalowpark Hoge Hexel in overeenstemming is met het recreatief-toeristische beleid van de gemeente Wierden.

Hierbij staan drie categorieën ter beschikking:

  • recreatiebungalows met een inhoud van maximaal 300 m³;
  • groepswoningen met een inhoud van maximaal 750 m³,
  • groepsaccommodaties met een inhoud van maximaal 1.000 m³.