direct naar inhoud van 5.1 Voorbereiding
Plan: Ens, uitbreiding bedrijventerrein
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0171.BP00478-VS01

5.1 Voorbereiding

5.1.1 Maatschappelijke betrokkenheid

In de toelichting van een bestemmingsplan moet ook zijn neergelegd een beschrijving van de wijze waarop burgers en maatschappelijke organisaties bij de voorbereiding van het bestemmingsplan zijn betrokken.

Het voorontwerp van het bestemmingsplan is op 9 februari 2012 voor inspraak ter inzage gelegd, voor een periode van 6 weken. Voorts is op 15 maart 2012 in restaurant Het Wapen van Ens een inspraak- en informatiebijeenkomst georganiseerd waar ook de provincie bij aanwezig is geweest om de burgers van meer informatie te voorzien over de provinciale plannen die er spelen (aanleg brug/rondweg).

Het bestemmingsplan is daarnaast voor vooroverleg aangeboden aan diverse instanties, zoals de provincie en het waterschap. De uitkomsten daarvan zijn opgenomen in paragraaf 5.1.2 Overleg.

Informatiebijeenkomst
Op 15 maart 2012 is een informatiebijeenkomst over het voorontwerpbestemmingsplan georganiseerd. De avond vond plaats in restaurant Het Wapen van Ens, aanvang 19.30 uur. Naast de gemeente was ook de provincie aanwezig om de burgers van meer informatie te voorzien over de provinciale plannen die er spelen rond Ens.

Namens de gemeente waren wethouder Schutte, dhr. R. van den Belt (projectleider bestemmingsplan), mw. Z. Rexha Maroslic (stedenbouwkundige), mw. T. van Aarle (projectmedewerker), dhr. J. Vellekoop (medewerker ingenieursbureau) en dhr. H. Romkes (accountmanager Economische Zaken) aanwezig.

De informatie avonds is bezocht door 25 á 30 belangstellenden. Waarbij er een gemeentelijk deel en een provinciaal deel was ingericht voor het direct stellen van vragen aan de betreffende medewerkers. Tijdens de avond zelf zijn er een reacties ingediend.

5.1.2 Overleg

Het voorontwerp is op 6 februari 2012 op de gebruikelijke wijze voor vooroverleg aangeboden aan onder meer de provinciale diensten, de VROM-inspectie, het Waterschap, Rijkswaterstaat, Tennet, Kamer van Koophandel, KPN, Gasunie, Enexis en Dorpsbelang. De ontvangen vooroverlegreacties zijn hier onder weergegeven en eventueel weergegeven van een gemeentelijke beantwoording.


PROVINCIE FLEVOLAND

De provincie merkt dat in de GVV (Gemeentelijke Visie op de Vestigingslocaties) is overeengekomen dat in Ens een bedrijventerrein van 6 ha netto mag worden ontwikkeld, maar dat in de toelichting niet duidelijk wordt gemaakt hoe groot de voorgenomen uitbreiding is.

Reactie gemeente:
De uitbreiding van het bedrijventerrein zoals is opgenomen in dit bestemmingsplan bedraagt 9 ha aan uitgeefbaar bedrijventerrein. Daarvan is enkele jaren geleden echter al 2,6 ha gerealiseerd ten behoeve van de vorige uitbreiding van Zuidberg Techniek. Deze gerealiseerde uitbreiding is om praktische redenen wederom opgenomen in het voorliggende plan. In totaal is voor de uitbreiding van het bedrijventerrein Ens destijds een halve agrarische kavel aangekocht met een omvang van 33 x 400 meter (12 ha). Dit is een in Noordoostpolder gangbare maat bij uitbreidingsplannen, die de agrariër op het restant van zijn kavel nog voldoende gebruiksmogelijkheden laat. Van die 12 ha blijft nu 6,4 ha netto uitgeefbaar bedrijventerrein over, exclusief de reeds gerealiseerde 2,6 ha.


De provincie heeft tevens het verzoek de Beleidsregel "Locatiebeleid Stedelijk Gebied 2011" en de bijbehorende "Structuurvisie werklocaties Flevoland 2011" te vermelden.


Reactie gemeente:
Beide beleidsstukken zijn opgenomen in de toelichting.


De provincie geeft er de voorkeur aan om de Enservaart buiten het plangebied te houden, zodat de aan te leggen brug, die een onderdeel vormt van de door de provincie aan te leggen ontsluitingsweg, kan worden vergund op basis van het vigerende bestemmingsplan Landelijk Gebied 2004.


Reactie gemeente:
Bij het bepalen van de plangrens wordt in de regel aangesloten bij de plangrenzen van aanliggende plannen. Daarbij wordt vaak het midden van een watergang als logische plangrens gekozen. In het aangrenzende bestemmingsplan Ens ligt de plangrens in het midden van de Enservaart. Het is dan ook logisch om daar met dit bestemmingsplan op aan te sluiten. Binnen de bestemming "water" is gekozen voor dezelfde bouwhoogte voor andere bouwwerken (zoals bruggen) als in het bestemmingsplan Landelijk Gebied 2004, zodat de vergunning voor de bouw van de brug te zijner tijd probleemloos kan worden verleend. De complete constructie van de brug valt niet alleen binnen de grenzen van de bestemming "Water" maar strekt zich ook verder uit waardoor het bestemmingsplan Landelijk Gebied 2004 er in ieder geval bij betrokken dient te worden ongeacht deze plangrens.


De provincie merkt op dat in de toelichting niet duidelijk wordt gemaakt hoe de rondweg Ens wordt doorgetrokken, en dat het van belang is om ook het doortrekken van de ontsluitingsweg (binnen een strook die nu als "groen" is bestemd) daarbij te betrekken.


Reactie gemeente:
Het is inderdaad de bedoeling dat er te zijner tijd een rondweg om Ens wordt aangelegd. De in het voorliggende plan opgenomen ontsluitingsweg vormt daarvoor de eerste aanzet. Omdat het echter niet voorzienbaar is dat deze ontsluitingsweg binnen een periode van 10 jaar wordt doorgetrokken richting de Drietorensweg (en in een later stadium de Zuiderringweg), is in dit bestemmingsplan gekozen voor een bestemming "groen". Wanneer duidelijk is hoe en wanneer de rondweg wordt doorgetrokken, wordt daarvoor een apart bestemmingsplan opgesteld.


De provincie wil graag dat er in de toelichting meer wordt ingegaan op een activiteitenplan ten behoeve van de rugstreeppad.


Reactie gemeente:
De toelichting is aangepast waarbij er meer in is gegaan op het rugstreeppadden managementplan en over de werkwijze die wordt gehanteerd bij de uitvoer van dit bestemmingsplan.


De provincie merkt op dat de ontsluiting van het plangebied en de gebruikte topografische ondergrond een actualisatie verlangen.


Reactie gemeente:
Ontsluiting van het plangebied is afgestemd met het definitief ontwerp van de provincie d.d. 14-11-2011. Topgrafische ondergrond waarop o.a. de nieuwe N50 op te zien is hebben wij nog niet in bezit. Afdeling geoinformatie heeft meerdere malen dit verzoek neergelegd bij de Rijkswaterstaat, maar helaas zonder resultaat. De meest up to date ondergrond die in het bezit is van de gemeente is dan ook gebruikt. Wel is er in de toelichting een kaart toegevoegd van de Provincie over de aanleg van her eerste gedeelte van de nieuwe rondweg.

VROM-INSPECTIE

De Vrom-Inspectie ziet geen rijksbelang bij dit bestemmingsplan.

WATERSCHAP ZUIDERZEELAND


Het waterschap Zuiderzeeland heeft in het kader van vooroverleg geen reactie gegeven op het onderhavige bestemmingsplan.

RIJKSWATERSTAAT

Ziet geen aanleiding tot het geven van een inhoudelijke reactie.

TENNET

Alleen een ontvangstbevestiging ontvangen geen inhoudelijke reactie.

KAMER VAN KOOPHANDEL

Geen reactie ontvangen.

KPN

Geen reactie ontvangen.

GASUNIE

Geen reactie ontvangen.

ENEXIS

Geen reactie ontvangen.

DOPRSBELANG ENS

Geen reactie ontvangen.

5.1.3 Ontwerp

Na afronding van de inspraak- en overlegprocedure zal een ontwerp van het bestemmingsplan worden opgesteld.

Op de voorbereiding van een bestemmingsplan is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing, met dien verstande dat door een ieder zienswijzen omtrent het ontwerp bij de gemeenteraad naar voren kunnen worden gebracht.