Plan: | Buitengebied 2009, herziening Hexelseweg 63 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2012000024-VA01 |
De Wet geluidhinder (Wgh) stelt eisen ten aanzien van de geluidsbelasting van geluidsgevoelige functies. De functie 'Wonen' is aan te merken als een geluidsgevoelige functie.
Op basis van artikel 77 van de Wet geluidhinder (Wgh) dient bij vaststelling of herziening van een bestemmingsplan waarbij een nieuwe geluidsgevoelige functie wordt toegevoegd een akoestisch onderzoek te worden ingesteld. Het akoestisch onderzoek bepaalt de geluidsbelasting aan de gevel van de geluidsgevoelige bestemming die vanwege de weg wordt ondervonden. Alcedo heeft ten gevolge van de nieuwbouwoning aan de Hexelseweg 63 te Wierden een akoestisch onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek is bijgevoegd in Bijlage 5.
Ingevolge de Wet geluidhinder (Wgh) hebben alle wegen een zone, uitgezonderd een aantal situaties waaronder wegen met een maximum snelheid van 30 km/uur. De zone is een gebied waarbinnen een nader akoestisch onderzoek verplicht is. De breedte van de zone, aan weerszijde van de weg, is afhankelijk van het aantal rijstroken en de aard van de omgeving (stedelijk of buitenstedelijk). In figuur 5.1 worden de zonebreedten weergegeven.
Figuur 5.1: Zonebreedten
De nieuwe woning ligt binnen de zone van de Hexelseweg, binnen de bebouwde kom en valt derhalve in stedelijk gebied. In de Wet geluidhinder worden eisen gesteld aan de toelaatbare geluidsbelasting op de gevels van nog niet geprojecteerde geluidsgevoelige gebouwen die liggen binnen de geluidszone van een weg.
De voorkeursgrenswaarde voor de geluidsbelasting vanwege wegverkeer bedraagt 48 dB (per weg afzonderlijk beschouwd indien er sprake is van meerdere wegen). Indien de geluidsbelasting hoger is, kan door burgemeester en wethouders een hogere grenswaarde worden vastgesteld. Aan deze hogere grenswaarde is echter een plafond verbonden. De hoogte van dit plafond is afhankelijk van de situatie waarin zich de geluidsgevoelige bestemming bevindt. De maximaal toelaatbare grenswaarde voor nieuwbouw van een woning in stedelijk gebied bedraagt 63 dB.
De hogere grenswaarde kan alleen worden vastgesteld indien toepassing van maatregelen, gericht op het terugbrengen van de geluidsbelasting tot de voorkeursgrenswaarde onvoldoende doeltreffend zal zijn dan wel overwegende bezwaren ontmoet van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke of financiële aard. In dat verband zal ook worden afgewogen of de cumulatieve geluidsbelasting (het totaal van de geluidsbelasting vanwege alle wegen gezamenlijk) niet leidt tot een onaanvaardbare geluidsbelasting.
Op grond van de verwachting dat de geluidsproductie van motorvoertuigen in de toekomst zal afnemen, mogen de berekende geluidsbelastingen conform artikel 110g van de Wet geluidhinder worden gereduceerd met 2 dB bij wegen met een rijsnelheid van 70 km/h en hoger en met 5 dB bij wegen met een rijsnelheid van minder dan 70 km/h.
De gemeente Wierden heeft geluidsbeleid opgesteld in de “nota hogere grenswaarden gemeente Wierden”, van april 2010 . De gemeente hanteert een gebiedsgericht geluidsbeleid. De ligging van te bouwen woning van onder gebiedstypering “historisch lint. De ambitie en bovengrens bedraagt voor wegverkeerslawaai respectievelijk 44-48 dB en 59-63 dB.
De overdrachtsberekening voor de weg is uitgevoerd overeenkomstig Standaard Reken Methode 2 van het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006. De rekenhoogte bedraagt 1,5 en 4,5 meter.
De uitgangspunten voor de berekening van de geluidsbelastingen voor peiljaar 2021, weergegeven in figuur 5.2. De etmaalintensiteit voor peiljaar 2020 is hiertoe verhoogd met een autonome groei van 1,5%. De maximaal toelaatbare rijsnelheid ter hoogte van het plangebied bedraagt voor de Hexelseweg 50 km/uur binnen de bebouwde kom en 80 km/uur buiten de bebouwde kom. De wegdekverharding bestaat voor uit dicht asfalt beton (DAB) met een oppervlaktebewerking.
Figuur 5.2: Uitgangspunten geluidsbelastingen peiljaar 2021
De geluidsbelasting van de gevel (invallend) is berekend inclusief 2 dB aftrek conform artikel 110g van de Wet geluidhinder. De berekende geluidsniveaus zijn opgenomen in figuur 5.3.
Figuur 5.3: Geluidsbelastingen gevel
De ontheffingsgrond voor de nieuwbouw woning is de nog niet geprojecteerde woning binnen de bebouwde kom een open plaats tussen de aanwezige bebouwing opvuld.
In situaties waar nieuw te bouwen geluidsgevoelige bestemmingen een geluidsbelasting ondervinden boven de voorkeursgrenswaarde, dient allereerst onderzocht te worden of deze geluidsbelasting gereduceerd kan worden door het treffen van maatregelen aan de bron of in het overdrachtsgebied. Voor wat betreft vermindering van het wegverkeerslawaai kan gedacht worden aan verbetering van het wegdektype en/of het toepassen van schermen. Verbetering van het wegdektype brengt echter hoge kosten met zich mee en de initiatiefnemer heeft geen zeggenschap over de weg. Het plaatsen van een geluidsscherm of wal zijn in voorliggende situatie stedenbouwkundig niet wenselijk. De buitenruimte is aan de achterzijde van de woning gesitueerd en heeft een geluidsniveau lager dan de ambitiewaarde van 44 dB.
Voor de beoordelingspunten met een geluidsbelasting hoger dan 48 dB ten gevolge van wegverkeerslawaai zal bij het bevoegd gezag een hogere grenswaarde aangevraagd dienen te worden. Gelet op het voorgaande wordt aan burgemeester en wethouders verzocht een hogere grenswaarden vast te stellen. Ten gevolge van wegverkeer van de Hexelseweg is de hogere waarde aangevraagd zoals weergegeven in figuur 5.4. Een hogere grenswaarde is inmiddels vastgesteld.
Figuur 5.4: Hogere grenswaarde
De initiatiefnemer van het plan zal bij de aanvraagom omgevingsvergunning moeten aantonen dat het binnenniveau in de vrijstaande woning (waarvoor een hogere waarde wordt aangevraagd) ten gevolge van wegverkeerslawaai voldoet aan de gestelde wettelijke eisen. Hiertoe zal aanvullend een akoestisch onderzoek noodzakelijk zijn waarin per geluidsgevoelige ruimte de geluidswering van de gevel wordt bepaald. De benodigde karakteristieke geluidswering van de gevel dient conform het Bouwbesluit voor de woning minimaal 27 dB te bedragen.