Plan: | Buitengebied, Koedijk 9+9a Giethmen/Grefeldijk Lemele |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0175.20101003001-va01 |
Waterschap Regge en Dinkel is als partij bij voorliggend bestemmingsplan betrokken omdat zij een perceel grond van ongeveer 15,5 hectare aan de Grefeldijk heeft aangekocht. Het betreft een perceel met een agrarische bestemming met daarop een bouwvlak ten behoeve van een agrarisch bedrijf. Dit bouwvlak is nooit benut (afgezien van een silo die is geplaatst). In het kader van de Reggevisie en de daaruit voortvloeiende Reggeherstelprojecten heeft het waterschap het net genoemde perceel gekocht. Het is de bedoeling dat het perceel grond wordt "geruild" met gronden van een agrariër die direct aan de Regge gelegen zijn. Deze gronden kunnen dan worden gebruikt ten behoeve van natuurontwikkeling en het creëren van een overloopgebied langs de Regge, waarbij de Regge weer een meer natuurlijk beloop krijgt.
De Regge is de belangrijkste rivier in het westelijk deel van Twente. Het is de hoofdader waarop een groot aantal beken en zijlopen afwatert. De Regge vormt de verbinding tussen de Schipbeek ten zuiden van Goor en de Overijsselse Vecht ten zuiden van Ommen. De Regge is gekanaliseerd. De kanalisatie leidde ertoe dat nagenoeg alle meanders zijn afgesloten van de rivier. De Regge is door de jaren heen veranderd van een meanderend riviertje tot een waterloop die is ingeklemd tussen onderhoudspaden. Ook voor de Regge geldt dat er meer ruimte moet worden ingericht voor de verschillende functies van water, bijvoorbeeld voor het vasthouden van water.
Reggevisie
Waterbeheer in Twente is complex. Er is sprake van een nauwe verweving tussen de verschillende gebiedsfuncties en er is sprake van een groot aantal ontwikkelingen. Elke functie en elke ontwikkeling stelt specifieke eisen aan het element "water". Eisen die door de tijd heen variëren en strijdig met elkaar kunnen zijn.
In de Reggevisie is voor de Regge een visie opgesteld voor het jaar 2020. De nadruk ligt op het watersysteem van de Regge. De Reggevisie heeft een drietal concrete doelstellingen:
De Reggevisie heeft als basis gediend voor het ontwikkelen van de Reggeherstelprojecten. Met de Reggeherstelprojecten wordt de gekanaliseerde Regge op verschillende plaatsen omgevormd tot een dynamisch en veerkrachtig riviersysteem (WB21). Het waterschap geeft er invulling mee aan geaccordeerde beleidsstukken als de Reggevisie, het Waterbeheerplan en de retentienota. De ruimtelijke ontwikkelingen van de Reggeherstelprojecten sluiten aan op de zogenaamde robuuste verbindingen die door de provincie Overijssel worden aangebracht om tot een samenhangende Ecologische Hoofdstructuur te komen (Nota Ruimte).
Waterbeheerplan 2010-2015
De nieuwe Waterwet (2009) verplicht waterschappen om waterbeheerplannen op te stellen met een looptijd van zes jaar. De provinciale Omgevingsvisie is kaderstellend voor het waterbeheerplan. Het waterbeheerplan beschrijft het beleid van het waterschap.
Door de invoering van de Kaderrichtlijn Water (KRW) is Nederland verdeeld in vijf deelstroomgebieden. Waterschap Regge en Dinkel valt, samen met vier andere waterschappen, onder deelstroomgebied Rijn-Oost. De vijf waterschappen hebben intensief samengewerkt met als resultaat het Waterbeheerplan 2010-2015.
De hoofdthema's van het waterbeheerplan zijn: het waarborgen van veiligheid, het watersysteembeheer en het ontwikkelen van de afvalwaterketen. Ook zijn de maatregelen opgenomen voor het uitvoeren van de KRW en WB21. Het verder ontwikkelen van de veiligheid in het watersysteem is een belangrijke opgave voor de waterschappen in het Rijn-Oostgebied. Daarbij wordt rekening gehouden met het veranderende klimaat, wat gevolgen heeft voor de manier waarop het beheergebied wordt beveiligd en beheerd.
De samenhang, afstemming en doelmatigheid in de afvalwaterketen wordt bevorderd. Hierdoor is een betere waterkwaliteit mogelijk tegen lagere kosten.
Zowel in stedelijk als in landelijk gebied geeft het waterschap het water steeds meer ruimte. Bij het beheer van het watersysteem wordt uitgegaan van de gestelde doelen voor functies die door de provincie aan de wateren zijn toegekend. Ook nevenfuncties, zoals recreatief medegebruik en cultuurhistorie worden daarbij zo goed mogelijk bediend.
Het watersysteem kent twee hoofdopgaven:
Om aan deze doelen te kunnen voldoen, moet het watersysteem robuust en veerkrachtig worden gemaakt. Dit betekent vooral dat er voldoende ruimte beschikbaar moet zijn voor het oppervlaktewatersysteem.
Daarnaast is er vanuit de waterfuncties gezien verbetering nodig op de volgende aspecten:
De uitvoering van de Reggeherstelprojecten levert een bijdrage aan de totstandkoming van een veilig en veerkrachtig watersysteem in Twente. Hierbij worden mogelijkheden voor recreatief medegebruik benut en de ecologische en natuurlijke waarden van het gebied versterkt.
Beleidsnota retentie
In het zoeken naar oplossingen om hoogwater te voorkomen sluit Waterschap Regge en Dinkel aan bij het advies van de Commissie Waterbeheer 21e eeuw en heeft zij de visie op retentie verankerd in haar beleid. De nota biedt handvatten om daadwerkelijk tot het realiseren van retentieprojecten te komen. De nota is een verdere uitwerking van de Stroomgebiedsvisie Vecht-Zwarte Water en bepaalt de strategie voor de typisch Twentse situatie. De nota markeert de locaties waar retentie gerealiseerd kan worden, op welke wijze dat gebeurt en welke vorm de retentie krijgt. Deze nota vormt een belangrijk uitgangspunt en toetsingskader voor de projecten van het Waterschap Regge en Dinkel.
In de Reggeherstelprojecten worden oppervlakten gereserveerd voor periodieke waterberging. Tevens wordt bij de inrichting van het plangebied het belang van natuur en recreatie in ogenschouw genomen.
Beleidsnota Recreatie
In deze beleidsvisie geeft het waterschap haar intenties weer met betrekking tot recreatie op en langs het water. De belangrijkste doelstelling binnen dit document is dat water meer moet gaan leven bij de burger. Het streven is dat het waterschap ook zelf initiatieven ontplooit om de beleving van het watersysteem dan wel recreatief medegebruik te bevorderen. Hierdoor moet de burger beter in staat gesteld worden te genieten van het watersysteem en kennis te nemen van de werken van het waterschap. Het recreatief medegebruik van de waterlopen is daarvoor een middel.
De volgende doelstellingen zijn daarbij van belang:
Beide doelstellingen worden in de Reggeherstelprojecten verwezenlijkt door het gebied aantrekkelijk te maken voor recreanten. Vanaf de reeds bestaande en in het kader van Reggeherstelproject Kalvenhaar opnieuw geasfalteerde fietspad kan het plangebied beleefd worden. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid om via informatieborden, brochures en persuitingen het publiek te informeren over bijzondere aspecten van het project, de omgeving en andere wetenswaardigheden.