Plan: | Sportlaan |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0183.1005372-vg01 |
Het plangebied is gelegen aan de noordzijde van Tubbergen, tussen het zwembad (noord) en het bedrijf Ter Beek Reizen (zuid). De locatie is circa 6.000 vierkante meter groot (exclusief zwembad en resterende deel lig- en speelweide). De locatie maakt tot nu deel uit van de lig- en speelweide rond het zwembad. Ten noorden van het zwembad bevinden zich eerst de Heinemansbeek en dan voetbalvelden en ten oosten van het plangebied bevinden zich tennisvelden. Achter de voetbalvelden bevindt zich het buitengebied, achter de tennisvelden ligt zich een recent gerealiseerde woonwijk.
Ten zuiden van Ter Beek Reizen bevindt zich de Uelserweg en ten oosten van het plangebied bevindt zich de Sportlaan en daarachter het verenigingsgebouw "De Luchtbode" (Sportlaan 3) en het parkeerterrein dat dient voor de bezoekers van het zwembad en de voetbalvelden.
De dichtstbijgelegen woningen bevinden zich ten zuidwesten van het plangebied, op de hoek Sportlaan - Uelserweg. Verderop aan de Sportlaan bevindt zich een aantal zorgcentra (Eeshof, Eschede en Borgstaete).
Het hele gebied heeft een vrij groen karakter (veel opgaande beplanting), waarin de Sportlaan de centrale ontsluitingsweg is. Zie figuur 2.1 voor beelden van de bestaande situatie en figuur 2.2 voor een luchtfoto van de noordzijde van Tubbergen.
Figuur 2.1: de Sportlaan, zwembad De Vlaskoel en de naastgelegen ligweide (plangebied)
Figuur 2.2: luchtfoto noordzijde Tubbergen
Op kaarten van 1955 en 1965 is zichtbaar dat hele terrein en directe omgeving een overwegend agrarisch kakrakter heeft. De Uelserweg en de Binnenveldsweg waren er al wel. Deze wegen waren er ook in 1848, evenals De Eeshof (in 1848 Eschede). Tegenwoordig betreft dit een verzorgingstehuis, welke tussen 1955 en 1965 flink is uitgebreid en tussen 1976 en 1988 opnieuw.
Tussen 1965 en 1976 is de Sportlaan aangelegd. Op een kaart van 1976 is rond het onderhavige terrein wel een groot deel van het huidige groen zichtbaar en op de kaarten van 1988 en 1995 is ook het openluchtzwembad zichtbaar. Op beide kaart is het huidige zwembad De Vlaskoel nog niet zichtbaar. Inmiddels zijn de zwemvijvers omgevormd tot lig- en speelweide van het naastgelegen overdekte zwembad (zie ook figuur 2.3).
Figuur 2.3: linksboven een kaart uit 1848, rechtsboven een kaart uit 1935 en onder een kaart uit 1995
Het plangebied bestaat nagenoeg volledig uit een (soortenarm) grasland met enkele verspreid staande solitaire bomen. Het terrein is omzoomd met bosschages.