direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied 2009, herziening natuurgebied Mokkelengoor
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2011000025-VA01

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Structuurvisie Wierden
3.3.1.1 Algemeen

De structuurvisie Wierden is opgesteld voor het gehele grondgebied van de gemeente Wierden en betreft de periode tot 2030. De structuurvisie vormt het toetsingskader voor de beoordeling van nieuwe plannen en initiatieven. Bestemmingsplannen en projectbesluiten moeten getoetst worden aan de structuurvisie. De structuurvisie is op 5 oktober 2010 door de gemeenteraad vastgesteld.

3.3.1.2 Ruimtelijke ontwikkelingsvisie

Ambitieniveau

De gemeente Wierden zet in op de verdere uitwerking van de lijnen die zijn uitgezet in de Ontwikkelingsvisie 2005. De ambitie van de gemeente is “een actieve en zelfbewuste gemeente zijn, die kwaliteit hoog in het vaandel heeft en die onderneemt”. Over 20 jaar is de gemeente nog meer een groene, ondernemende, recreatieve gemeente met (deels) stedelijke trekjes en een hele mooie woon- en leefomgeving. Waar nodig wordt samengewerkt met andere gemeenten of andere overheden. Er wordt aansluiting gezocht bij de Omgevingsvisie Overijssel. Rode draden in de Omgevingsvisie Overijssel vormen duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit.

Centrale waarden

De gemeente Wierden ontleent haar identiteit aan haar ligging op het overgangsgebied tussen de Sallandse Heuvelrug en het Twentse landgoederenlandschap, op de kruising van snelwegen en spoorlijnen, doorsneden door de Regge en dichtbij de Twentse steden. De identiteit kan kort worden samengevat als een gemeente die verbindt. Het gaat daarbij om verschillende soorten verbindingen en verbindingen op verschillende niveaus. Gemeente Wierden verbindt:

  • 1. Stad en land
  • 2. Wonen, werken en recreëren (kruispunt van snelwegen en spoorlijnen)
  • 3. Landschapstypen

In de onderstaande afbeelding zijn de kernkwaliteiten van deze identiteit schematisch weergegeven. Op basis van de kernkwaliteiten komen de centrale waarden van de gemeente Wierden naar voren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.BP2011000025-VA01_0011.png"

Afbeelding 3.5 Kernkwaliteiten en centrale waarden Wierden (bron: gemeente Wierden)

3.3.1.3 Kernkwaliteiten en centrale waarden gemeente Wierden

Het versterken van de centrale waarden vormt de basis voor de toekomstige ontwikkeling van Wierden. Kiezen voor deze waarden betekent kiezen voor een duidelijke identiteit. Het verder ontwikkelen van deze identiteit vormt dan ook het vertrekpunt voor de visie op de toekomstige (ruimtelijke) ontwikkeling van Wierden en aanknopingspunten voor de uitwerking in projecten en beleidsthema's.

Deelgebiedvisies

De visie is meer in detail uitgewerkt voor een drietal deelgebieden. Onderhavig plangebied valt onder het landelijk gebied, inclusief Hoge Hexel en buurtschappen.

Landelijk gebied, inclusief Hoge Hexel en buurtschappen Wierden heeft een vitaal platteland. De gemeente streeft naar goede ontwikkelingsmogelijkheden voor agrarische bedrijven en biedt daarnaast kansen voor verbrede landbouw. Ook is er ruimte voor functieverandering in vrijkomende agrarische bebouwing, natuurbeheer en de ontwikkeling van enkele nieuwe landgoederen. Verrommeling en verpaupering worden zoveel mogelijk tegengegaan. De Ecologische Hoofdstructuur is ontwikkeld en de wateropgaven in TOP-gebieden (verdroogde natuurgebieden met nog steeds grote natuurwaarden) en met betrekking tot de beken zijn opgelost. Het landelijk gebied heeft zich nog meer ontwikkeld als aantrekkelijk recreatiegebied op regionaal niveau. De Regge is bevaarbaar. Er is ruimte voor landelijk wonen, waarbij de leefbaarheid in landelijk gebied en buurtschappen optimaal is gebleven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.BP2011000025-VA01_0012.png"

Afbeelding 3.6 Uitsnede structuurvisieplankaart (bron: gemeente Wierden)

Bovenstaande afbeelding geeft weer dat het projectgebied is gelegen in een gebied dat aangemerkt is als "Herinrichting beekdalen". In het kader van de herinrichting wordt het onderhavige initiatief uitgevoerd.

3.3.1.4 Toetsing van het initiatief aan de Structuurvisie Wierden

Het voorliggende plan draagt bij aan het versterken van de natuurlijke kwaliteit van het 'Mokkelengoor. Door ingrepen in het watersysteem en het dempen van een sloot wordt verdroging tegengegaan en wordt de waterhuishouding afgestemd op de te verwachten natuurdoeltypen. De ontwikkeling op de projectlocatie past hiermee binnen de uitgangspunten van de structuurvisie Wierden.

3.3.2 Landinrichtingsplan Enter

Het gebied rondom Enter maakt deel uit van het Reconstructieplan Salland-Twente dat in september 2004 door Provinciale Staten is vastgesteld. Voor dit gebied is in oktober 2006 het landinrichtingsplan Enter vastgesteld, ook wel Uitwerkingsplan Enter geheten.

In het landinrichtingsplan Enter zijn een aantal doelen geformuleerd welke betrekking hebben op de het watersysteem, de waterkwaliteit, de landbouw, het Landschap, cultuurhistorie en landgoederen, de natuur, de recreatie en toerisme, de economische structuur, de sociale infrastructuur. In het algemeen zijn de planmaatregelen betreffende natuur vooral gericht op het inrichten en beheren van nieuwe natuurgebieden. De kwaliteit wordt verbeterd door een op de ontwikkeling van natuurdoeltypen toegesneden beheer voor natuurgebieden. Tevens richten de maatregelen zich op het verbinden van natuurgebieden en het verminderen van de verdroging van bestaande en toekomstige natuurgebieden.


In het 'Uitwerkingsplan Enter' is het 'Mokkelengoor' opgenomen als waardevolle natuur. Specifiek voor het Mokkelengoor zijn ook enkele maatregelen geformuleerd met als doel het behoud en herstel van bestaande hoge natuurwaarden in het Mokkelengoor. Voor het Mokkelengoor dient het waterpeil hoog te blijven voor ven, broekbos en schraal orchideënrijk grasland. De na te streven natuurdoeltypen zijn vergelijkbaar met het Reggedal welke bestaan uit halfnatuurlijk grasland, natte ruigte + riet- land, nat soortenrijk grasland, plas en ven, bos met verhoogde natuurwaarden, natuurbos, struweel en beek.

3.3.2.1 Toetsing van het initiatief aan het Landinrichtingsplan Enter

Gezien het feit dat het ontwikkelen van het natuurgebied Mokkelengoor is geïnitieerd vanuit het Landinrichtingsplan Enter is toetsing niet van toepassing. Het plan is uitgewerkt conform de doelstellingen uit de Landinrichtingsplan en voldoet daardoor aan de beleidswensen van zowel de gemeente als de provincie.

3.3.3 Nota Recreatie en Toerisme 2005

De gemeente Wierden heeft haar beleid ten aanzien van toerisme vastgelegd in de "Nota Recreatie en toerisme 2005". De belangrijkste reden het toerisme en de recreatie een impuls te geven komt voort uit het feit dat de wens bestaat de werkgelegenheid in de gemeente te bevorderen en de lokale economie te versterken. Daarnaast biedt recreatie en toerisme een alternatief waar het gaat om de teruglopende werkgelegenheid in de agrarische sector. Er wordt nader gekeken welke activiteiten nader ontplooid moeten worden om het toerisme in de gemeente een impuls te geven. In de loop van 2011 wordt een nieuwe nota recreatie en toerisme opgesteld.

3.3.3.1 Toetsing van het initiatief aan de Nota recreatie en Toerisme 2005

De in dit bestemmingsplan besloten ontwikkeling voorziet in een versterking van een toeristisch-recreatieve functie in het buitengebied van de gemeente Wierden. Het realiseren van fietspaden draagt in positieve zin bij aan het toeristische en recreatieve netwerk. Het informatiepunt sluit goed aan op recreatieve routes en is goed in te passen in het landschap.

3.3.4 Conclusie toetsing initiatief aan het gemeentelijk beleid

De beoogde ontwikkelingen passen zowel binnen de uitgangspunten van de gemeentelijke structuurvisie, het Landinrichtingsplan Enter en de gemeentelijke Nota recreatie en toerisme. Zodoende wordt geconcludeerd dat het plan in overeenstemming is met het gemeentelijke beleid.