direct naar inhoud van 6.2 Beleid
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0180.5102011001-VS01

6.2 Beleid

6.2.1 Rijk

Wet op de openluchtrecreatie

De op 1 november 1995 in werking getreden Wet op de openluchtrecreatie had tot doel de diversiteit van de kampeermogelijkheden te vergroten. Aangezien dit effect uitbleef en veel van de in de Wet op de openluchtrecreatie gestelde regelingen ook binnen andere regelgeving is geregeld, is deze wet gefaseerd komen te vervallen.

De afschaffing van de Wet op de openluchtrecreatie heeft tot gevolg dat er geen algemene ontheffingsregels meer gaan gelden voor kleinschalige vormen van kamperen. Gemeenten zullen derhalve eigen regels moeten ontwikkelen teneinde ongewenste ontwikkelingen op het gebied van kleinschalig kamperen of kamperen buiten kampeerterreinen te voorkomen. In de planbeschrijving wordt nader ingegaan op de wijze waarop de gemeente in het kader van het voorliggende bestemmingsplan hiermee omgaat.

6.2.2 Provincie

Provinciale Omgevingsvisie en -verordening

In het beleid van de provincie wordt ruimte geboden om toeristisch-recreatieve voorzieningen te ontwikkelen die bijdragen aan differentiatie van het aanbod en toeristische structuurversterking. Door gebiedsgericht (nieuwe) koppelingen te leggen tussen verschillende sectoren (recreatie, landschap, water, cultuur, zorg en sport) wordt de concurrentiekracht van Overijssel als vakantie- en dagtochtbestemming versterkt. Voorwaarde is dat ontwikkelingen bijdragen aan het behoud en de versterking van de ruimtelijke kwaliteit. Permanente bewoning van recreatiewoningen en verblijven wordt door de provincie, in principe, niet toegestaan.

De provincie Overijssel staat positief tegenover het kleinschalig kamperen. Wel vraagt de provincie aan gemeenten om de mogelijkheden voor kleinschalig kamperen te koppelen aan het functioneren van een agrarisch bedrijf. Daarnaast adviseert de provincie gemeenten om in het bestemmingsplan een zonering op te nemen.

6.2.3 Gemeente

Beleidsnota Recreatie en Toerisme 2009 - 2014

De gemeente Staphorst heeft de beleidsnota recreatie en toerisme "Staphorst, prima recreƫren!" Deze nota richt zich op de verblijfsrecreatievoorzieningen voor toeristen. Ook de faciliteiten, activiteiten en evenementen op (dag)recreatief terrein, die zowel beschikbaar en toegankelijk zijn voor inwoners van de gemeente Staphorst als voor de toeristen en andere mensen van buiten de gemeente, zijn meegenomen. Voor het beleid en de ruimtelijke inpassing van recreatie en toerisme zijn diverse gemeentelijke en bredere beleidskaders van belang: nota Belvedere, Landschapsontwikkelingsplan, EHS beleid, Natura 2000, het coalitieakkoord gemeente Staphorst 2006 -2010, gebiedsvisie samen over de Reest.

COALITIEAKKOORD GEMEENTE STAPHORST 2006- 2010

In het coalitieakkoord wordt de voorwaardenscheppende rol van de overheid op het terrein van recreatie en toerisme genoemd. De gemeente ondersteunt, in aansluiting op particulier initiatief, activiteiten zoals kamperen bij de boer, toeristische opstappunten, kamperen bij de boer en recreatieve wandel- en fietspaden en -routes. Door deze paden moeten de unieke gebieden in de gemeente (de "parels") aan elkaar worden gekoppeld. Het behoud van de eigen identiteit als karakteristieke landelijke gemeente is daarbij het uitgangspunt.

GEBIEDSVISIE SAMEN OVER DE REEST

In december 2003 is het gebiedsplan "Samen over de Reest" vastgesteld. In dit plan hebben de betrokken overheden in Overijssel en Drenthe een gezamenlijke visie neergelegd voor dit gebied, inclusief een gezamenlijke doelstelling voor recreatie en toerisme. Op basis van dit gebiedsplan en van deze doelstelling hebben de hierbij betrokken organisaties en overheden in 2006 een toeristisch-recreatieve visie voor het Reestdal uitgewerkt, met een bijbehorend actieplan. Als hoofdthema is daarbij gekozen: "struinen in een natuurlijke en cultuurhistorische omgeving." Doelstelling van het actieprogramma 2006-2008 was om door een totaal van bestaande en nieuwe fiets-, wandel- en ruiterroutes met toeristische overstappunten, rust- en steunpunten "het Reestdal als echt compleet wandel- en fietsgebied te profileren". Dit programma is inmiddels afgerond, onderzocht wordt nu op welke punten en hoe de gebiedsvisie in de komende jaren nog verder gerealiseerd kan worden.

In de beleidsnota "Staphorst, prima recreƫren!" zijn twee globale deelgebieden met een eigen recreatief - toeristisch profiel onderscheiden: Staphorst, authentieke pracht (een uniek agrarisch landschap en het natuurgebied De Olde Maten) en het rustieke Reestdal (het rustieke beekdal van de Reest en boswachterij Staphorst). Voor beide deelgebieden zijn doelstellingen uitgewerkt:

  • uitbreiding van het aanbod aan kleinschalige verblijfsrecreatieve voorzieningen rond Staphorst en Rouveen;
  • bevorderen van kleinschalige voorzieningen voor agrarisch kamperen (kamperen bij de boer) in het buitengebied ten westen van Staphorst en Rouveen, in aansluiting op, en goed passend in het profiel van het deelgebied;
  • uitbreiden en versterken van het aanbod aan dagrecreatieve voorzieningen en activiteiten, met name in en rond Staphorst en Rouveen (bijvoorbeeld het versterken van De Veldschuur).

KADERNOTA

Voor een verdere ontwikkeling van recreatie en toerisme is het van belang vooral de sterke punten van het buitengebied van Staphorst te benutten. Deze zijn vooral gelegen in de aanwezigheid van hoge natuur- en landschapswaarden (onder meer het slagenlandschap van de Olde Maten, het houtsingelgebied De Streek, de bosgebieden van boswachterij Staphorst, het beekdallandschap van de Reest).

Het bestemmingsplan geeft mogelijkheden voor het kamperen bij de boer, minicampings en kampeerboerderijen of groepsaccommodaties. Deze ontwikkelingen zijn niet gewenst in alle landschappen. Het kamperen bij de boer kan middels een afwijking mogelijk worden gemaakt in de gebieden A1, A2 en L2. Een kampeerboerderij of groepsaccommodatie kan middels een afwijking mogelijk worden gemaakt in de gebieden A2 en L2. Minicampings kunnen middels een afwijking worden toegestaan in de gebieden A2 en L2.

In de gebieden L1, N1, N2, N3 staat de openheid, de natuur en het landschap voorop. In het gebied A3 is het landschappelijke aspect van het elzensingellandschap primaat. In deze gebieden worden in het bestemmingsplan geen mogelijkheden gegeven voor de hierboven genoemde verblijfsrecreatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0180.5102011001-VS01_0027.jpg"

Wild kamperen, vrij kamperen (waaronder paalkamperen) en tijdelijke kamperen worden niet in het bestemmingsplan Buitengebied geregeld. Hiervoor geldt de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente.

In het bestemmingsplan zijn regels opgenomen over de mogelijkheden van verblijfsrecreatie binnen het plangebied.