Plan: | Buitengebied, Rood voor rood Dalmsholterweg 20 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0175.20111003008-va01 |
Zoals in de vorige paragraaf aangegeven bevinden zich op het perceel diverse landschapsontsierende bedrijfsgebouwen, een bakhuisje en een woning. De locatie is functioneel ingericht ten behoeve van de voormalige agrarische bedrijfsmatige activiteiten. De bedrijfsgebouwen verkeren door achterstallig onderhoud in een matig tot slechte staat en hebben geen vervolgfunctie.
Het initiatief brengt met zich mee dat voor een compensatiekavel er minimaal 850 m² aan landschap ontsierende gebouwen dient te worden gesloopt. In figuur 3.1. is aangegeven welke gebouwen er gaan worden gesloopt in het kader van Rood voor Rood.
Figuur 3.1. Te slopen bebouwing Dalmsholterweg 20 (Bron: Eelerwoude)
Hieronder zal kort worden opgesomd wat de huidige functie van de gebouwen zijn en welke oppervlakte het betreft:
(1) Melkkamer 30 m²
(2) Rundveestal / wagenloods 75 m²
(3) Vleesvarkens 269 m²
(4) Vleesvarkens 200 m²
(5) Melkplaats / werktuigberging 135 m²
(6) Varkensschuur (vervallen) 91 m²
Te behouden bouwwerken:
(7) Woning
(8) Bakhuisje
In totaal wordt er een oppervlakte van 800 m² aan landschapsontsierende bedrijfsgebouwen gesloopt. De woning en het karaktistieke bakhuisje blijven behouden. Daarnaast worden ook de aanwezige verharding en mestplaten verwijderd. Om een compensatiewoning te bouwen, moet, zoals aangegeven, minimaal 850 m² aan bebouwing worden gesloopt. Om hieraan te kunnen voldoen, wordt aan de Holthonerweg 1 te Hardenberg tevens landschapsontsierende bebouwing gesloopt. In de volgende subparagraaf wordt hier nader op in gegaan.
De compensatiekavel voor de woning wordt op het bestaande bouwperceel aan de Dalmsholterweg gerealiseerd, dit is in overeenstemming met de wens van Gemeente Ommen. De woning zal een inhoud krijgen van maximaal 750 m³ en een perceeloppervlakte van 1000 m². De richting van de woning is gebaseerd op de lengterichting van de kavelstructuur en hierdoor ontstaat er een goede verhouding tussen het erf en de omgeving. In 3.1.1.3 wordt nader ingegaan op de positionering van de woning.
Bij zowel de compensatiewoning als de boerderij wordt er een bijgebouw gerealiseerd. Het karaktersitieke bakhuisje en de boerderij gaan worden gerenoveerd.
Het erf aan de Dalmsholterweg bevindt zich in een maten- en flierlandschap en grenst aan een jong ontginningslandschap. De omgeving is afwisselend, doordat er hier en daar hoger gelegen beboste gronden aanwezig zijn. Een belangrijk kenmerk is de kamerstructuur van de erven. De twee erven aan de Dalmsholterweg zullen deze structuur versterken. Dit wordt mogelijk gemaakt door een juiste inrichting van het erf. Voor de verbeelding met daarbij een duidelijke beschrijving omtrent de van belang zijnde elementen zie Bijlage 1 .
In het inrichtingsplan en -schets van de Dalmsholterweg 20 zijn de elementen genummerd. Deze genummerde onderdelen worden hieronder kort toegelicht, voor het gehele inrichtingsplan alsmede impressiefoto's zie Bijlage 2.
(A) Nieuwe bijgebouwen
Bij elke woning zal een nieuw bijgebouw worden gebouwd met een maximale oppervlakte van 150 m², waarvan maximaal 75m² vrijstaand . Geadviseerd wordt om de bijgebouwen ondergeschikt te maken aan de woningen en de architectuur aan te laten sluiten bij de overige bebouwing.
(B) Bestaande boerderij en bakhuisje
De bestaande boerderij op het erf aan de Dalmsholterweg blijft behouden en wordt gerenoveerd. Het bakhuisje naast de bestaande boerderij blijft eveneens behouden en wordt ook gerenoveerd. De bestaande in/uitrit blijft behouden en er wordt geparkeerd op eigen terrein.
(C) Nieuwe woning
De nieuw te bouwen woning zal een centrale plaats op het erf innemen. De inhoud van de woning zal maximaal 750 m³ zijn. De woning is in het verlengde van de kavel geplaatst, zodat er een goede verhouding ontstaat tussen het erf en de omgeving.
(1) Bestaande singel
Achter de bestaande boerderij ligt een singel die bescherming biedt tegen de wind. Om de singel meer karakter in het landschap te geven wordt de singel versterkt.
(2) Nieuwe singel
Om evenwicht tussen beide erven te creëren wordt ook achter het nieuwe erf een singel aangeplant. Hiervoor worden gebiedseigensoorten gebruikt als hazelaar, Gelderse roos, lijsterbes en meidoorn. Om de erven geheel tegen de wind te beschermen worden ze als het ware ‘ingepakt’.
(3) Solitaire bomen
Solitaire bomen zorgen voor een streekeigenkarakter op het nieuwe erf. Hiervoor kunnen soorten als eik of berk worden gebruikt.
(4) Bomenrij
Zowel aan de oost- als westzijde van het erf wordt een bomenrij aangelegd. Opnieuw wordt hiermee het evenwicht tussen beide erven in stand gehouden. Daarnaast worden op deze manier de zichtlijnen behouden, maar bieden de bomen toch enige beschutting.
(5) Boomgaard
Het nieuwe erf wordt benadrukt door een kleine, karakteristieke fruitgaard aan de voorzijde. Daarnaast wordt de weide tussen de twee woningen eveneens ingevuld met een hoogstamboomgaard.
(6) Siertuinen
De siertuinen, die zoals op een traditioneel erf aan de voorzijden van de woningen zijn gelegen, zijn naar wens van de bewoners in te richten.
(7) Hagen
Zoals op een traditioneel erf gebruikelijk is, worden aan de voorzijden van de woningen beukenhagen aangelegd. De hagen omzomen de siertuinen en zorgen voor een goede overgang naar het landschap.
(8) Afrastering met landhekken
Beide erven worden omgeven door afrastering van gekloofde eiken palen met eikenhouten landhekken.
Zoals aangegeven in de vorige subparagraaf voldoet de locatie Dalmsholterweg 20 niet aan de minimaal te slopen oppervlakte. Daarom is besloten om Holthonerweg 1 als tweede slooplocatie hierbij te betrekken. Gemeente Hardenberg heeft zelf ook een rood voor rood-regeling en gaat akkoord met het feit dat de oppervlakte van de twee betreffende schuren bij de regeling in gemeente Ommen worden betrokken.
Figuur 3.2. Te slopen bebouwing (Bron: Eelerwoude)
Op bovenstaand figuur staat aangegeven welke schuren worden gesloopt en welke bebouwing er wordt behouden.
Te slopen:
(1) schuur 78 m²
(4) schuur 60 m²
Te behouden:
(2) Schuur
(3) Woonhuis
In totaal komt hiermee de te slopen oppervlak, in combinatie met Dalmsholterweg 20, op 938 m² en wordt er voldaan aan de vereisten zoals gesteld in de regeling.
Naast het voldoen aan het te slopen oppervlakte moet ook dit erf landschappelijk worden ingepast. Dit is neergelegd in het landschapsplan 'De Eindhoeve', een plan opgesteld door het bureau Sylvester uit Oldenzaal. Hieronder staat het plan deels weergegeven, voor het complete erfinrichtingsplan wordt verwezen naar Bijlage 3 .
Figuur 3.3. Landschappelijke inpassing Holthonerweg 1
Het omliggende landschap is als uitgangspunt genomen voor het erfinrichtingsplan. Door het open laten en extensief gebruiken van het agrarische land en het aanleggen van een moerassige laagte met een poel, past het erf goed bij het karakter van het oude hoevenlandschap. Het slopen van de schuren en het landschappelijk inpassen van het erf versterkt de landschappelijke kwaliteit van de omgeving.