Plan: | Buitengebied, Zorglandgoed, Stegerveld |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0175.20101003002-va01 |
De herbestemming van het munitiemagazijncomplex tot zorglandgoed wordt gekenmerkt door:
Hieronder is aangegeven hoe de nieuwe situatie eruit komt te zien (figuur 5). In de bunkers vinden op dit moment geen activiteiten meer plaats. Deze bunkers blijven gehandhaafd en worden herontwikkeld ten behoeve van zorg en bijbehorende functies. Ook wordt een aantal gebouwen gesloopt.
Figuur 5: Nieuwe inrichting - te handhaven bebouwing (rood) en te slopen bebouwing (oranje)
Op basis van de te slopen bunkers is nieuwbouw mogelijk naar analogie van de Rood voor Rood-regeling. De 1.100 m² wordt toegepast in het verbinden van vier grondgedekte bunkers tot één samengesteld hoofdgebouw. Het munitiegebouw (zie figuur 5 aan zuidwest-kant van het plangebied) valt buiten het te slopen oppervlak en krijgt een natuurbestemming. In dit gebouw zijn namelijk vleermuizen aanwezig die onder het beschermingsregime van de Flora- en faunawet vallen.
Bewoners en aanwezige personen
In de toekomstige situatie worden de vier zorgbunkers elk bewoond door maximaal 6 personen met een verstandelijke beperking. Veelal zullen deze cliënten een stoornis in het autistisch spectrum hebben. Voor hen is het belangrijk om in een prikkelarme omgeving te leven. Deze doelgroep heeft behoefte aan nieuwe accommodaties. Deze ontwikkeling voorziet hierin.
Deze cliënten hebben intensieve begeleiding nodig. Overdag zijn er minimaal 4 personen aan zorgpersoneel per groep aanwezig en 's nachts minimaal 2 personen per 4 groepen. Ten behoeve van ondersteuning voor dagactiviteiten zijn 4 personen aanwezig.
Naast zorgpersoneel zijn er dagelijks een hoofdverantwoordelijke, 1 of 2 gedragsdeskundigen, schoonmaakpersoneel, kookpersoneel en een onderhouds- en beheermedewerker aanwezig. Op onregelmatige basis zijn tot slot een arts, de regiomanager, een begeleider Centrum consultatie en expertise, directieleden en familie en vrienden van de cliënten aanwezig.
Functionele structuur
De nieuwe inrichting is uitgewerkt in een aantal functiegebieden:
In figuur 6 is de plattegrond van één van de zorgbunkers weergegeven.
Figuur 6: Plattegrond bunker met zorgwoning
Verkeer en parkeren
De hoofdontsluiting verloopt via de bestaande oprit. De bestaande ontsluiting aan de westkant blijft behouden. Overige ontsluiting wordt zoveel als mogelijk in de loop van de tijd als vorm van dagbesteding verwijderd. Voor het parkeren van bezoekers en verzorgend personeel wordt voorzien in een centrale parkeerplaats.
Ten behoeve van de recreatieve ontsluiting van het gebied en de toegankelijkheid van de gebouwen met publieksfunctie wordt middels een pad een verbinding met het zorglandgoed gelegd.
Voor de veiligheid van toekomstige bewoners en bezoekers van het plangebied is het niet voldoende om één ontsluiting te hebben (op de provinciale weg), maar is een tweede ontsluiting nodig. Aan de oostkant van het plangebied is daarom een ontsluiting voor calamiteiten voorzien. Deze is uitsluitend bedoeld voor bijvoorbeeld brandweer en ambulance, en dus niet voor dagelijks gebruik.
Er wordt in parkeergelegenheid voorzien op eigen erf. Voor de berekening van het aantal parkeerplaatsen wordt gebruik gemaakt van de CROW parkeerkencijfers. Voor zorginstellingen wordt als norm 0,3 - 0,6 per wooneenheid gehanteerd volgens CROW. In dit bestemmingsplan wordt een norm van 0,5 parkeerplaatsen per wooneenheid gehanteerd. Dit betekent dat in totaal 12 parkeerplaatsen benodigd zijn (24 x 0,5). De bewoners zijn niet in het bezit van een auto. Een groot deel van de bezoekers en het zorgpersoneel zal het plangebied met de auto bereiken, is de verwachting.
Natuur
De bestaande ontsluitingswegen worden vervangen door heide- en schraalgraslandvegetaties. Met dit ontwerpprincipe blijft de layout van het voormalige munitiemagazijncomplex en beplantingsopbouw voortbestaan en blijven de zichtlijnen behouden. Door de randen van het bestaande bos plaatselijk om te vormen tot mantelvegetaties krijgen struikvormers weer een kans en neemt de biodiversiteit op het terrein toe. Ook worden mogelijkheden om reptielen te laten 'zonnen' aangewend, bijvoorbeeld door bestrating te laten liggen of door stenen op een hoop te plaatsen.