Plan: | Buitengebied 2009, herziening Enterveenweg 3-5 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2011000018-VA01 |
De structuurvisie Wierden is opgesteld voor het gehele grondgebied van de gemeente Wierden en betreft de periode tot 2030. De structuurvisie vormt het toetsingskader voor de beoordeling van nieuwe plannen en initiatieven. Bestemmingsplannen en projectbesluiten moeten getoetst worden aan de structuurvisie. De structuurvisie is op 5 oktober 2010 door de gemeenteraad vastgesteld.
Ambitieniveau
De gemeente Wierden zet in op de verdere uitwerking van de lijnen die zijn uitgezet in de Ontwikkelingsvisie 2005. De ambitie van de gemeente is “een actieve en zelfbewuste gemeente zijn, die kwaliteit hoog in het vaandel heeft en die onderneemt”. Over 20 jaar is de gemeente nog meer een groene, ondernemende, recreatieve gemeente met (deels) stedelijke trekjes en een hele mooie woon- en leefomgeving. Waar nodig wordt samengewerkt met andere gemeenten of andere overheden. Er wordt aansluiting gezocht bij de Omgevingsvisie Overijssel. Rode draden in de Omgevingsvisie Overijssel vormen duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit.
Centrale waarden
De gemeente Wierden ontleent haar identiteit aan haar ligging op het overgangsgebied tussen de Sallandse Heuvelrug en het Twentse landgoederenlandschap, op de kruising van snelwegen en spoorlijnen, doorsneden door de Regge en dichtbij de Twentse steden. De identiteit kan kort worden samengevat als een gemeente die verbindt. Het gaat daarbij om verschillende soorten verbindingen en verbindingen op verschillende niveaus. Gemeente Wierden verbindt:
In de onderstaande afbeelding zijn de kernkwaliteiten van deze identiteit schematisch weergegeven. Op basis van de kernkwaliteiten komen de centrale waarden van de gemeente Wierden naar voren. Ook deze zijn in de afbeelding weergegeven.
Het versterken van de centrale waarden vormt de basis voor de toekomstige ontwikkeling van Wierden. Kiezen voor deze waarden betekent kiezen voor een duidelijke identiteit. Het verder ontwikkelen van deze identiteit vormt dan ook het vertrekpunt voor de visie op de toekomstige (ruimtelijke) ontwikkeling van Wierden en aanknopingspunten voor de uitwerking in projecten en beleidsthema's.
Deelgebiedvisies
De structuurvisie onderscheidt drie deelgebieden. Per deelgebied is een visie gemaakt. Onderhavig plangebied valt onder het deelgebied "Landelijk gebied, inclusief Hoge Hexel en buurtschappen". Voor dit deelgebied wordt gestreefd naar goede ontwikkelingsmogelijkheden voor agrarische bedrijven en biedt daarnaast kansen voor verbrede landbouw.
Ook is er ruimte voor functieverandering in vrijkomende agrarische bebouwing, natuurbeheer en de ontwikkeling van enkele nieuwe landgoederen. Verrommeling en verpaupering worden zoveel mogelijk tegengegaan. De Ecologische Hoofdstructuur is ontwikkeld en de wateropgaven in de verdroogde natuurgebieden met nog steeds grote natuurwaarden (TOP-gebieden) en voor de beken zijn uitgevoerd. Het landelijk gebied heeft zich nog meer ontwikkeld als aantrekkelijk recreatiegebied op regionaal niveau. De Regge is bevaarbaar. Er is ruimte voor landelijk wonen, waarbij de leefbaarheid in het landelijk gebied en de buurtschappen optimaal is gebleven.
Op basis van de visiekaart is het plangebied binnen het betreffende deelgebied aangemerkt als 'agrarisch gebied' (zie afbeelding 3.4).
Afbeelding 3.4 Uitsnede structuurvisieplankaart (bron: gemeente Wierden)
Bovenstaande afbeelding geeft weer dat het plangebied is gelegen in een gebied dat aangemerkt is als "agrarisch gebied".
Het landschapsontwikkelingsplan (LOP) van de gemeente Wierden (2008) geeft aan, dat er meer aandacht moet worden besteed aan de identiteit van het lage buffergebied tussen Enter en Rijssen. Naast het ontwikkelen van het retentiegebied is het gewenst om de Elsgraven te versterken als groenblauw drager van het gebied (populierengroepen, natte laagten). In de planvorming voor het Bedrijventerrein Enter-Rijssen is dit verder uitgewerkt. In afbeelding 3.5 is een uitsnede opgenomen van een kaart behorende bij het LOP waarop het in te richten retentiegebied is weergegeven.
Afbeelding 3.5 Uitsnede LOP Wierden (bron: gemeente Wierden)
Gezien het feit dat sprake is van ontwikkelingen binnen een bestaand voormalig agrarisch bouwperceel, wordt ervan uitgegaan dat de ontwikkelingen binnen plangebied geen belemmering vormen voor de ontwikkeling van het retentiegebied.
Eén van de instrumenten die het gemeentebestuur heeft om een actief beleid te voeren om de kwaliteit van de leefomgeving te bevorderen, is het welstandstoezicht. Het welstandstoezicht gebeurt op basis van het door de gemeenteraad vastgestelde beleid. Via haar welstandsnota wil de gemeente de ruimtelijke kwaliteit van de dagelijkse leefomgeving duurzaam bevorderen. Hiervoor zijn verschillende criteria ontwikkeld die bij de welstandsbeoordeling van een bouwplan een rol spelen. In oktober 2010 heeft de gemeenteraad van Wierden de herziene welstandsnota vastgesteld.
Het welstandsbeleid van de gemeente Wierden is opgesteld vanuit de overtuiging dat de lokale overheid het belang van een aantrekkelijke gebouwde omgeving dient te behartigen. Door het opstellen van een welstandsbeleid kan de gemeente in alle openheid een effectief en inzichtelijk welstandstoezicht inrichten. Het welstandsbeleid in de gemeente Wierden kent algemene en gebiedsgerichte welstandscriteria.
De welstandsnota maakt onderscheid tussen een aantal deelgebied waarvoor gebiedsgerichte welstandscriteria ontwikkeld zijn. Het plangebied ligt in het deelgebied "Koppen en beken". Onderstaande afbeelding geeft een uitsnede van de welstandskaart weer.
Afbeelding 3.6 Uitsnede welstandskaart deelgebied "Kopen en beken" (bron: gemeente Wierden)
Ten aanzien van dit deelgebied wordt gesteld dat de vele erven rijkelijk zijn omgeven door erfbeplanting. Er zijn nog aardig wat agrarisch functionerende erven aanwezig, maar dat worden er steeds minder, ook door het aantrekkelijk woonklimaat van dit landschap.
In het deelgebied 'Koppen en beken' is sprake van redelijk veel dynamiek. Schuren kunnen veranderen of bijgebouwd worden, waardoor de totale massa toe kan nemen. Bedrijfsgebouwen krijgen een andere functie. In onderhavige situatie is daar ook sprake van.
De bouwplannen op het perceel Enterveenweg 3-5 zullen te zijner tijd getoetst worden aan de door de gemeente Wierden opgestelde welstandscriteria.