Bebouwing en gebruik
Gebouw A1 krijgt een functie voor dagbesteding ten behoeve van het Zorglandgoed Stegerveld. De ruimtelijke context waarbinnen het zorglandgoed wordt vormgegeven bestaat uit een publiek toegankelijke groene natuurlijke omgeving bestaande uit dichte bosstroken en lintvormige open plekken met heidevegetaties. In de zuidelijke rand van het terrein is voorzien in een gebouwen-/voorzieningenstrip, bestaande uit 4 zorgwoningen, 3 voormalige bunkers voor opslag/dagbesteding en 1 voormalig munitiedepot voor dagbesteding (gebouw A1).
In de toekomstige situatie worden de vier zorgbunkers elk bewoond door maximaal 6 personen met een verstandelijke beperking. Veelal zullen deze cliënten een stoornis in het autistisch spectrum hebben. Voor hen is het belangrijk om in een prikkelarme omgeving te leven. Deze doelgroep heeft behoefte aan nieuwe accommodaties. De 4 zorgwoningen en de 3 gebouwen voor opslag/dagbesteding zijn toegestaan in het vigerende bestemmingsplan.
Het voormalige munitiedepot gebouw A1 wordt omgevormd tot dagbestedingsruimte. Het bestaande gebouw wordt daarvoor verbouwd. In het gebouw worden aparte ruimten gerealiseerd ten behoeve van groepsruimten en individuele ruimten. Daarnaast komen er inpandig bijbehorende voorzieningen als toiletruimte en een natte ruimte.
Aan het gebouw wordt aan de zuidkant (rechterkant in figuur 6) een aanbouw gerealiseerd ten behoeve van buiten-dagactiviteiten. In figuur 6 is de toekomstige inrichting van gebouw A1 weergegeven. Figuur 7 geeft een impressie van de toekomstige situatie.
Figuur 6: Toekomstige inrichting gebouw A1
Figuur 7: Impressie nieuwe situatie met aan de linkerkant gebouw A1 met aangebouwde buitenruimte.
Verkeer en parkeren
De realisatie van dit plan heeft geen gevolgen voor het verkeer en parkeren. De hoofdontsluiting van het zorglandgoed verloopt via de bestaande oprit. De bestaande interne ontsluitingsweg in het westelijk deel van het terrein blijft behouden. Voor het parkeren van bezoekers en verzorgend personeel wordt voorzien in een centrale parkeerplaats op het eigen terrein.
Ten behoeve van de recreatieve ontsluiting van het gebied en de toegankelijkheid van de gebouwen met publieksfunctie wordt middels een pad een verbinding met het zorglandgoed gelegd.
Voor de veiligheid van toekomstige bewoners en bezoekers van het plangebied is het niet voldoende om één ontsluiting te hebben (op de provinciale weg), maar is een tweede ontsluiting nodig. Aan de oostkant van het plangebied is daarom een ontsluiting voor calamiteiten voorzien. Deze is uitsluitend bedoeld voor bijvoorbeeld brandweer en ambulance, en dus niet voor dagelijks gebruik.
Er wordt voor het zorglandgoed in parkeergelegenheid voorzien op het eigen terrein. Voor de berekening van het aantal parkeerplaatsen wordt gebruik gemaakt van de CROW parkeerkencijfers. Voor zorginstellingen wordt als norm 0,3 - 0,6 per wooneenheid gehanteerd volgens CROW. In dit bestemmingsplan wordt een norm van 0,5 parkeerplaatsen per wooneenheid gehanteerd. Dit betekent dat in totaal 12 parkeerplaatsen benodigd zijn (24 x 0,5). De bewoners zijn niet in het bezit van een auto. De verwachting is dat een groot deel van de bezoekers en het zorgpersoneel het plangebied met de auto zal bereiken. Bij de berekening van het aantal parkeerplaatsen in het bestemmingsplan Buitengebied, Zorglandgoed, Stegerveld is al rekening gehouden met de realisatie van de dagbesteding in gebouw A1. Dit plan leidt derhalve niet tot een behoefte aan extra parkeervoorzieningen.
Landschappelijke inpassing
Het bestaande boscomplex rondom gebouw A1 zal waar mogelijk gehandhaafd blijven en heeft naast een ecologische functie ook een afschermende functie voor de bewoners van de zorginstelling.