direct naar inhoud van 7.3 Verantwoording van de regels
Plan: Buitengebied 2009, herziening Hexelseweg 63
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2012000024-VA01

7.3 Verantwoording van de regels

Kenmerk van de Nederlandse ruimtelijke ordeningsregelgeving is dat er uitgegaan wordt van toelatingsplanologie. Een bestemmingsplan geeft aan welke functies waar zijn toegestaan en welke bebouwing mag worden opgericht. Bij het opstellen van een bestemmingsplan zijn keuzes gemaakt over welke functies waar worden mogelijk gemaakt en is gekeken welke bebouwing stedenbouwkundig toegestaan kan worden.

Het is noodzakelijk dat een bestemmingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Zij zijn het juridische toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geven aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is. Het onderhavige bestemmingsplan is gebaseerd op het bestemmingsplan "Buitengebied 2009".

In deze paragraaf worden de gemaakte keuzes gemaakt in dit bestemmingsplanplan nader onderbouwd. Hierbij zullen de bestemmingen in dezelfde volgorde als in de regels worden behandeld.

Agrarisch met waarden - Landschap

De gronden die buiten de compensatiekavel van 1000 m2 vallen, maar binnen het gebied waar landschappelijke investeringen worden gerealiseerd, zijn meegenomen in het plangebied. Hiervoor is gekozen om ook aan deze gronden een voorwaardelijke verplichting te kunnen koppelen. Binnen deze gronden mogen in principe uitsluitend bouwwerken, geen gebouw zijnde (afrastering en dergelijke) tot een hoogte van 2 meter worden opgericht. Bij deze bestemming is een artikel met betrekking tot een omgevingsvergunning voor het uitvoeren een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden (voormalige aanlegvergunning) opgenomen.

Wonen

Bij de regels is aansluiting gezocht met het bestemmingsplan "Buitengebied 2009" van de gemeente Wierden. Het perceel wordt bestemd als 'Wonen' (burgerwoningen). Bij de benadering van de woonfunctie is uitgegaan van maximale inhoud, namelijk 750 m3. Ten aanzien van het toegestane aantal woningen is in de regels bepaald dat per bestemmingsvlak 1 woning is toegestaan. Bij recht mag 100 m2 aan bijgebouwen worden opgericht. In de specifieke gebruiksregel is tevens een zgn. voorwaardelijke verplichting opgenomen.

Waarde - Archeologische verwachtingswaarde

De dubbelbestemming Waarde - Archeologische verwachtingswaarde regelt juridisch-planologisch het behoud, de bescherming en/of het herstel van de archeologische waarden binnen het plangebied. Ter bescherming van de archeologische waarden is een regeling ten behoeve van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden opgenomen bij de dubbelbestemming Waarde - Archeologische verwachtingswaarde.

Gebiedsaanduiding 'Milieuzone- Grondwaterbeschermingsgebied'

Voor het gehele plangebied is een milieuzone opgenomen. Het plangebied valt in een gebied dat is aangemerkt als grondwaterbeschermingsgebied. Deze gebieden zijn van belang voor bescherming van de belangen van de drinkwaterwinning en moeten derhalve weergegeven worden op de verbeelding. Binnen deze gebiedsaanduiding is het niet zondermeer mogelijk om bouwwerken op te richten. Deze bouwwerken mogen uitsluitend worden opgericht indien de kwaliteit van het grondwater niet wordt geschaad. Wat betreft bouwregels voor gebouwen ten behoeve van de onderliggende bestemmingen gelden de regels zoals deze zijn opgenomen in de eerder genoemde basisbestemmingen en de dubbelbestemming.

Gebiedsaanduiding 'Reconstructiewetzone- Verwevingsgebied'

De gebiedsaanduiding "Reconstructiewetzone- Verwevinsgebied" geeft enkel aan dat het gebied is gelegen binnen het in het reconstructieplan aangewezen verwevingsgebied. In voorliggende bestemmingsplan zijn met betrekking tot deze gebiedsaanduiding geen specifieke regels opgenomen. Wel wordt verwezen naar het bestemmingsplan Buitengebied 2009 van de gemeente Wierden.