Plan: | Dennenhoekweg 19 Lemele |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0175.20101004002-va01 |
De oorspronkelijke (negentiende eeuwse) structuur van Lemele is in het huidige beeld nog voor een belangrijk deel waarneembaar. Dit geldt vooral voor het grillige wegenpatroon, de ruime, open structuur en voor het gevarieerde omringende landschap. Een duidelijke brinksituatie is in Lemele niet (meer) goed waarneembaar. De noord-zuidroute Ommen-Hellendoorn is halverwege de vorige eeuw langs de oostzijde van het dorp omgelegd. Hoewel het Reggedal hierdoor van het dorp is afgesneden, is de structuur en de sfeer van het esdorp intact gebleven. Vooral de westelijke rand van het dorp bepaalt het typische esdorpkarakter. De lintbebouwing langs de oude noord-zuidroute (Lemelerweg) heeft zijn open karakter grotendeels behouden. Langs deze route bevinden zich ook de belangrijkste dorpsvoorzieningen, zoals school, kerk, winkels en horeca, met een zekere concentratie nabij het kruispunt van de Lemelerweg/Korteveldsweg en de Hellendoornseweg/Kerkweg. Tussen het noordoostelijke en het zuidelijke gedeelte van het dorp zijn enkele opvallende verschillen:
-Het noordelijke dorpsdeel wordt gekenmerkt door het voor een esdorp kenmerkende, grillige patroon van wegen en de verspreide bebouwing van (voormalige) boerderijen, bedrijven en woningen.
-In het zuidelijke dorpsdeel is de wegenstructuur duidelijk van latere datum en strak opgezet. De bebouwing heeft een meer gesloten karakter door de toevoeging van nieuwe woningbouw. In tegenstelling tot de ruimtelijke structuur is de ‘oorspronkelijke’ bebouwing voor een belangrijk deel verdwenen.
De groene sfeer en de (glooiende) open ruimtes bepalen in belangrijke mate de kwaliteit van Lemele. Veel van de structuurbepalende wegen zijn voorzien van hoogopgaande weg- en laanbeplanting die samen met de beplanting op de erven en enkele kleine bosperceeltjes een bijdrage leveren aan het karakter van het dorp. Dit geldt vooral voor het westelijke dorpsdeel.
Figuur 2.1: Ruimtelijke kaders / Open ruimtes in Lemele
De ruimtelijke relaties van het dorpsgebied met zijn omgeving en de open ruimtes in het dorp zijn zowel cultuurhistorisch gezien als in de ruimtelijke beleving zeer waardevol. De open ruimtes tussen de bebouwing langs de Lemeleresch zijn van groot belang voor de ruimtelijke verwevenheid tussen het dorpsgebied en de es. Van grote invloed is vanzelfsprekend het zicht op de Lemelerberg, aan de overzijde van de es. Het voorgenomen plan doet geen afbreuk aan de waardevolle visueel-ruimtelijke open ruimte aan de achterzijde van het perceel. Deze waardevolle open ruimte wordt niet aangetast.
Wanneer we kijken naar de stedenbouwkundige opzet van het plangebied en de omgeving, zien we dat alle vrijstaande woningen zijn gebouwd in overeenstemming met de loop van de Dennenhoekweg. De woningen zijn allemaal op enige afstand de weg gebouwd.