direct naar inhoud van 5.3 Planopzet
Plan: Buitengebied 2009, herziening waterwinning Wierden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2010000048-VA01

5.3 Planopzet

Het voorliggende bestemmingsplan is een herziening van het bestemmingsplan "Buitengebied 2009" van Wierden. Het bestemmingsplan is (net als het bestemmingsplan "Buitengebied 2009") opgezet conform de RO-standaarden voor digitaal raadpleegbare bestemmingsplannen: IMRO2008/SVBP2008. Voor wat betreft de plansystematiek van onderhavig bestemmingsplan is zoveel mogelijk aangesloten bij het bestemmingsplan "Buitengebied 2009".

Voor de nieuwe begrenzing van de waterwingebieden, het grondwaterbeschermingsgebied en het intrekgebied van de waterwinning Wierden, zijn respectievelijk de gebiedsaanduidingen "milieuzone - waterwingebied", "milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied" en "milieuzone - intrekgebied" opgenomen. Voor de begrenzing van het grondwaterbeschermingsgebied aan de oostkant geldt dat een aantal delen van het grondwaterbeschermingsgebied niet meegenomen is in deze herziening, omdat deze delen buiten de begrenzing van het plangebied liggen (het plangebied is het plangebied van het bestemmingsplan "Buitengebied 2009"). De volgende delen van het grondwaterbeschermingsgebied van de waterwinning Wierden zijn daarom buiten deze bestemmingsplanherziening gelaten:

  • een klein strookje grond gelegen aan de westzijde van de nieuw aangelegde rotonde bij 't Zenderink;
  • een deel gelegen binnen het bestemmingsplan voor Wierden-Dorp;
  • een deel gelegen binnen de Esrand.

Het eerstgenoemde strookje grond zal meegenomen worden in de herziening van het bestemmingsplan "Buitengebied 2009" (na uitspraak van de Raad van State). Het deel binnen Wierden-Dorp wordt meegenomen in de herziening van het bestemmingsplan voor dit gebied (in voorbereiding). Voor de Esrand geldt dat een afzonderlijk bestemmingsplan wordt gemaakt.

Ook voor het intrekgebied geldt dat delen gelegen buiten de begrenzing van het plangebied niet zijn meegenomen in voorliggend bestemmingsplan.

Voor de gebiedsaanduidingen "milieuzone - waterwingebied", "milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied" en "milieuzone - intrekgebied", geldt dat de (basis)bestemmingen uit het bestemmingsplan "Buitengebied 2009" van toepassing zijn verklaard. Dit betekent dat de basisbestemmingen van deze gebieden in voorliggend plan niet opnieuw ter discussie worden gesteld. Een dergelijke manier van regelen is alleen mogelijk als ook de waterwin- en grondwaterbeschermingsgebieden van de grondwaterwinning bij Hoge Hexel (de intrekgebieden van de waterwingebieden binnen de gemeente Wierden zijn niet meegenomen in het bestemmingsplan "Buitengebied 2009") in dit bestemmingsplan zijn opgenomen. Dit is dan ook gebeurd. Voor deze beschermingsgebieden geldt dat de begrenzing hiervan niet is gewijzigd ten opzichte van de begrenzing zoals deze gold op basis van het bestemmingsplan "Buitengebied 2009". Overigens is naar aanleiding van de overlegreactie van de provincie Overijssel ook het intrekgebied van de waterwinning Wierden meegenomen in deze bestemmingsplanherziening. Omdat dit bestemmingsplan beide waterwingebieden juridisch-planologisch regelt, heeft de gemeente er ook voor gekozen het intrekgebied van de waterwinning bij Hoge Hexel mee te nemen in voorliggend bestemmingsplan.

Voor het gebied waar de Waterbuffer Dakhorst is voorzien, is het volledige bestemmingsplan "Buitengebied 2009" niet meer van toepassing. Aan de te realiseren waterbuffer zijn de bestemmingen "Water" en "Verkeer - Voet-/Fietspad" toegekend. Aan het gehele waterbuffergebied is daarnaast de dubbelbestemmingen "Waarde - Natuur en Landschap" en "Waterstaat - Waterbergingsgebied" toegekend. Voor de aardgastransportleiding geldt de dubbelbestemming "Leiding - Gas".

Omdat het gehele gebied van de waterbuffer bij hoog water onder water kan komen te staan is gekozen aan het gehele gebied de dubbelbestemming "Waterstaat - Waterbergingsgebied" toe te kennen. Gronden met de dubbelbestemming "Waterstaat - Waterbergingsgebied" zijn bestemd voor een waterberging. Een waterberging is in het bestemmingsplan gedefinieerd als een gebied waarin oppervlaktewater wordt opgeslagen in waterpartijen om het te infiltreren in de bodem. De dubbelbestemming "Waarde - Natuur en Landschap" is toegekend omdat het gebied na de inrichting ook van landschappelijke en natuurlijke waarde zal zijn. Het te realiseren fietspad, inclusief het vlonderpad, is afzonderlijk bestemd als "Verkeer - Voet-/Fietspad".

De verbeelding op papier kent als schaal 1:15.000. Daarbij is voor het gebied van de waterbuffer een detailverbeelding opgenomen met schaal 1:5.000.