direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Partiële herziening Bestemmingsplan De Streek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0180.PHDESTREEK-VS01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Uitgangspunten

Op 27 maart 2012 is het bestemmingsplan “Kerklaan Staphorst” door de gemeenteraad van Staphorst vastgesteld ten behoeve van -kortweg- de realisatie van een verenigingsgebouw. Dit verenigingsgebouw is inmiddels ook gerealiseerd. Het bestemmingsplan "Kerklaan Staphorst" is inmiddels overgenomen in het bestemmingsplan "De Streek", dat is vastgesteld op 11 juni 2013.

In het bestemmingsplan is ook een voorwaardelijke verplichting opgenomen om het gebouw op een goede wijze ruimtelijk in te passen in de omgeving. Dit moet gebeuren op de wijze zoals aangegeven in het erfinrichtingsplan dat is opgenomen in bijlage 3 bij de regels van het bestemmingsplan.

De betreffende bepaling is opgenomen in artikel 11 lid 11.4 onder d en luidt als volgt:

Tot een gebruik, strijdig met deze bestemming, wordt in ieder geval gerekend:

d. het gebruik van gronden en bouwwerken ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van maatschappelijk - voorwaardelijke verplichting' voor maatschappelijke voorzieningen indien de ruimtelijke inpassing, zoals weergegeven in Bijlage 4, niet uiterlijk 27 september 2013 is gerealiseerd en in stand wordt gehouden.

De herstelde hervormde gemeente Staphorst heeft de wens een alternatieve inrichting uit te voeren die afwijkt van het inrichtingsplan bij het bestemmingplan (Bijlage 4).

De gemeente Staphorst vindt het aanvaardbaar om een ander inrichtingsplan aan te houden. Deze beslissing heeft zij genomen na een zorgvuldige afweging van het bijgestelde plan. Zij concludeert dat hiermee ook nog sprake is van een voldoende verbetering van de ruimtelijke kwaliteit in en rond het plangebied. Daarom is door de architect een aangepast inrichtingsplan opgesteld. Daarnaast wordt het wenselijk gevonden om enige flexibiliteit in het bestemmingsplan te brengen om eventueel in de toekomst op details te kunnen afwijken. Het college heeft hierover zelfstandig beslissingsbevoegdheid.
Ook is de termijn van anderhalf jaar na de vaststelling van het bestemmingsplan inmiddels verstreken. Om die reden wordt in de partiële herziening een nieuwe termijn opgenomen voor het in overeenstemming brengen van de inrichting met het nieuwe inrichtingsplan.

De voorliggende partiële herziening heeft dan ook betrekking op de reparatie van het bestemmingsplan door het vervangen van het oorspronkelijke erfinrichtingsplan, met daarbij een nieuwe termijn voor de uitvoering daarvan, en daarnaast het opnemen van een afwijkingsmogelijkheid om op ondergeschikte punten te kunnen afwijken van het nieuwe erfinrichtingsplan. De afwijkingsmogelijkheid is alleen toepasbaar als aangetoond wordt dat de hoofdlijnen van de gewenste inrichting niet worden aangetast.

De onderliggende bestemming (“Maatschappelijk”) blijft ongewijzigd. Alleen de inhoud van bijlage 4 bij de regels wordt vervangen door een nieuw erfinrichtingsplan. Aan de bestemming wordt verder een afwijkingsmogelijkheid voor het college toegevoegd. De regeling van het bestemmingsplan “Kerklaan Staphorst” blijft voor het overige ongewijzigd.

De partiële herziening bestaat uit een verbeelding, regels en deze toelichting. In de regels zijn de aanpassingen en toevoegingen weergegeven en verwoord. De verbeelding blijft ongewijzigd.

Hoofdstuk 2 Uitvoerbaarheid

Wettelijk bestaat de verplichting om inzicht te geven in de uitvoerbaarheidsaspecten van een bestemmingsplan. In dat verband wordt een onderscheid gemaakt tussen de maatschappelijke en de economische uitvoerbaarheid en de grondexploitatie.

Maatschappelijke uitvoerbaarheid

De maatschappelijke uitvoerbaarheid heeft als doel om aan te tonen dat het bestemmingsplan maatschappelijk draagvlak heeft. Het maatschappelijk draagvlak wordt duidelijk tijdens de bestemmingsplanprocedure. In dat kader wordt het ontwerp van de partiële herziening zes weken ter inzage gelegd. Op basis hiervan wordt de partiële herziening vastgesteld.

Economische uitvoerbaarheid en grondexploitatie

De economische uitvoerbaarheid is gemotiveerd in het bestemmingsplan “Kerklaan Staphorst". De partiële herziening brengt hier geen veranderingen in teweeg. Er worden in ruimtelijke zin geen nieuwe planologische bouw- of gebruiksmogelijkheden geboden. Het gaat alleen om andere inrichtingsaspecten. In het kader van de vaststelling van deze partiële herziening is het vaststellen van een grondexploitatieplan niet aan de orde.