Plan: | Buitengebied 2009, partiele herziening Goorseweg ong.-Eversdijk 16 in Enter |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2010000036-0003 |
Kenmerk van de Nederlandse ruimtelijke ordeningsregelgeving is dat er uitgegaan wordt van toelatingsplanologie. Een bestemmingsplan geeft aan welke functies waar zijn toegestaan en welke bebouwing mag worden opgericht. Bij het opstellen van dit bestemmingsplan zijn keuzes gemaakt over welke functies waar worden mogelijk gemaakt en is gekeken welke bebouwing stedenbouwkundig toegestaan kan worden. De bestaande situatie is hierbij het uitgangspunt.
Het is noodzakelijk dat het bestemmingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Het bestemmingsplan is het juridische toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geeft aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is.
In deze paragraaf worden de gemaakte keuzes nader onderbouwd. Hierbij zullen de bestemmingen in dezelfde volgorde als in de regels worden behandeld. Bij de regels is aansluiting gezocht met het bestemmingsplan 'Buitengebied 2009' van de gemeente Wierden.
Agrarisch - Agrarisch bedrijf
De bestemming 'Agrarisch - Agrarisch bedrijf' is toegekend aan het nieuwe agrarische perceel aan de Goorseweg. Deze gronden zijn bestemd voor de uitoefening van het agrarisch bedrijf met de daarbij horende agrarische bedrijfsbebouwing. Op het bouwperceel mag één bedrijfswoning worden gebouwd met een maximale inhoud van 750 m³. Daarnaast mogen bij de woning bijgebouwen en overkappingen worden gebouwd met een maximale oppervlakte van 100 m². Gebouwen mogen uitsluitend binnen het bouwvlak worden opgericht.
Agrarisch met waarden - Landschap
De bestemming 'Agrarisch met waarden - Landschap' is bedoeld voor de uitoefening van een agrarisch bedrijf. Een gedeelte van het (voormalige) agrarische perceel aan de Eversdijk heeft deze bestemming gekregen en een gedeelte naast het bouwperceel aan de Goorseweg. De bestemming biedt ook ruimte voor extensief dagrecreatief medegebruik (wandelen, fietsen, picknickplaatsen etc.). Natuurbeheer op deze gronden is mogelijk in combinatie met de agrarische doeleinden. Binnen deze gronden mogen in principe uitsluitend bouwwerken, geen gebouw zijnde (afrastering en dergelijke) tot een hoogte van 2 meter worden opgericht. Er mogen geen kuilvoerplaten, sleufsilo's en voorzieningen ten behoeve van mest worden opgericht. Mocht er een verzoek komen voor de realisatie van deze voorzieningen voor gronden ten oosten van het bedrijf aan de Goorseweg dan zal hieraan geen medewerking worden verleend vanwege de ligging nabij het beekdal. Het oprichten van een nieuw agrarisch bedrijf is niet mogelijk binnen deze bestemming.
Bos
De voor 'Bos' bestemden gronden zijn bedoeld voor die gedeelten waar in het project extra aandacht aan het landschap en de natuur wordt geschonken. Deze bestemming wordt in onderhavig geval vooral gebruikt om de landschappelijk in te passen gronden, die buiten het bouwperceel vallen, juridisch vast te leggen. Binnen de bestemming 'Bos' zijn geen gebouwen toegestaan. Enkele bouwwerken, geen gebouwen zijnde mogen binnen deze bestemming worden opgericht. Binnen de bestemming 'Bos' is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen.
Wonen
De (voormalige) bedrijfswoningen aan de Eversdijk worden bestemd 'Wonen' (burgerwoningen). Bij de benadering van de woonfunctie is uitgegaan van maximale inhoud, namelijk 750 m³. Ten aanzien van het toegestane aantal woningen is in de regels bepaald dat per bestemmingsvlak 1 woning is toegestaan.
Bij recht mag 100 m² aan bijgebouwen worden opgericht, met dien verstande indien reeds meer dan 100 m² aan bijgebouwen aanwezig is, deze gehandhaafd mag blijven. Tevens mogen de bestaande bijgebouwen tot 250 m² één op één vervangen worden. Hierbij geldt dat de totale oppervlakte aan bijgebouwen de 250 m² niet mag overschrijden. Hier kunnen ook landschapsontsierende schuurtjes in het buitengebied, die buiten de bouwvlakken liggen, worden betrokken. Het gaat erom dat per saldo sprake moet zijn van verbetering van de landschappelijke kwaliteit.