Plan: | bestemmingsplan Buitengebied, herziening Lankhorsterweg 22/24(a) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0180.8102011001-VS02 |
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) heeft recentelijk (8 oktober 2014) uitspraak gedaan inzake het raadsbesluit over het bestemmingsplan Buitengebied Staphorst, vastgesteld op 25 juni 2013.
Van één beroepschrift van Geers autoschade zijn meerdere punten ongegrond verklaard. Echter, op een tweetal punten van dit beroep dient een nadere motivering te worden gegeven aangaande het genomen besluit, dan wel er dient een ander besluit te worden genomen.
Het eerste punt gaat over een beperkt gedeelte van het perceel van Lankhorsterweg 24(a) dat door de redactionele bepaling van het begrip 'bestaand' in artikel 1.22 (a en b) van het bestemmingsplan niet is bestemd. Omdat de bouwvergunning voor de bedrijfswoning destijds in strijd met het oude bestemmingsplan was verleend, valt dit stuk niet onder het begrip 'bestaand'. Dit moet worden hersteld om hieraan recht te doen.
Het tweede punt gaat over het vergroten van het bestemmingsvlak 'Wonen-1' van het perceel Lankhorsterweg 22 te Staphorst. Dit is onvoldoende gemotiveerd volgens de Afdeling.
Het voorliggende bestemmingsplan voorziet in de motivering van beide punten.
De Afdeling heeft de gemeenteraad opgedragen binnen 16 weken na de verzending van de uitspraak deze gebreken in het raadsbesluit te herstellen. Dit betekent dat er uiterlijk 27 januari 2015 een nieuw besluit moet zijn genomen en tevens zijn bekendgemaakt en gepubliceerd. Tegen het raadsbesluit is door de betrokken belanghebbenden wederom beroep mogelijk bij de Afdeling.
Dit bestemmingsplan is een partiële herziening van het bestemmingsplan Buitenbied. Dat wil zeggen dat het bestemmingsplan Buitengebied van kracht blijft, maar dat hierop middels de verbeelding en regels van deze herziening een aanvulling wordt gedaan. De aanvulling bestaat uit een verbeelding en een set regels.
De regels bevatten een van toepassing verklaring. In de regels is bepaald dat de regels van het bestemmingsplan Buitengebied van overeenkomstige toepassing zijn op dit plan, met dien verstande dat er een aanpassing plaatsvindt in de begrippen.
De begrippen behoren tot de algemene regels van het bestemmingsplan. Omdat de aanpassing plaatsvindt in de algemene regels en deze regels in beginsel van toepassing zijn op het totale gebied van het bestemmingsplan Buitengebied, is de plangrens van dit bestemmingsplan gelijk aan de plangrens van het bestemmingsplan Buitengebied. Het hele plangebied van het bestemmingsplan Buitengebied valt dan ook onder deze partiële herziening. Deze regels vormen een aanvulling op de regels van het bestemmingsplan Buitengebied en dienen te worden gelezen in samenhang met de regels van het bestemmingsplan Buitengebied. Indien de plangrens van dit bestemmingsplan enkel op het betreffende perceel zou worden gelegd, dan is de aanpassing van de begrippen alleen van toepassing op het deelgebied van een perceel achter de Lankhorsterweg 22 en niet van toepassing op de rest van het buitengebied en dit is wel noodzakelijk.
De verbeelding bevat, naast de plancontour die het gehele plangebied omvat, een gedeelte van een perceel gelegen achter Lankhorsterweg 22 te Staphorst. Deze bestemming geeft een verandering op de verbeelding weer ten opzichte van het bestemmingsplan Buitengebied. Waar ter plaatse een (gekleurde) bestemming op de verbeelding is opgenomen, wordt de bestemming uit het bestemmingsplan van 26 juni 2013 vervangen door deze bestemming.
Lankhorsterweg 24(a) te Staphorst
Op het perceel Lankhorsterweg 24(a) te Staphorst wordt een autoherstelinrichting inclusief autospuiterij van categorie 3.1 uitgeoefend. In het voorheen geldende bestemmingsplan is het perceel bestemd voor een autoherstelinrichting, waaronder tevens een autoschadeherstelbedrijf met autospuiterij van categorie 3.1 moet worden verstaan.
Na vaststelling van dit bestemmingsplan is een bouwvergunning verleend voor het bouwen van een bedrijfswoning aangrenzend aan de bestemming van de autoherstelinrichting (inclusief spuiterij). De gronden waarop de bedrijfswoning is gebouwd, zijn hierbij niet van bestemming gewijzigd.
In het bestemmingsplan Buitengebied heeft het perceel de bestemming Bedrijf gekregen, binnen deze bestemming zijn bedrijven tot en met categorie 2 toegestaan, alsook bestaande bedrijven. Onder bestaande bedrijven worden ingevolge de begrippen bedrijven verstaan, die op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig zijn, zover geen sprake was van strijd met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder mede begrepen het overgangsrecht van het bestemmingsplan of een andere planologische toestemming. Aangezien voor de gronden van de bedrijfswoning geen bestemmingswijziging heeft plaatsgevonden, kan het gebruik van deze gronden ten behoeve van een autoschadeherstelbedrijf niet als bestaand als bedoeld in het bestemmingsplan worden aangemerkt. Nu dit een bedrijf van categorie 3.1 is en een dergelijk bedrijf ingevolge artikel 8, lid 8.1 aanhef en onder a, ook niet is toegestaan, heeft de gemeenteraad zich ten onrechte op het standpunt gesteld dat het gehele autoschadeherstelbedrijf inclusief spuiterij als zodanig ('bestaand') is bestemd, aldus de Afdeling.
Zoals in de procedure altijd is gesteld, wil de gemeenteraad niet tornen aan bestaande rechten. Het gebied ter plaatse van de bedrijfswoning dient als 'bestaand' te worden beschouwd. Ten behoeve hiervan is in de regels een lid aan het begrip 'bestaand' toegevoegd. Hiermee zijn de regels van het bestemmingsplan Buitengebied op dit punt gewijzigd.
Lankhorsterweg 22 te Staphorst
De Afdeling heeft geoordeeld dat onvoldoende is gemotiveerd waarom in het bestemmingsplan Buitengebied een grotere woonbestemming is toegekend aan het perceel Lankhorsterweg 22 te Staphorst. De gemeenteraad heeft besloten het bestemmingsvlak van het perceel Lankhorsterweg 22 terug te leggen op de grens zoals deze lag in het oude bestemmingsplan. In de afbeeldingen 1 en 2 is dit verbeeld. Het bureau Witpaard, de opstellers van het oude bestemmingsplan Buitengebied uit 1994, heeft de afmetingen van het oude bestemmingsvlak bepaald. In afbeelding 3 zijn deze afmetingen duidelijk vertaald op basis waarvan de afbeelding 5 is vervaardigd. Afbeelding 4 laat de situatie zien zoals deze in het bestemmingsplan Buitengebied is opgenomen.
Met deze wijziging wordt voldaan aan het uitgangspunt van behoud van bestaande rechten. In het navolgende wordt de wijziging verbeeld.
Met betrekking tot de maatvoering en de lijndikte van het lijnenspel wordt het volgende opgemerkt. De lijn van de bestemmingen betreft twee tegen elkaar aan liggende bestemmingsgrenzen. Er dient dan ook vanuit het midden van deze lijn te worden gemeten, de lijndikte is hierbij niet relevant.
Afbeelding 1. Bepaling afmeting bestemmingsplan Buitengebied 1994
Afbeelding 2. Bepaling afmeting bestemmingsplan Buitengebied 1994
Afbeelding 3. Bepaling afmetingen
Afbeelding 4. Bestemmingsplan Buitengebied
Afbeelding 5. Bestemmingsplan Buitengebied, herziening Lankhorsterweg 22/24(a)
In een bestemmingsplan dient te worden aangetoond dat er sprake is van een 'goede ruimtelijke ordening'. Onderdeel hiervan is dat het plan niet in strijd is met een aantal milieuaspecten, zoals bodem en water.
Voorliggend bestemmingsplan betreft een herziening van het recentelijk vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied. De zaken die door middel van dit plan worden gerepareerd, zijn van beperkte omvang en van ondergeschikte aard. Een verwijzing naar de milieuaspecten in de toelichting van het vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied 2013 volstaat dan ook.
De Afdeling heeft in het belang bij een spoedige beëindiging van het geschil aanleiding gezien de raad op te dragen de gebreken in het bestreden besluit te herstellen, zonder dat daarbij toepassing behoeft te worden gegeven aan Afdeling 3.4 van de Awb.