direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Hanzepoort
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0173.BP15003-va02

2.4 Gemeentelijk beleid

Stadsvisie 2025 en de Nota Economie Oldenzaal

De Stadsvisie 2025 is in 2009 door het gemeentebestuur vastgesteld. Deze Stadsvisie geeft richting aan huidige en toekomstige beleidsprocessen. Het vormt een verbindingskader tussen verschillende ontwikkelingen.

Er zijn volgens de visie in de afgelopen jaren reeds vele hectaren aan bedrijventerreinen uitgegeven en de vraag blijft onverminderd groot. Oldenzaal wil randvoorwaarden creëren die deze succesvolle economische ontwikkeling van de afgelopen periode voort laten duren. Daarbij is het volgens de visie mogelijk dat Oldenzaal op een gegeven
moment (mogelijk voor 2025) geen uitgeefbaar bedrijventerrein meer beschikbaar heeft. Tijdig overleg met de regio om mogelijke oplossingen voor dit vraagstuk te bespreken is daarom nodig. Bijvoorbeeld met de gemeenten Hengelo en Dinkelland, in verband met de ligging van deze gemeenten aan de (voor Oldenzaal westelijke) A1-zone. De gemeente wil daarbij naar vermogen inzetten op revitalisering en herstructurering van de verouderde bedrijventerreinen binnen de gemeente.

2.4.1 Bedrijventerreinenvisie

Door de gemeente Oldenzaal is in 2010 een bedrijventerreinenvisie vastgesteld. In deze visie wordt het aanbod en de huidige kwaliteit van de aanwezige bedrijventerreinen beschreven en is beleid geformuleerd voor toekomstige ontwikkelingen zoals herstructurering en daarbij behorende thema's als: landschappelijke inpassing, beeldkwaliteit en duurzaamheid.

Uit de visie blijkt dat de gemeente Oldenzaal beschikt over een totaal areaal aan bedrijventerreinen van 275 hectare bruto. Alle terreinen zijn hoofdzakelijk aan of in de kern Oldenzaal gesitueerd. De laatste vijf jaar is gemiddeld zo'n 6 hectare bedrijventerrein per jaar uitgegeven. De terreinen zijn vooral uitgegeven aan lokale ondernemers. Zo'n 5 % van de uitgifte van de terreinen Hazewinkel Zuid- en Noord- West was van bovenregionale afkomst.

In Oldenzaal is er vanaf 2000 sprake van een grote groei van het aantal bedrijfsvestigingen. Ook is er een grotere relatieve groei van Oldenzaal ten opzichte van Twente, Overijssel en Nederland. Dit duidt op een aantrekkelijk ondernemersklimaat waarin voldoende aanbod is aan beschikbaar bedrijventerrein. Met name het aantal vestigingen in de transport- en distributiesector is sterk gegroeid.

Regionaal-economische functie Oldenzaal

Oldenzaal maakt sinds 2006 deel uit van Netwerkstad Twente. Dit is een interstedelijk samenwerkingverband tussen de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en, sinds 2006, Oldenzaal. Netwerkstad Twente wil door de krachten te bundelen de economische motor voor heel Twente zijn en in dat licht zoekt het stedelijk gebied ook nadrukkelijk de samenwerking met de omringende landelijke gemeenten. Binnen het stedelijk netwerk wordt in aanvulling met elkaar en niet in concurrentie met elkaar gewerkt. Voor de belangen die Oldenzaal moet behartigen en voor de realisatie van de gestelde doelen is samenwerking met de Netwerkstad en de regio niet alleen wenselijk maar eigenlijk vanzelfsprekend.

Kwalitatieve herstructurering

De Oldenzaalse bedrijventerreinen kenmerken zich door een dichte bebouwingsgraad. De ruimtewinst die op de bestaande terreinen behaald kan worden door herstructurering is dan ook beperkt. De herstructureringsopgave van de gemeente Oldenzaal is daarom eerder kwalitatief dan kwantitatief van aard. Dus meer gericht op verbetering van de ruimtelijke kwaliteit dan gericht op ruimtewinst. Op dit moment wordt de totale ruimtewinst door intensivering ingeschat op zo'n 2 hectare. Daarnaast wordt het huidige beleid van stapeling van kantoren bovenop bedrijfsruimte voortgezet. Verder wordt meer nadruk gelegd op een effectievere invulling en verdeling van de parkeerruimte en op het realiseren van gemeenschappelijke voorzieningen.

Kwantitatieve aspecten

  • De laatste vijf jaar is in totaal 31 hectare uitgegeven, een gemiddelde uitgifte van iets meer dan 6 hectare per jaar.
  • De totale ruimtebehoefte vraag naar bedrijventerreinen in de gemeente Oldenzaal tot 2020 op basis van de BLM-methodiek is circa 57,5 - 60 hectare netto.
  • Het huidig aanbod aan direct uitgeefbaar terrein in de gemeente Oldenzaal is op dit moment 1,5 hectare op bedrijventerrein Hazewinkel Noord-west. Daarnaast is op het nieuwe bedrijventerrein Jufferbeek Zuid ca 22 ha beschikbaar. Start uitgifte hiervan per 1-1-2012.
  • Hanzepoort Oost wordt in de visie genoemd als "zacht" plan met 10 hectare en met 4 hectare valt ook Hanzepoort West onder "zachte" plannen voor de gemeente Oldenzaal.

afbeelding "i_NL.IMRO.0173.BP15003-va02_0002.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0173.BP15003-va02_0003.png"

Zachte plannen Hanzepoort Oost en Hanzepoort West

Segmentering

De ambitie van de gemeente Oldenzaal is om zo veel mogelijk ruimte in de diverse branches te kunnen bieden. Naast kennisindustrie en innovatieve bedrijven moet er ook voldoende ruimte zijn voor traditionele bedrijven. Het accent ligt hierbij op de ontwikkeling van reguliere bedrijventerreinen, waarbij het juiste bedrijf op de juiste plek de doelstelling is. Voor Hanzepoort Oost en West geldt, net als voor het bestaande Hanzepoort dat ze gericht zijn op Transport en Distributie.

2.4.2 Regionaal en Economisch Ontwikkelingsplan (REOP)

Als grootstedelijke regio wil Twente de komende jaren de economische groei verder stimuleren, de werkloosheid terugdringen en de economie structuurbestendiger maken. Het dagelijks bestuur van Regio Twente heeft daarom voor de periode 2005-2010 een Regionaal Economisch Ontwikkelingsplan (REOP) opgesteld in nauwe samenwerking met onder meer de 14 Twentse gemeenten, de provincie Overijssel en het ministerie van Economische Zaken/regio Oost.

Bij het realiseren van een goede bedrijfsomgeving gaat het om het creëren van de juiste voorwaarden door overheden voor het functioneren van de regionale en lokale economie, zoals:

  • Het verbeteren van de infrastructuur (weg, water, communicatienetwerken).
  • De aanleg en herstructurering van bedrijventerreinen en kantoorlocaties.
  • Het creëren van belangrijke stedelijke voorzieningen.
  • Het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid door promotie en acquisitie.
  • Het versterken van de samenwerking van de overheden binnen en buiten de regio, ook Euregionaal/internationaal.

Belangrijk is dat de voorwaarden om een goede bedrijfsomgeving te realiseren noodzakelijk zijn om de investeringen op gebied van kennis, ondernemerschap en toerisme ruimtelijk te vertalen. Zonder deze (lokale) investeringen op gebied van de bedrijfsomgeving is alle inspanning met betrekking tot kennis en innovatie, ondernemerschap en toerisme gedoemd te mislukken.

Twente heeft een structureel tekort aan reguliere bedrijventerreinen. Dit is onder meer veroorzaakt door de zeer voorspoedige economische groei en uitgifte van bedrijventerreinen in de jaren ’90. Vooral in het stedelijk gebied van Twente zijn de ruimtelijke mogelijkheden voor nieuwe bedrijventerreinen schaars geworden. Regionale bedrijventerreinen kunnen in dit tekort voorzien en kunnen tevens de regionale concurrentiepositie van Twente versterken. Het hiervoor ingestelde "Programmeringsoverleg Bedrijventerreinen Twente" is hiermee bezig.

2.4.3 Welstandsbeleid

In de Welstandsnota is vastgelegd hoe het welstandstoezicht van de gemeente Oldenzaal is geregeld. Het welstandstoezicht wordt hoofdzakelijk gevoerd op grond van gebiedsgerichte criteria. Naast de gebiedsgerichte benadering met gerichte toetsingscriteria zijn er algemene criteria waaraan bouwwerken kunnen worden getoetst. Het plangebied is in de Welstandsnota in principe opgenomen onder de gebiedsbeschrijving van "bedrijventerreinen". Tevens wordt in de welstandsnota aangegeven dat de welstandseisen voor Hanzepoort worden verwoord in het bestemmingsplan van Hanzepoort uit 1988.