direct naar inhoud van 3.1 TOEKOMSTIGE WONINGBOUW
Plan: Manderveen, De Bessentuin
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0183.1002931-vg01

3.1 TOEKOMSTIGE WONINGBOUW

3.1.1 Ruimtelijke inpasbaarheid

Het provinciaal beleid richt zich in eerste instantie op inbreiding. Dit betekent dat voor extra woningbouw in eerste instantie gekeken moet worden naar mogelijke inbreidingslocaties, voordat overgegaan wordt op een uitbreidingslocatie. In Manderveen zijn twee inbreidingslocaties voor handen. Dit betreft de locaties “Peddemors” (3 woningen) en “Filart” (3 woningen), beiden gelegen aan de Manderveenseweg. Voor het handhaven van het dorpse karakter en de open ruimtes, is het niet wenselijk om op andere locaties te kiezen voor inbreiding.

In de gemeentelijke Woonvisie 2010-2014 zijn de woningbouwafspraken met de provincie Overijssel voor de komende 10 jaar vastgelegd. Voor uitbreiding in de kern Manderveen bestaat een woningbouwopgave van 10 woningen.

In mei 2009 is de partiële herziening van het bestemmingsplan Kleine Kernen “Peddemors” vastgesteld. Op de inbreidingslocatie “Peddemors” zijn aanvankelijk 4 bouwkavels beschikbaar gesteld. Dit betreft 2 vrijstaande en een dubbele woning. De dubbele woning wordt, vanwege de moeilijke verkoop van de kavels, omgezet naar een vrijstaande. De dubbele woning die verdwijnt in “Peddemors” komt terug in “De Bessentuin”. Het aantal woningen voor uitbreidingslocatie “De Bessentuin” bevat daarom totaal 11 woningen in plaats van de 10 uit de woningbouwopgave.

“Bovenbroek” is de laatste uitbreidingslocatie geweest in Manderveen voor de ontwikkeling van woningbouw. Het plangebied “De Bessentuin” ligt aan de zuidzijde van de Bovenbroeksweg en sluit aan op de achtererven van de woningen gelegen aan de Manderveenseweg. Door woningbouw in het plangebied krijgt het dorp een meer evenwichtige structuur. “De Bessentuin” gaat de tegenhanger vormen van het gebied 'Bovenbroek', dat ligt aan de noordzijde van de Bovenbroeksweg. De locatie “De Bessentuin” is hierdoor de meest geschikte locatie voor woninguitbreiding in Manderveen.

Het landschap aan de westzijde is een halfopen gebied. Hier wordt bij de verkaveling op aangesloten. Het plangebied wordt aan de westzijde begrensd door middel van een beplantingsstrook. Deze strook zorgt voor een vloeiende overgang tussen het plangebied en het buitengebied. De strook zorgt ook voor een goede ruimtelijke inpassing van de westzijde van het dorp Manderveen.

Op afbeelding 8 wordt het schetsontwerp van “De Bessentuin” weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0183.1002931-vg01_0008.png"

Afbeelding 8: stedenbouwkundige schets De Bessentuin

3.1.2 Gemeentelijk woonplan

Het gemeentelijk woonbeleid is vastgelegd in de 'Woonvisie 2010-2014'. Deze paragraaf geeft een korte weergave van deze visie die bestaat uit de volgende 4 hoofdlijnen:

  • 1. Continuïteit van beleid: bouwen voor de lokale behoefte
  • 2. Aandacht voor huisvesting lage inkomens
  • 3. Voor iedere doelgroep een thuis
  • 4. Nieuwbouw en bestaande woningvoorraad

Deze hoofdlijnen zijn in de woonvisie uitgewerkt in woonopgaven. De relevante woonopgaven voor de kern Manderveen worden hieronder opgesomd. In de opsomming is een onderscheid gemaakt tussen woonopgaven die betrekking hebben op het algemene woonbeleid en woonopgaven die specifiek gericht zijn op de afspraken tussen de gemeente en Woonstichting Tubbergen.

Woonopgave

  • 1. Voortzetting van het beleid uit voorgaande jaren om te bouwen voor de lokale woningbehoefte.
  • 2. Kwaliteitsslag maken in de samenstelling van de kernvoorraad: met name aansluiting zoeken bij de woonwensen van ouderen (met lage inkomens): geschikte woningen, voornamelijk in de nieuwbouw.
  • 3. Realiseren van een gedifferentieerd aanbod van bouwkavels die ook bereikbaar zijn voor (koop)starters.
  • 4. Bij nieuwbouw van huur- en koopwoningen streeft de gemeente ernaar om de belangrijkste eisen van het Woonkeur als uitgangspunt aan te houden.
  • 5. De gemeente voert de regie op het nieuwbouwprogramma, zodanig dat sprake is van een evenwichtig productieniveau door de jaren heen en waarbij de woningdifferentiatie per kern als uitgangspunt wordt aangehouden.

Woningstichting Tubbergen

  • 6. De gemeente Tubbergen zal meerjaren-prestatieafspraken maken met de corporatie naar aanleiding van deze Woonvisie.
  • 7. Realisatie van sociale koopwoningen en verkoop onder het concept maatschappelijk gebonden eigendom.
  • 8. Circa 30% van het bouwprogramma zal bestaan uit huurwoningen, in de vorm van nultredenwoningen, zorgwoningen of kleinschalig beschermde woonvormen.
3.1.3 Bevolkingsontwikkeling en woningbehoefte

Kerncijfers

De kern Manderveen telt 647 inwoners en heeft een woningvoorraad van 210 woningen1. Van deze woningen is 98% particuliere koop of huur. De overige 2% van de woningvoorraad zijn sociale huurwoningen.

Bouwkavels

Bovenbroek is de laatste uitbreidingslocatie geweest in Manderveen voor de ontwikkeling van woningbouw. In mei 2009 is de partiële herziening van het bestemmingsplan Kleine Kernen “Peddemors” vastgesteld. Deze inbreidingslocatie ligt aan de zuidzijde van het dorp aan de Manderveenseweg. Op de inbreidingslocatie “Peddemors” zijn aanvankelijk 4 bouwkavels beschikbaar gesteld. Gebleken is dat behoefte was aan drie grotere kavels. De kleine kavel is daarom overgeheveld naar plan “Bessentuin”, welke nu totaal 11 woningen omvat i.p.v. 10 stuks. Daarnaast werkt de gemeente mee aan een herziening van het bestemmingsplan Kleine Kernen voor de (particuliere) inbreidingslocatie “Filart”, gelegen aan de zuidzijde van het dorp aan de Manderveenseweg. Hier gaat het om 3 vrijstaande woningen.

Woningbehoefte

Begin 2009 heeft de gemeente Tubbergen een enquête uitgezet over de woningbehoefte in de gemeente. Onderstaande figuur geeft een samenvatting van de resultaten weer. Deze resultaten zijn toegespitst op de woningbouwbehoefte in Manderveen.

Tabel 1: Gemeente Tubbergen. Woningbehoefte Manderveen, 2009

  2010-2019  
  Multifunc-tioneel huur 1)   Een- gezins huur   Bouwkavels < 350 m2   Bouwkavels 350 - 600 m2   Bouwkavels > 600 m2   Totaal, %  
Woningbouwpro-
gramma 2010-2019 (wensbeeld woningdifferentiatie) 2)  
0%   0%   10-15%   70-80%   10-15%   100%  

1) Inclusief verzorgd en kleinschalig beschermd wonen.

2) De lokale woningbehoefte bedraagt voor de periode 2010-2019 ca 20 woningen.

Tabel 2: Gemeente Tubbergen. Woningbehoefte Woonzorgarrangementen Manderveen, 2009

Vraag woonzorgarrangementen  
  Vraag 2020   Aanbod 2008   Fricties tot 2020  
Verzorgd wonen   9   -   -9  
Kleinschalig beschermd wonen (plaatsen)   3   -   -3  
Grootschalig beschermd wonen (plaatsen)   6   -   -6  

Bron: Woonvisie 2010 – 2014 Companen (2009)

Samenvattend zijn dit de belangrijkste aandachtspunten voor de woningbehoefte in Manderveen.

  • De vraag naar verzorgde woonvormen, kleinschalig beschermde woonvormen en grootschalig beschermde woonvormen in Manderveen is dermate klein, dat hierin niet in Manderveen kan worden voorzien. Uit woningmarktonderzoek blijkt dat, als senioren niet langer zelfstandig in Manderveen kunnen blijven wonen, zij in zeer overwegende mate naar de hoofdkern Tubbergen willen verhuizen.
  • Voor Manderveen wordt uitgegaan van een bouwprogramma in het uitbreidingsgebied van 11 woningen voor de periode 2010-2019.