direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: De Munt A
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0171.BP00468-VS01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Structuurplan

In het "Structuurplan" (1992) wordt handhaving van het specifieke landschap van de Noordoostpolder en versterking van de ruimtelijke structuur beschouwd als de basis voor het ruimtelijk beleid. Het agrarische karakter van de gemeente dient ook in de toekomst in het landschapsbeeld tot uitdrukking te komen. Daarnaast is vergroting van de ontsluiting van de gemeente een beleidsuitgangspunt. Wat betreft de bevolkingsontwikkeling richt het beleid zich op de bevolkingsgroei, de bevolkings- samenstelling en op de bevolkingsspreiding. Het versterken van de woonfunctie wordt gerealiseerd door een verhoging van de kwaliteit van het woningaanbod en het aanbod van aantrekkelijke en schone woonmilieu's. Wat betreft de verzorgingsstructuur wordt gestreefd naar handhaving en versterking van een zo hoog mogelijk verzorgingsniveau. Om de werkgelegenheid te bevorderen wordt onder meer gestreefd naar het tijdig realiseren en aanbieden van gunstig gelegen bedrijventerreinen. Tot slot is de vergroting van de omvang van het aanbod en de diversiteit van de recreatieve voorzieningen, alsmede het opwaarderen van bestaande voorzieningen beleidsuitgangspunt.

Visie Noordoostpolder 2030

De gemeenteraad van Noordoostpolder heeft de "Visie Noordoostpolder 2030" vastgesteld in zijn vergadering van 24 oktober 2002. Achterliggend idee was dat het goed gaat met de gemeente Noordoostpolder in die zin dat de polder een gebied is geworden waar het prettig wonen is en waar met name de agrarische sector een belangrijke rol speelt. Na een periode van opbouwen moeten er plannen komen voor de toekomst en om in te kunnen spelen op toekomstige ontwikkelingen moeten keuzes worden gemaakt.

De Visie 2030 is de koers die men in de gemeente tot 2030 wil varen. De basis voor deze koers zijn tien stellingen:

  • 1. Kiezen op hoofdlijnen, maar niet alles vastleggen.
  • 2. Ontwikkelingen toetsen aan het unieke ontwerp van Noordoostpolder.
  • 3. Noordoostpolder blijft primair een open landbouwgebied.
  • 4. De schaalgrootte respecteren.
  • 5. Water is een belangrijk ordenend principe.
  • 6. Noordoostpolder wordt diverser.
  • 7. Niet-agrarische functies zijn verweven met elkaar.
  • 8. De dorpen en deelgebieden krijgen een eigen karakter.
  • 9. Ingrepen zijn acceptabel als zij imago en koers versterken.
  • 10. Noordoostpolder kiest voor een groene lijst rond agrarisch imago.

Ten aanzien van de functie van deze Toekomstvisie heeft de gemeenteraad het volgende besloten:

  • I. de Toekomstvisie moet worden beschouwd als richtinggevend kader voor toekomstige ontwikkelingen;
  • II. de 10 stellingen en de keuzeboom moeten in voorkomende gevallen als toetsinstrument worden benut;
  • III. de Toekomstvisie moet iedere raadsperiode zonodig worden herijkt.

Ambitiedocument structuurvisie

Het college van burgemeester en wethouders heeft het ambitiedocument voor de structuurvisie Noordoostpolder vastgesteld. Dit document is de basis voor de gemeente om de structuurvisie op te stellen. Om sturing te geven aan ontwikkelingen werkt de gemeente aan een structuurvisie. Die moet richting geven aan de (toekomstige) inrichting en kwaliteiten van de Noordoostpolder. Daarbij wordt veel gelegenheid gegeven aan bewoners en organisaties om mee te praten. Zo is Noordoostpolder onderweg naar een ruimtelijke structuur die klaar is voor de dag van morgen.

Met een structuurvisie zet de gemeente op hoofdlijnen een koers uit voor de meer gedetailleerde bestemmingsplannen. De basis voor deze koers zijn de 10 richtinggevende stellingen van de Toekomstvisie 2030 die zijn geëvalueerd en door de gemeenteraad zijn vastgesteld. In dit ambitiedocument is een aantal thema's verder uitgewerkt.

3.4.2 Toekomstvisie Noordoostpolder 2030

Emmeloord : een levendig regiocentrum.

Volgens de Toekomstvisie uit 2003 ontwikkelt Emmeloord zich tot een modern regiocentrum en is niet langer de jaren-vijftigpolderstad. Een breed pakket aan basisopleidingen, zorgvoorzieningen, culturele en uitgaansgelegenheden is gegarandeerd. Omdat de bundeling van bedrijven in Emmeloord de voorkeur heeft boven gestage doorgroei bij de dorpen wordt hier een optimaal ondernemersklimaat gecreëerd. Wonen in Emmeloord is ruim stedelijk wonen in een levendig centrum met alle voorzieningen onder handbereik, maar ook in de directe nabijheid van een zee aan rust en ruimte. De aantrekkelijkheid hiervan wordt verder vergroot door de aanleg van een aantal recreatieve verbindingen tussen stad en buitengebied.

De bereikbaarheid van en naar de randstad, Noord- en Oost-Nederland is zeer goed via de A6 en N50.

3.4.3 Collegeprogramma 2008-2010

Het college, dat in 2007 nieuw is gevormd, heeft in haar programma de volgende economische beleidsvisie en actiepunten geformuleerd:

Het college wil in samenspraak en samenwerking met de economische partners werk maken van het stimuleren van de economische ontwikkelingen en het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Door middel van een actief acquisitiebeleid wil men het aantrekken van bedrijven bevorderen en zorg dragen voor gevarieerde werkgelegenheid voor de inwoners met extra aandacht voor de werkgelegenheid van hoger opgeleiden. Samen met particulier initiatief wordt sterk ingezet op het recreatief ontwikkelen van het gebied.

De volgende actiepunten zijn geformuleerd:

  • Intensivering van het acquisitiebeleid verlengen van 2 jaar naar 5 jaar en elke 2 jaar het beleid evalueren.
  • De groei van de werkgelegenheid in Noordoostpolder dient minimaal gelijke tred te houden met de landelijke groeicijfers.
  • Onderzoeken of het juridisch is toegestaan woningbouwkavels te reserveren voor medewerkers van bepaalde bedrijven of ondernemingen in het kader van de verbetering van de vestigingsvoorwaarden.
  • Met het bedrijfsleven parkmanagement-overeenkomsten aangaan inzake gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het openbare gedeelte van de bedrijventerreinen.
  • In samenwerking met de provincie en het bedrijfsleven een actieplan voor het aantrekken van nieuwe werkgelegenheid opstellen.
  • Bij toekomstige ontwikkeling van bedrijfsterreinen de mogelijkheden voor combinatie van wonen en werken beoordelen, woon-werk (woonwijken o.a. Emmelhage) en werk-woon (wonen op bedrijventerreinen).
  • Het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente evalueren in relatie tot de gevolgen van dat beleid voor de lokale ondernemers.
  • De ontwikkelingen in de glastuinbouw bevorderen.
  • Zorgen voor de terugkeer binnen een jaar van een VVV-kantoor in Emmeloord.
  • Uitkeringsgerechtigden en/of sociaal zwakkeren integraal (vanuit economische en sociale functies binnen de gemeentelijke organisatie) aan het werk helpen:
    • 1. binnen het reguliere bedrijfsleven;
    • 2. op een externe werkplek met begeleiding; of
    • 3. op een beschutte werkplek.
3.4.4 Vestigingsvisie

Op 9 oktober 2008 heeft de gemeenteraad de "Gemeentelijke Vestigingsvisie" (GVV) vastgesteld.

In deze GVV wordt een analyse gemaakt van de sociaal economische ontwikkelingen binnen de gemeente Noordoostpolder op basis van een aantal toekomstscenario's.

Er is een inventarisatie gemaakt van de bestaande werklocaties binnen de gemeente. De provincie onderscheidt binnen werklocaties detailhandel, kantoren, gemengde locaties wonen/werken en werken/wonen, bedrijventerreinen en terreinen voor zware industrie.

Vervolgens is gekeken naar de ontwikkelingswensen, visie van de gemeente waaronder de toekomstvisie 2030, het economische beleidsplan, het milieubeleidsplan en het meest recente collegeprogramma. Uit deze stukken zijn die delen overgenomen die relevant zijn voor de ontwikkeling van werklocaties binnen de gemeente Noordoostpolder.

Op grond van de visie en de berekende scenario's zijn vervolgens doorzichten gemaakt naar de planning van de verschillende typen werklocaties.

Tenslotte heeft een confrontatie plaatsgevonden van de geprognostiseerde vraag en het aanbod aan werklocaties dat in planning is.

In de Visie werklocaties van de provincie van 2005 werd met name uitgegaan van het hoge groeiscenario en de daarbijbehorende grote vraag naar werklocaties. De afgelopen jaren is van diverse kanten twijfel ontstaan over de realiteitswaarde van het hoge scenario en wordt steeds vaker het midden scenario als een reëler gezien.

Voor de verschillende werklocaties komt de gemeente in dit GVV tot de volgende conclusies.

Detailhandel

Het centrum van Emmeloord is de locatie waar de reguliere detailhandel verder kan uitgroeien op basis van de plannen die er nu liggen. Perifere detailhandel kan nog enigszins groeien op de PDV-locatie langs de Nagelerweg. Daarnaast wil de gemeente beperkt ruimte bieden voor grootschalige detailhandel (vanaf 1.000 m2) op de locatie Bouwerskamp/Nijverheidweg.

Kantoren

Op grond van de provinciale marktvraagberekeningen moet er fors kantoorruimte worden toegevoegd binnen Emmeloord. De gemeente kiest voor 3 vestigingsmilieus nl.:

  • met name per auto bereikbaar: Ecopark, De Munt II;
  • zowel auto als openbaar vervoer bereikbaar: Bouwerskamp/Nijverheidstraat;
  • met name via openbaar vervoer bereikbare locatie namelijk: Centrum Emmeloord rond de Deel.

In het middenscenario geeft de provincie aan dat er 75.000 m2 kantoor kan worden toegevoegd. Hiervan is slechts een deel concreet in plannen aangegeven.

Bedrijventerreinen

Het areaal bedrijventerreinen wordt op basis van de gegevens uit dit GVV als volgt gefaseerd.

Bedrijventerreinenplanning Noordoostpolder tot 2030 in ha  
  tot 2030   na 2030   Totaal  
De Munt III   22   34   56  
A6 fase 2   19   11   30  
Ens   10     10  
Marknesse   14     14  
Bant   6     6  
Bestaande voorraad   43     43  
Totaal   114   45   159  

Bron: gemeente Noordoostpolder

Gemengde milieu's

Wonen op werklocaties moet in principe worden uitgesloten zodat bedrijven niet beperkt worden in hun functioneren als gevolg van de nabijheid van woningen (geur, geluid).

Om toch aan de beperkte vraag naar woon-werkcombinaties te voldoen zijn specifieke plekken voor werken en wonen aangewezen zoals het Greenery-terrein bij Kraggenburg, Ecopark bij Emmeloord en in een vrijkomende boerderijen. Werken bij wonen wordt daar waar geen overlast wordt veroorzaakt meegenomen in nieuwe bestemmingsplannen en de aanpassingen van bestaande bestemmingsplannen.

Thema's rond bedrijventerreinen

Er speelt binnen de gemeente Noordoostpolder een aantal thema's en ambities rond werklocaties die de gemeente in dit GVV wil inkaderen of waar de gemeente op vooruit wil blikken.

Duurzaamheid, revitaliseren en parkmanagement

Duurzaamheid voor bedrijventerreinen betekent dat bedrijventerrein op lange termijn goed blijven functioneren. Er moet dus structureel aandacht worden geschonken aan het economisch functioneren van bedrijventerreinen. Dit uit zich met name in de blijvende aantrekkelijkheid voor bedrijven om er gevestigd te blijven en voor nieuwe bedrijven om zich te willen vestigen in vrijkomende panden.

Via het opzetten van parkmanagement projecten oftewel beter bedrijventerreinbeheer worden naast duurzame ruimtelijke en economische ontwikkeling ook duurzaamheidsaspecten van thema's als afval, energie en water meegenomen.

De komende jaren zal het thema revitalisering van bedrijventerreinen nadrukkelijk op de agenda worden geplaatst.

Bevi en categorie 5-bedrijven

Voor Bevi heeft de gemeente een specifieke beleidsregel in ontwikkeling parallel aan de manier waarop de gemeente omgaat met categorie 5-bedrijven wat neerkomt om op basis van individuele vestigingsverzoeken proberen maatwerk te leveren voor individuele bedrijven als het mogelijk is binnen de bestaande regelgeving.

Regionale samenwerking

De gemeente wil de samenwerking met Urk verder vormgeven en gaat initiatieven nemen om samen met Urk hierover gesprekken te starten.

Actieprogramma bedrijventerreinen en vernieuwing bestemmingsplannen

De gemeente Noordoostpolder wil op basis van dit GVV een actieprogramma bedrijventerreinen ontwikkelen waarbij naast de kwantitatieve samenhang nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan de kwalitatieve samenhang tussen de bestaande en nieuwe bedrijventerreinen binnen Noordoostpolder. Hierbij kunnen dan zaken als segmentering, fasering, ruimtelijke kwaliteit, duurzame bedrijventerreinontwikkeling en gebruik et cetera verder worden uitgewerkt. Tevens wil de gemeente Noordoostpolder meer inhoud geven aan de regionale samenwerking met Urk.

In aansluiting op deze visievorming is het streven om alle bestemmingsplannen voor de bedrijventerreinen binnen één project aan te passen en te vernieuwen. Deze aanpak kan parallel verlopen met de ontwikkeling van de structuurvisie waarbij de beide processen elkaar positief kunnen beïnvloeden.

Het onderhavige plan is hier een eerste voorbeeld van.

3.4.5 Milieubeleidsplan

In het "Milieubeleidsplan 2005-2008" zijn duurzame stedenbouw en duurzame bedrijventerreinen belangrijke onderwerpen. In dat plan is vervat dat de gemeente haar beleid voor bedrijven zal blijven richten op duurzame economische ontwikkeling waarin economische groei gecombineerd wordt met een relatieve vermindering in de toename van de milieudruk. Algemeen uitgangspunten zijn derhalve :

  • behoud en versterking van de huidige relatief gunstige milieukwaliteit;
  • minimaal het behouden van de kernkwaliteiten van het landelijk gebied en waar nodig, dan wel gewenst, verbeteren.

Milieubeleid dat uitgaat van duurzaamheid verhoogt de kwaliteit van de omgeving. Dit kwaliteitsbeleid past in de ontwikkeling van de toekomstvisie "Ruimte voor kwaliteit". De gemeente Noordoostpolder kiest in de toekomstvisie duidelijk voor kwaliteit. Ruimte, rust en schone lucht zijn de kernkwaliteiten van de Noordoostpolder. Wonen, werken en verkeer moeten op voldoende afstand van elkaar plaatsvinden.

De gemeente Noordoostpolder heeft zich tot doel gesteld de relatief gunstige milieukwaliteit in onze polder te behouden en te versterken. Eén van de middelen die zij daartoe inzet is duurzaam bouwen. Dit is een manier van bouwen waarbij negatieve effecten voor milieu en gezondheid ten gevolge van het bouwen en de gebouwde omgeving tot een minimum worden beperkt. Zo is de volgende doelstelling opgenomen in het gemeentelijk milieubeleidsplan en het meerjaren milieu-uitvoeringsprogramma 2005-2008 (MMUP): de gemeente Noordoostpolder stimuleert duurzaam bouwen als een vanzelfsprekend onderdeel van de totstandkoming, vernieuwing en het gebruik van de bebouwde omgeving. In uitbreidingsplannen voor woningbouw wordt uitvoering gegeven aan het 'plan van aanpak duurzaam bouwen'. Ook is in het MMUP opgenomen dat "het duurzaam gebruiken en onderhouden van woningen (duurzaam wonen) wordt gestimuleerd" Tenslotte wordt in het kader van het gemeentelijk klimaatbeleid gestreefd naar woningen die 5 tot 10% energiezuiniger zijn dan het bouwbesluit voorschrijft.

Inmiddels is de startnotitie Milieuplan 2009-2013 door burgemeester en wethouders vastgesteld. Met behulp van deze startnotitie wil het college inventariseren welke milieuonderwerpen inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties van Noordoostpolder belangrijk vinden. Ook wil zij ideeën en wensen in kaart brengen die straks mogelijk een plek krijgen in het Milieubeleidsplan.

In de startnotitie staan de woorden flexibel en ambitie centraal. Flexibel in die zin dat het plan de mogelijkheid biedt de uitvoering van beleid tussentijds aan te passen. Het plan kan zo bijvoorbeeld inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Ambitie staat voor het feit dat de gemeente een stap extra wil zetten dan het wettelijk minimumniveau.

In de startnotitie wordt voorgesteld het milieubeleid gebiedsgericht te formuleren. Per gebied worden dan milieuthema's benoemd, die het beste passen bij dat gebied. Per thema is vervolgens een ambitieniveau aangegeven. Het is de bedoeling om de thema's uit te werken binnen de volgende vijf gebieden:

  • Wonen en werken - (ambitie: afval, energie en klimaat en duurzaam bouwen).
  • Grootschalige landbouw - (ambitie: energie en klimaat en natuur en landschap).
  • Natuur en Recreatie - (ambitie: afval, geluid, geur, water, natuur en landschap).
  • Cultuurhistorie - (ambitie op bodem, geluid, water, natuur en landschap).
  • Glastuinbouw - (ambitie op afval, energie en klimaat, water).
3.4.6 Archeologie

Op 4 oktober 2007 heeft de gemeenteraad de archeologische basis- en beleidsadvieskaart inclusief bijbehorende rapportage vastgesteld als gemeentelijk toetsingskader. Op de archeologische beleidsadvieskaart is duidelijk aangegeven in welke gebieden er onderzoek gedaan moet worden en in welke gebieden onderzoek achterwege kan blijven. Ook wordt vermeld in welke mate er archeologische waarden verwacht worden of beschermd zijn.

3.4.7 Welstandsbeleidsplan

Op 27 mei 2004 heeft de gemeenteraad het "Welstandsbeleidsplan Noordoostpolder" vastgesteld. Het Welstandsbeleidsplan geeft richting aan het welstandstoezicht in de Noordoostpolder en voor de inwoners van de gemeente biedt het plan helderheid over de welstandsbeoordeling van hun bouwplannen. Uitgangspunt daarbij is een gebiedsgericht welstandbeleid. Op deze wijze wordt aan de verschillen binnen de polder recht gedaan. Daarnaast zijn er zogenaamde loketcriteria (toetsingscriteria) geformuleerd voor kleine bouwwerken waarvoor de licht bouwvergunningplichtige procedure geldt (erkers, aanbouwen, dakkapellen et cetera). Tenslotte zijn er ook objectgerichte criteria geformuleerd die gelden voor specifieke bouwwerken die door de hele polder voorkomen (bijvoorbeeld reclame-uitingen).

In het Welstandsbeleidplan staat vermeld dat het welstandstoezicht op de bedrijventerreinen er in grote lijnen op gericht is om de bestaande kwaliteit te handhaven en om langs de doorgaande wegen een hogere kwaliteit te vragen. Met name langs de A6 mag een hoge beeldkwaliteit verwacht worden, want deze gebieden zijn het "visitekaartje" van de bedrijventerreinen van Emmeloord. De volgende uitgangspunten worden daarbij gerespecteerd:

  • 1. Uitbreidingen aan gebouwen dienen met respect voor de karakteristiek van het bestaande gebouw te worden vormgegeven.
  • 2. Bij nieuwbouw en grote uitbreidingen is vernieuwing mogelijk.
  • 3. Langs de doorgaande wegen en de A6 dient en hoge kwaliteit van architectuur te worden toegepast.
  • 4. Speciale aandacht dient te worden gegeven aan de overgang met het buitengebied.
  • 5. Bebouwing op het "Ecopark" dient te voldoen aan de criteria uit het beeldkwaliteitsplan Ecopark.

Het gemeentelijk welstandsbeleid wordt op dit moment geëvalueerd.

3.4.8 Nota economisch beleid

In de "Nota Economisch Beleid" (2002) zijn de volgende uitgangspunten geformuleerd:

Noordoostpolder heeft de afgelopen jaren een positieve economische ontwikkeling gekend. De uitgangssituatie voor de toekomst is gunstig mits er op economisch gebied de nodige sturing wordt gegeven en keuzes worden gemaakt. Hierbij dient na enkele jaren van kwantiteit de nadruk te worden gelegd op kwaliteit.

Productiestructuur

De productiestructuur is een punt van aandacht. Ondanks een sterke bedrijfsdynamiek heeft de gemeente Noordoostpolder veel land- en tuinbouw gerelateerde bedrijvigheid. Dit maakt de gemeente mogelijk kwetsbaar. Negatieve ontwikkelingen in de land- en tuinbouw kunnen maar beperkt worden opgevangen door het overige bedrijfsleven. Daarnaast dient ook aandacht te worden besteed aan de kwaliteit van de werk- en leefomgeving.

Doelstelling

Doelstelling van het economisch beleid van de gemeente Noordoostpolder is het voortzetten van de positieve economische ontwikkeling en het bevorderen van duurzame werkgelegenheid. Dat wil zeggen kiezen voor kwaliteit en een economische ontwikkeling in harmonie met andere beleidsontwikkelingen zoals ruimtelijke ordening, milieu en sociale veiligheid.

Ambities

Het duurzaam economische beleid van de gemeente Noordoostpolder voor de periode tot 2010 en met doorzicht naar 2020 zal gericht zijn op de volgende ambities:

  • economische ontwikkeling in harmonie met andere beleidsontwikkelingen zoals ruimtelijke ordening, milieubeleidsplan en (sociale) veiligheid;
  • behoud van de werkgelegenheidsfunctie op het huidige hoge niveau (90%);
  • inspelen op de wens van inwoners voor flexibel en aan huis werken;
  • uitgaande pendel en pendelsaldo maximaal op landelijk niveau (45%/-10%); prioriteit bij het optimaal benutten van de potenties en kansen van reeds gevestigde bedrijven (circa 21.750 arbeidsplaatsen in 2010);
  • inzetten op toename hoogwaardige werkgelegenheid;
  • geregistreerde werkloosheid op frictieniveau; ook bij stijgende arbeidsparticipatie (3%);
  • verhogen van de kwaliteit van de werk- en leefomgeving (onder andere plattelandsvernieuwingen recreatiemogelijkheden).
3.4.9 Duurzame gemeente

De gemeentelijke organisatie wil zelf het goede voorbeeld geven op het gebied van milieu en duurzaamheid. Zij wil daarvoor: zorgen voor een goed bedrijfsintern milieuzorgsysteem, diensten en producten zoveel mogelijk duurzaam inkopen, energiegebruik van gemeentelijke gebouwen verminderen en energie gebruiken die duurzaam is opgewekt.

De provincie Flevoland en de gezamenlijke Flevolandse gemeenten, verenigd in het Netwerk Duurzaam Bouwen Flevoland, hebben het manifest "Nieuw Flevolands Peil" opgesteld. Op 10 juni 2005 hebben de opstellers, partijen uit de bouwwereld, energie- en waterleidingbedrijven en de vereniging Natuur en Milieu Flevoland het manifest ondertekend. De ondertekening van het manifest vormt het startsein om te komen tot regionale afspraken die leiden tot woningen en een woningomgeving waar het prettig, gezond en comfortabel wonen is, alsmede bedrijventerreinen waar het plezierig vertoeven is. Het manifest en de te maken afspraken richten zich zowel op nieuwbouw als op bestaande bouw.

Ambitie voor bedrijventerreinen

Duurzame bedrijventerreinen dragen bij aan een verdere verbetering van de leefomgeving. Hiertoe wordt samen met het bedrijfsleven een actieprogramma ontwikkeld en worden binnen de gemeentelijke organisatie milieu-, water-, ruimtelijke en economische belangen integraal benaderd. De samenwerking tussen bedrijven en bedrijven en overheden is gericht op het verminderen van grondstoffengebruik en milieubelasting, efficiënt ruimtegebruik en verbetering van het bedrijfseconomische resultaat. Uitgangspunt is de "Handreiking duurzame kwaliteit op bedrijventerreinen" (provincie Flevoland 2000).

Voor het ontwikkelen van duurzame bedrijventerreinen en het duurzaam ontwikkelen van bestaande bedrijventerreinen is de gemeente afhankelijk van medewerking en initiatieven van het bedrijfsleven. Op dit punt zijn nog weinig resultaten geboekt. Wel worden nieuwe bedrijven gestimuleerd om hun bedrijfsvoering op een duurzame wijze in te richten. Door milieuaspecten in een zo vroeg mogelijk stadium mee te nemen in overleggen wordt er op dit punt resultaat geboekt.

Via het opzetten van parkmanagementprojecten oftewel beter bedrijventerreinbeheer worden naast duurzame ruimtelijke en economische ontwikkeling ook duurzaamheidsaspecten van thema's als afval, energie en water meegenomen.