direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: "Buitengebied 2009, partiële herziening Heerdinksschotweg 1/1a"
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2011000003-VA01

3.3 Gemeentelijk beleid

In deze paragraaf wordt nader ingegaan op het gemeentelijk beleid en de gemeentelijke beleidsuitgangspunten. Aan de orde komen de 'Structuurvisie Wierden', het 'Landschapsontwikkelingsplan', de 'Welstandsnota' en het 'beleidskader Rood voor rood' van de gemeente Wierden.

3.3.1 Structuurvisie Wierden

De structuurvisie van de gemeente Wierden is een toekomstvisie op de ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente: vanaf nu tot 2030. Naast de vraag wat de gemeente Wierden wil bereiken (ruimtelijke ontwikkelingsvisie), staat er ook in hoe de gemeente Wierden dit wil bereiken (uitvoeringsparagraaf). De structuurvisie is op 5 oktober 2010 vastgesteld door de gemeenteraad. Op onderstaande afbeelding is een uitsnede van de visiekaart te zien.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.BP2011000003-VA01_0013.png"

Figuur 3.6: Uitsnede visiekaart 'Structuurvisie Wierden'

De Structuurvisie kent drie deelgebieden. Onderhavig perceel valt onder het deelgebied 'Landelijk gebied, inclusief Hoge Hexel en buurtschappen'. Voor dit deelgebied geldt de volgende visie:

Wierden heeft een vitaal platteland. De gemeente streeft naar goede ontwikkelingsmogelijkheden voor agrarische bedrijven en biedt daarnaast kansen voor verbrede landbouw. Ook is er ruimte voor functieverandering in vrijkomende agrarische bebouwing, natuurbeheer en de ontwikkeling van enkele nieuwe landgoederen. Verrommeling en verpaupering worden zoveel mogelijk tegengegaan. De Ecologische Hoofdstructuur is ontwikkeld en de wateropgaven in de verdroogde natuurgebieden met nog steeds grote natuurwaarden (TOP-gebieden) en voor de beken zijn uitgevoerd. Het landelijk gebied heeft zich nog meer ontwikkeld als aantrekkelijk recreatiegebied op regionaal niveau. De Regge is bevaarbaar. Er is ruimte voor landelijk wonen, waarbij de leefbaarheid in het landelijk gebied en de buurtschappen optimaal is gebleven.

3.3.1.1 Toetsing aan de Structuurvisie Wierden

Met onderhavig initiatief wordt voldaan aan de visie zoals verwoord in de 'Structuurvisie Wierden'. Met het plan wordt een bijdrage geleverd aan een vitaal platteland. Door de sloop van landschapontsierende bebouwing wordt verrommeling en verpaupering tegengegaan.

3.3.2 LOP Wierden

De landschapsvisie van Wierden was geformuleerd in een „Landschapsbeleidsplan. Met dit „Landschapsbeleidsplan heeft de gemeente een actief landschapsbeleid gevoerd. Dit is met name het toetsingskader geweest voor het verlenen van subsidies voor nieuwe aanplant en voor onderhoud van bestaande groene landschapselementen. Het nieuwe Landschapsontwikkelingsplan (LOP) is een landschappelijk toetsingskader dat de gemeente kan benutten bij het opzetten van Groene diensten projecten en het beoordelen van subsidieaanvragen, initiatieven en projecten. Daarnaast biedt het aanknopingspunten voor om projecten in te dienen. Het is tevens de bedoeling om financiering van landschapsprojecten meerjarig vast te leggen. Het voordeel hiervan is, dat er sneller ingesprongen kan worden op lokale initiatieven zonder dat er iedere keer een ruimtelijk kader moet worden ontwikkeld. De opstelling van het LOP heeft niet als doel om meer regelgeving op te leveren. De regelgeving omtrent landschap wordt vastgelegd in de Verordening Landschapssubsidies en de Kapverordening. Daarnaast geeft het Bestemmingsplan Buitengebied aan wat wel en niet kan in het buitengebied.

Het LOP Wierden onderscheidt een dertiental deelgebieden, zoals in figuur 3.7 te zien is.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.BP2011000003-VA01_0014.png"

Figuur 3.7: Deelgebieden LOP Wierden (Bron: LOP Wierden)

Onderhavig plangebied is op basis van het LOP gelegen aan de uiterste rand van het deelgebied "Dorpsrand Wierden". De opgaven van het LOP voor dit deelgebied zijn: Het bieden van een stevige landschappelijke structuur en een sterk eigen karakter waarbinnen verschillende ontwikkelingen kunnen plaatsvinden en handvatten bieden voor diverse ruimteclaims in het gebied. Duurzame instandhouding en waar mogelijk versterking van de oude buurtschappen rond Wierden. Het behouden en versterken van de identiteit en het cultuurhistorisch karakter van de buurtschappen Huurne en Het Loo zijn belangrijke doelen. De buurtschappen vormen de motor voor ontwikkelingen. Behoud karakteristieke (resterende) openheid en steilranden van Loonderesch en van bijbehorend ensemble van bebouwing en beplanting. Versterken ruimtelijke en functionele samenhang kern Wierden en buitengebied (bijvoorbeeld versterken netwerk van wandel- en fietspaden) en stimuleren van recreatief medegebruik van het buitengebied als uitloopgebied voor Wierden en omgeving.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.BP2011000003-VA01_0015.png"

Figuur 3.8: Deelgebied 2: Dorpsrand Wierden

3.3.2.1 Toetsing aan LOP Wierden

Om de landschappelijke kwaliteit te kunnen waarborgen en nieuwe ontwikkelingen te kunnen inpassen in het landschap, is het daarom belangrijk dat een stevige landschappelijke groenstructuur wordt ontwikkeld. Daarbij is het niet alleen belangrijk dat waardevolle bestaande landschapsstructuren behouden blijven, maar dat ook nieuwe landschapsstructuren worden toegevoegd. Een stevige landschappelijke groenstructuur biedt bovendien de mogelijkheid om diverse recreatieve routestructuren in zich op te nemen. Het voorgenomen plan sluit aan bij de uitgangspunten van het LOP Wierden. De nieuwe woningen worden dus ingepast binnen de erfstructuur, welke de kenmerken heeft van een erf horend in het jonge ontginningslandschap. De inpassing van de woningen doet daarmee geen afbreuk aan de structuur van het bestaande erf en het erf blijft door de versterking van de erfstructuur op die manier één geheel. De functie kwekerij is binnen het landschap en het erf goed mogelijk.

3.3.3 Welstandsnota

De Welstandsnota van de gemeente Wierden is oorspronkelijk vastgesteld in de raadsvergadering van 15 juni 2004. De herziening is vastgesteld in de raadsvergadering van 25 augustus 2009. Er is een wijziging in het beleidsstuk doorgevoerd naar aanleiding van de komst van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en vastgesteld in de raadsvergadering van 5 oktober 2010. De welstandsnota onderscheidt 21 deelgebieden in de gemeente Wierden. Onderhavig plangebied valt binnen deelgebied 1 'Heuvels'.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.BP2011000003-VA01_0016.png"

Figuur 3.9: Ligging van het plangebied in deelgebied 1 'Heuvels'

3.3.3.1 Deelgebied 1: 'Heuvels'

Opvallend onderdeel van het landschap van de gemeente Wierden zijn de ‘Heuvels’. De heuvels zijn twee noord-zuid gerichte stuwwallen waarop de dorpen Wierden en Enter zijn gebouwd. De stuwwallen zijn hoofdzakelijk in gebruik als essen: oude, permanente bouwlanden. Op de heuvels bevinden zich meerdere essen. Rond deze bouwlanden ligt een krans van erven en beplanting. Op de heuvel van Wierden liggen de esdorpen Het Loo en Huurne, dit zijn agrarische nederzettingen zonder echte dorpskern. De glooiende westzijde van de Wierdense stuwwal en de zuidzijde van de Enterse stuwwal ‘Zuiderveld’ waren in de 19e eeuw nog in gebruik als heideveld. Het kenmerk van beide heuvels is een halfopen landschap met een gesloten rand van bomen en bebouwing. De buitenplaatsen en de recreatiegebieden zorgen met hun park, bosaanleg en erfbeplanting samen voor de kenmerkende afwisseling in open en beslotenheid. Andere kenmerken zijn hoogteverschillen, onregelmatige en kleinschalige verkaveling, een licht kronkelig wegenpatroon, verspreid staande bebouwing, bossen, lanen en houtwallen.Verspreid langs de weg ligt een patroon van kleinschalige erven. Op de Enterse heuvel staat de bebouwing relatief dicht op de weg waardoor de bermen smal zijn. Bij de essen zijn de boerenerven met de achterkant naar de weg gekeerd, waardoor er een rommelige indruk vanaf de weg ontstaat. Een bebouwingscluster bestaat hier uit een woonhuis en schuur aan elkaar vast, die samen met nieuwere schuren gegroepeerd zijn rond een aan de weg gekoppeld verhard erf. Erfafscheidingen zijn niet duidelijk aanwezig: soms is er een haag rondom het erf aangebracht. Erfbeplanting bestaat uit eikenbosjes op het achtererf (eikengaarde) en soms een boomgaard.

3.3.3.2 Welstandscriteria
  • In geval van grootschalige uitbreiding of (functionele) verandering van een erf, moet in een erfinrichtingsplan worden aangetoond hoe deze wijzigingen passen in het landschap en op het erf. Beplanting, verharding, verlichting en erfafscheidingen moeten daarbij aan de orde komen;
  • Bij nieuwbouw het bouwplan en het erfinrichtingsplan bij voorkeur geïntegreerd opstellen;
  • De erfinrichting ondersteunt de bebouwingskenmerken en laat vanaf de weg nog iets van de woonbebouwing zien;
  • De inrichting bestaat uit een structureel raamwerk van beplanting, zoals eikengaarden, houtwallen, boomgaarden en bos;
  • Streekeigen inheemse beplanting gebruiken;
  • Bij voorkeur natuurlijke erfafscheidingen vanhagen toepassen, geen schuttingen;
  • Eventueel houten hekwerken in gedekte kleuren;
  • Beveiligingshekken aan het oog onttrekken;
  • Een eenvoudig toegangshek iets teruggelegen vanaf de weg, de zuilen van het hek horen bij de architectuur van de bebouwing.

3.3.3.3 Toetsing aan de Welstandsnota

Voor wat betreft de bouw van de woningen wordt geconstateerd dat de welstandscommissie bij een concreet bouwplan dient te beoordelen of ze voldoen aan de redelijke eisen van welstand. Op dit moment is er nog geen concreet bouwplan voor de woningen. Voor wat betreft de andere veranderingen aan het erf wordt geconstateerd dat het goedgekeurde ruimtelijke kwaliteitsplan zoals beschreven in Hoofdstuk 6 laat zien dat de ruimtelijke ontwikkelingen passen in het landschap en op het erf en dat hiermee een ruimtelijke kwaliteitsverbetering wordt behaald.

3.3.4 Beleidskader Rood voor rood

Op 16 maart 2005 hebben Provinciale Staten van Overijssel het rvr-beleid vastgesteld door middel van de partiële herziening van het streekplan Overijssel 2000+ “Rood voor rood met gesloten beurs”. De verdere uitwerking ervan heeft zijn beslag gekregen in het door Gedeputeerde Staten opgestelde uitvoeringskader. Het is aan de gemeenten om een eigen beleidskader te ontwikkelen voor toepassing van Rood voor rood. Dit is vertaald in het 'Beleidskader Rood voor rood met gesloten beurs gemeente Wierden'. Onderhavig beleidsdocument bevat de spelregels waar aan voldaan moet worden als het gaat om het indienen van een aanvraag, het beoordelen van een aanvraag en als het gaat om het afhandelen van een aanvraag.

Het Rood voor Rood beleid van de gemeente Wierden is in mei 2008 gewijzigd. Het college van B&W van de gemeente Wierden heeft medewerking toegezegd voordat betreffend beleid werd gewijzigd.

Het gewenste plan is getoetst aan de criteria van betreffend Rood voor rood document. Geconcludeerd is dat het plan voldoet aan deze criteria. Rood voor rood kan namelijk worden toegepast bij gemengde bedrijven in het verwevingsgebied, waarbij het onderdeel intensieve veehouderij wordt beëindigd. In deze gevallen moet worden vastgelegd dat ten behoeve van de continuering van de extensieve tak geen nieuwe bedrijfsgebouwen worden gebouwd. Het college van B&W heeft toestemming gegeven om het plan verder uit te werken. Hiertoe heeft Eelerwoude een rapport opgesteld waarin het plan verder uitgewerkt en onderbouwd is. Voorliggend bestemmingsplan voorziet in de juridisch-planologische uitwerking van het rapport van Eelerwoude.

3.3.5 Conclusie toetsing aan de gemeentelijke uitgangspunten

Geconcludeerd kan worden dat de in dit voorliggende bestemmingsplan besloten ruimtelijke ontwikkeling middels toepassing van de Rood voor rood regeling in overeenstemming is met de gemeentelijke uitgangspunten zoals verwoord in de Structuurvisie, LOP, Welstandsnota en het beleidskader Rood voor rood.