direct naar inhoud van 10.3 Ecologie
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0180.5102011001-VS01

10.3 Ecologie

Het plangebied kent (vanuit ecologisch oogpunt) zowel waardevolle als minder waardevolle delen. In het plangebied liggen twee Natura 2000-gebieden (Oldematen & Veerslootslanden en De Wieden) en gebieden welke onderdeel uitmaken van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Deze gebieden zijn van groot ecologisch belang zijn. De vanuit ecologisch oogpunt minder waardevolle delen overheersen echter. Een groot deel van het plangebied bestaat namelijk uit agrarisch weidegebied en herbergt voornamelijk algemeen voorkomende soorten flora en fauna. Wel zijn delen van het plangebied van belang voor weide- en akkervogels. Daarnaast vertegenwoordigen sloten en bermen plaatselijk bepaalde natuurwaarden.

Gebiedsbescherming

In paragraaf 4.1 zijn de belangrijkste natuurgebieden beschreven. Het gaat in dit geval om de volgende gebieden: Olde Maten, Veerslootlanden, de oeverlanden langs het Meppelerdiep, het Reestdal, de Vledders en Leijer Hooilanden, de Witte Bergen en het Staphorster Bos.

Natura 2000-gebieden

De Natura 2000-gebieden in het plangebied maken onderdeel uit van de bestemmingen Natuur - 1 en Agrarisch met waarden - Landschap en Natuur. Het gebied Oldematen Veerslootslanden is in het voorliggende bestemmingsplan conform het vigerende bestemmingsplan Buitengebied 1994 en het bestemmingsplan 'Olde Maten-Veerslootslanden' bestemd. In bestemmingsplan 'Olde Maten-Veerslootslanden' zijn de bestaande woon- en bedrijfsbestemmingen met bouwvlak, zoals opgenomen in bestemmingsplan Buitengebied 1994, uit het bestemmingsplan gelaten. In het bestemmingsplan Buitengebied zal echter de bestemmingsregeling voor de omliggende percelen, zoals opgenomen in bestemmingsplan Olde Maten – Veerslootslanden, één op één overgenomen in bestemmingsplan Buitengebied. Daar waar in het ontwerpbestemmingsplan de bestemming Natuur-1 en Agrarisch met waarden – Landschap en natuur is opgenomen, hebben de gronden in bestemmingsplan Buitengebied 1994 eveneens de bestemming Natuurgebied en Agrarisch gebied met landschappelijke en natuurlijke waarden. In zoverre zijn in het bestemmingsplan Buitengebied de bestaande rechten van deze percelen overgenomen.

Ecologische Hoofdstructuur

De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in het plangebied heeft de volgende bestemmingen gekregen: Bos, Agrarisch met waarden - Landschap en Natuur en Natuur - 1.

De bestaande bosgebieden binnen de EHS zijn bestemd als Bos.

Beheersgebieden die onderdeel uitmaken van de EHS zijn bestemd als Agrarisch met waarden - Landschap en Natuur. De overige gebieden in de EHS hebben de bestemming Natuur - 1 gekregen.

De landgoederen Vledders en Nieuwe Strik te IJhorst zijn bestemd als Natuur - Landgoed.

Natuur buiten de Ecologische Hoofdstructuur

In het plangebied liggen twee eendenkooien nabij Rouveen. De eendenkooien zijn in het voorliggende bestemmingsplan bestemd als Natuur - 2.

Ten noorden van Staphorst ligt een natuurgebied, tussen de A32 en de spoorlijn. Het gebied heeft conform het vigerende bestemmingsplan Buitengebied de bestemming Natuur gekregen.