Plan: | Buitengebied 2009, partiele herziening Goorseweg ong.-Eversdijk 16 in Enter |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2010000036-0003 |
In de toekomstige situatie vindt er een functiewijziging plaats op het agrarische perceel aan de Eversdijk. Alle agrarische activiteiten aan de Eversdijk 16 worden verplaatst naar de Goorseweg. De bestaande bedrijfswoningen worden bestemd als burgerwoningen. De bestaande bedrijfsgebouwen blijven behouden en zullen een functie krijgen t.b.v. het wonen. Op het perceel aan de Eversdijk 16 worden geen investeringen gedaan in de ruimtelijke kwaliteit. De investeringen in de ruimtelijke kwaliteit die met het verplaatsen van het agrarische bedrijf gedaan worden, vinden plaats in het Reggedal. Gronden behorend bij het agrarische bedrijf worden gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe natuur en de realisatie van waterdoelen in het Reggedal.
Het realiseren van de EHS en verbindingszones staat beschreven in het Natuurgebiedsplan/ beheersgebiedsplan Zuidwest-Twente. In het Reggedal is 125 ha nieuwe natuur begrensd. Een deel van deze nieuwe natuur kan door onderhavige ruimtelijke ontwikkeling gerealiseerd worden.
In het landinrichtingsplan Enter wordt omschreven hoe deze nieuwe natuur vorm moet gaan krijgen. De 125 ha nieuwe natuur in het Reggedal wordt omgevormd van het huidige onnatuurlijke beeksysteem naar een meer natuurlijk beeksysteem met bijbehorende inrichting, gebruik en natuurwaarden. Na te streven natuurdoeltypen uit het Natuurgebiedsplan zijn halfnatuurlijk grasland, natte ruigte + rietland, nat soortenrijk grasland, plas en ven, bos met verhoogde natuurwaarden, natuurbos, struweel en beek.
De natuurgebieden in het Reggedal bevinden zich op de laagste gronden langs de beken. Dit betreft venige, moerige en beekleemgronden, die in potentie een hoge natuurwaarde hebben. De nieuwe natuurgebieden in het Reggedal vallen grotendeels samen met het zomerbed. De inrichting van de nieuwe natuur dient dan ook gericht te zijn op de hoofdfuncties water en natuur. Het natuurlijk zomerbed wordt voor een relatief klein deel afgegraven. In het Reggedal ontwikkelt zich een grazige vegetatie door hoge grondwaterstanden en incidentele inundatie met beekwater.
Het kunstmatig zomerbed bij Enter wordt deels afgegraven om z’n functie te vervullen. Door de bouwvoor te verwijderen ontstaat een schralere uitgangssituatie en een begrensd zomerbed door aanleg van kaden.
Langs de buitengrens van het zomerbed en langs de beddingen worden bos en struweel tot ontwikkeling gebracht. Deze dragen bij aan de visuele begrenzing van het Reggedal. Hierbij wordt aangesloten bij reeds aanwezige beplanting en steilranden.
Aan de Goorseweg wordt een nieuw agrarisch bedrijf opgericht. Er wordt een bedrijfswoning gerealiseerd, een jongveestalling en kuilvoeropslag. De nieuwe bebouwing zal evenwijdig geplaatst worden aan de bestaande naastgelegen singelstructuur. Voor wat betreft de inrichting van het perceel en de situering van de bebouwing is advies gevraagd bij de Ervenconsulent van het Oversticht. Het advies van de Ervenconsulent is verwerkt in het landschapsplan dat is opgenomen in Bijlage 7 van deze toelichting.
De nieuwe locatie voor het agrarische bedrijf is opgenomen als nieuwvestigingslocatie in het landinrichtingsplan Enter. De nieuwe locatie zal landschappelijk worden ingepast waarbij de bestaande structuren en kwaliteiten van het landschap leiden zullen zijn.
Een nieuw agrarisch bouwperceel kan een behoorlijke impact op het landschap hebben als deze niet op een goede wijze landschappelijk wordt ingepast. In dit geval is voor het nieuwe agrarische bouwperceel aan de Goorseweg een landschapsplan opgesteld. Dit plan is opgenomen in Bijlage 2 van deze toelichting.
Het gehele perceel zal landschappelijk worden ingepast. De bestaande singel die evenwijdig loopt met het perceel zal behouden blijven en versterkt worden met inlands loofhout als sleedoorn, hulst, meidoorn, vuilboom etc. De singel heeft een belangrijke functie aangezien deze het zicht, als men vanaf Enter de Goorseweg afrijdt, op de bebouwing grotendeels ontneemt. Singels zijn ook belangrijke landschapselementen in het oude cultuurlandschap en kenmerkend voor de omgeving rondom Enter.
Naast het versterken van de singel wordt er voor op het erf een boomgaard aangelegd met hoogstam fruitbomen. De boomgaard heeft zowel een functie t.b.v. het wonen als een functie t.b.v. de landschappelijke inpassing van het erf.
De privétuin t.b.v. de bedrijfswoning mag grotendeels zelf worden ingericht. Wel zal gebruik gemaakt moeten worden, conform het landschapsplan, van beukenhagen en leilindes om zodoende het beeld van een karakteristiek boerenerf te versterken. De toegangsweg tot het erf zal begeleidt worden door Lindebomen.
Ten zuiden van het agrarische bouwperceel wordt een nieuw bosje ingeplant om zo het zicht op de bebouwing van die kant grotendeels te ontnemen. Dit bosje, in samenhang met het bestaande bosje aan de westzijde van de Goorseweg, verzacht de zichtlijnen vanuit het zuiden. Ook dit bosje zal ingeplant worden met inlandse soorten.
Al met al is er sprake van een landschappelijk goed en verantwoord ingepast agrarisch bouwperceel. Met de landschappelijke inpassing van het perceel wordt aangesloten op de bestaande structuren en kwaliteiten van het landschap en worden deze, waar mogelijk, versterkt. Door een goede en verantwoorde landschappelijke inpassing van het perceel wordt er geen onevenredige afbreuk gedaan aan het landschap