direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Wierden, herziening Rijssensestraat 22 Wierden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2011000001-0003

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Structuurvisie Wierden

3.3.2.1 Uitgangspunten structuurvisie Wierden

De gemeente Wierden heeft de hoofdlijnen van het nieuwe ruimtelijke beleid van de gemeente Wierden geformuleerd in de 'Structuurvisie Wierden'. Deze is vastgesteld op 5 oktober 2010.

De structuurvisie Wierden geeft een strategische en duurzame ruimtelijke visie op de ontwikkeling van het grondgebied van de gemeente voor de komende twintig jaar. Daarin geeft de gemeente aan waar ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente worden voorgestaan en hoe deze worden gerealiseerd.

Met de structuurvisie Wierden wordt invulling gegeven aan de wettelijke verplichting conform de Wet ruimtelijke ordening om te beschikken over een structuurvisie. Het vormt het strategisch document in het kader van ruimtelijke ontwikkelingen en vormt de leidraad voor de beoordeling van nieuwe plannen en initiatieven, maar ook voor nieuw op te stellen bestemmingsplannen en projectbesluiten. Deze moeten worden getoetst aan de structuurvisie. Bestemmingsplannen voor ontwikkelingslocaties vormen de uitwerking van de structuurvisie.

Het plangebied is gelegen binnen bestaande woonwijken van het stedelijk gebied van de kern Wierden. De ontwikkelingsrichtingen voor bestaande woonwijken in het stedelijk gebied van de kern Wierden liggen bij herstructureren van de woonwijk Wierden-West met het oog op duurzaamheid en verwachte demografische ontwikkelingen. Verder wordt zo veel mogelijk aansluiting gezocht bij de identiteit van de plek. Ook vormen groen in de wijk, ruimte rondom woningen en veiligheid belangrijke uitgangspunten bij de herstructurering.

3.3.2.2 Toetsing aan structuurvisie Wierden

De voorliggende ruimtelijke ontwikkeling, het vestigen van een fysiotherapiepraktijk inclusief een bedrijfswoning met een bijgebouw in bestaand stedelijk gebied, past binnen het in de structuurvisie uiteen gezette beleid.

3.3.2 Welstandsnota gemeente Wierden
3.3.2.1 Algemeen

De Welstandsnota bevat het gebiedsgerichte welstandbeleid en de bijbehorende welstandscriteria voor de gehele gemeente. De gemeente is daartoe ingedeeld in 21 deelgebieden. De indeling is gemaakt op grond van stedenbouwkundige, ruimtelijke en functionele kenmerken. Per gebied is een beschrijving gegeven van de gebiedskenmerken en de gebiedsgerichte welstandscriteria. Het plangebied is gelegen in deelgebied 7, de 'Historische uitvalswegen'. In deze paragraaf worden de criteria, behorende bij de 'Historische uitvalswegen' uiteengezet.

3.3.2.2 Criteria 'Historische uitvalswegen'

De dorpen zijn van oudsher al door wegen met elkaar verbonden. Langs deze wegen hebben zich in de loop van de tijd bebouwingslinten ontwikkeld. Van oorsprong bestaan ze uit vrijstaande bebouwing met tuinen en open ruimtes daartussen. Verder van de kern verwijderd zijn de ruimtes tussen de gebouwen - die vaak in gebruik zijn als weide of moestuin - groter, met doorzichten naar het landschap. De open ruimtes langs de historische uitvalswegen zijn naar de bebouwde kom toe steeds meer verdicht met nieuwere bebouwing. Deze verdichting gaat geleidelijk, alleen bij de Vriezenveenseweg blijft de bebouwing lang ver van elkaar staan. De oude panden zijn meest van agrarische oorsprong, aangevuld met burgerwoningen en een enkel bedrijf. Binnen de bebouwde kom staan er meest burgerwoningen uit verschillende tijdsperioden dicht op elkaar, met voortuinen en kleine open ruimtes. Hier is de bebouwing meest in een wisselende rooilijn evenwijdig aan de weg gesitueerd. Verder naar het landelijk gebied is de rooilijn meer wisselend, evenals de richting van de bebouwing ten opzichte van elkaar en de weg. Veel panden zijn individueel, maar er komen ook twee-onder-één-kap woningen en korte rijtjes voor.

De aard van de bebouwing is divers. Zo staan er langs de Rijssensestraat veel ruime woningen en kleine ondernemingen. Langs de wegen en in de tuinen staan grote, oude bomen, die gecompleteerd worden door het groen van tuinen en erfafscheidingen.

3.3.2.3 Toetsing aan Welstandsnota gemeente Wierden

Voor alle bouwplannen die niet vergunningvrij zijn, gelden de gebiedsgerichte welstandscriteria en indien van toepassing de criteria voor specifieke bebouwingstypen. Deze welstandscriteria zijn specifiek gericht op de karakteristieken van het deelgebied 'Historische uitvalswegen'.

Het beleid van de gemeente is erop gericht om de belangrijkste karakteristieken van het bebouwingsbeeld te handhaven. Bouwplannen worden beoordeeld op een aantal aspecten die kenmerkend zijn voor de bebouwing in het deelgebied 'Historische uitvalswegen'. Bij uitbreidingen wordt bijvoorbeeld gekeken naar de maat, schaal en stijl van de bestaande bebouwing in de directe omgeving. Ook wordt bij uitbreidingen en nieuwbouw veelal een beeldkwaliteitplan gevraagd. Het uitbreidingsplan zal worden afgestemd op de eisen en randvoorwaarden die gelden voor het deelgebied 'Historische uitvalswegen'. De verschijningsvorm zal daarmee passen binnen het karakter en het beleid van de gemeente Wierden.

3.3.3 Conclusie toetsing aan het gemeentelijk beleid

Geconcludeerd kan worden dat de in dit voorliggende bestemmingsplan besloten ruimtelijke ontwikkeling in overeenstemming is met het gemeentelijk beleid.