Plan: | Buitengebied 2009, herziening Recreatiepark De Tolplas |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2011000012-VA01 |
Het plangebied is gelegen aan de Hexelseweg 80 in Hoge Hexel. De omgeving van het plangebied kenmerkt zich als een afwisselend landschap waarin verschillende functies als landbouw, bos en recreatie in harmonie samengaan met elkaar. Het gebied heeft, door zijn kleinschalige gevarieerde oude cultuurlandschap, de aanwezigheid van het Wierdense Veld, de diverse buurtschappen en de ligging nabij de verzorgingskern Wierden een grote recreatieve aantrekkingskracht. Afbeelding 2.1 geeft de ligging van het plangebied ten opzichte van Wierden weer.
Afbeelding 2.1 Ligging plangebied ten opzichte van de kern Wierden (bron: provincie Overijssel)
Op de luchtfoto in afbeelding 2.2 is nader ingezoomd op het plangebied. Duidelijk waarneembaar is het bestaande recreatiepark De Tolplas. Aan de zuidzijde wordt het bestaande park uitgebreid met 17 recreatiewoningen en 3 groepswoningen.
Afbeelding 2.2 Globale ligging plangebied binnen recreatiepark De Tolplas aan de Hexelseweg (bron: provincie Overijssel)
De Tolplas is in 1967 begonnen als camping van ongeveer vijf hectare groot. In de loop der jaren is door aankoop van omliggende gronden de oppervlakte uitgebreid tot ongeveer 28 hectare.
Een belangrijke uitbreiding was de aankoop van de naast gelegen boerderij met dertien hectare land, waarop een recreatievijver is uitgegraven. Deze vijver is voor het bedrijf belangrijk, omdat er in de omgeving niet veel water aanwezig is.
Het recreatiepark is gelegen in een landelijke omgeving. De locatie waar de nieuwbouw plaatsvindt ligt binnen de 'groene contour' van het park. Het park wordt qua oppervlak niet vergroot, maar er vindt een intensivering binnen de bestaande grenzen van het park plaats.
Op grond van het bestemmingsplan en de hierbij behorende inrichtingsschets wordt aangetoond dat de nieuwe recreatiewoningen binnen deze contour zijn gelegen. Er is dan ook al sprake van landschappelijke inpassing van het terrein. Het terrein is momenteel minder goed onderhouden en onder andere in gebruik als opslagterrein voor elders op het terrein afgegraven zand en snoeiafval. Zowel het snoeiafval als het zand zijn inmiddels verwijderd. De overige opslag vindt plaats in een recent gebouwde opslagloods. De initiatiefnemer zal ten tijde van de realisering van de plannen op het terrein een kwaliteitsslag maken door de bestaande groenstructuur een opknapbeurt te geven.