Plan: | Steenwijkerweg 15, Marknesse |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0171.PB00011-VS01 |
In verband met de geplande gebruikswijziging aan de Steenwijkerweg 15 is vastgesteld dat het hier gaat om grond die vanuit milieuhygiënische oogpunt geschikt is voor het voorgenomen gebruik. Het perceel heeft in het huidige bestemmingsplan namelijk een bedrijfsbestemming en deze wordt in de toekomstige situatie gehandhaafd.
Nader onderzoek naar bodemkwaliteit is dan ook niet noodzakelijk.
Het aspect bodemkwaliteit vormt dan ook geen belemmering voor de ontwikkeling van het voorgenomen plan.
In 2007 is de gewijzigde Wet geluidhinder (Wgh) in werking getreden. Er wordt daarin onderscheid gemaakt tussen geluidsgevoelige en overige gebouwen. In de wet worden de volgende geluidgevoelige objecten genoemd:
Op basis van de Wgh zijn er drie geluidsbronnen waarmee bij de vaststelling van bestemmingsplannen rekening gehouden dient te worden: wegverkeers-, railverkeers- en industrielawaai.
Omdat in dit projectbesluit geen sprake is van het toevoegen van geluidgevoelige objecten is onderzoek in het kader van de Wet geluidhinder niet noodzakelijk. Het projectbesluit regelt dat op het perceel bedrijfsmatig bepaalde soorten dieren gehouden en gefokt mogen worden. Dergelijke bedrijven hebben volgens de handreiking Bedrijven en milieuzonering van het VNG de SBI-code 0149-6. Op basis van deze SBI-code hebben dergelijke bedrijven een richtafstand van 30 meter voor de aspecten geluid en geur. Op deze twee aspecten wordt in paragraaf 4.2.4nader ingegaan.
Sinds 15 november 2007 is de Wet luchtkwaliteit van kracht. In deze wet is van bepaalde projecten getalsmatig vastgelegd dat ze "niet in betekenende mate" (NIBM) bijdragen aan de luchtverontreiniging. Met de inwerkingtreding van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) op 1 augustus 2009, zijn deze grenzen zoals deze in de Wet luchtkwaliteit waren opgenomen verruimd. Een project draagt volgens het NSL "niet in betekende mate" bij zolang de toename van de concentratie fijnstof of stikstofdioxide maximaal 3% bedraagt van de grenswaarde.
De voorgenomen ontwikkeling betreft het inpassen van de kleine dierentuin op het perceel Steenwijkerweg 15. De verwachting is dat het gebruik als kleine dierentuin niet inbetekende mate van invloed is op de luchtkwaliteit.
Nadere toetsing van het plan aan de Wet Luchtkwaliteit is daarom niet noodzakelijk. Het aspect luchtkwaliteit vormt geen belemmering voor de ontwikkeling van het voorgenomen plan.
In verband met de inpassing van de kleine dierentuin voor het perceel aan de Steenwijkerweg 15 zal de nieuwe bestemming andere voorwaarden met zich meebrengen. Wanneer gelet op de bedrijfsactiviteitenlijst uit "Bedrijven en Milieuzonering 2009" van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) kan de kleine dierentuin als bedrijf voor het 'Fokken en houden van overige dieren: overige dieren' worden beschouwd (SBI-code 0149-6). Een dergelijke bedrijf valt onder milieucategorie 2. De minimale richtafstanden die voor dit bedrijf in de handreiking worden gehanteerd zijn 30 meter ten aanzien van de aspecten geur en geluid.
De afstand vanaf de bestemmingsgrens van het projectgebied tot aan de gevel van de dichtsbijzijnde woning bedraagt meer dan 30 meter. Het naastliggende perceel heeft namelijk de bestemming "Bedrijf". In de omgeving van het projectgebied zijn verder geen geluid- of geurgevoelige objecten aanwezig.