direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Buitengebied 2014, 5e herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0166.00991219-VB01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

In 2014 is het bestemmingsplan 'Buitengebied 2014' vastgesteld. Dit bestemmingsplan omvat het hele buitengebied van de gemeente Kampen. Er is gebleken dat op een aantal percelen binnen de bestemmingen Maatschappelijk, Cultuur en Ontspanning, Wonen - 1 en Horeca de bouwhoogte op de verbeelding is weggevallen. Met dit plan wordt deze ommissie verholpen door in de desbetreffende regels alsnog bouwhoogtes op te nemen.

1.2 Uitgangspunten en doel

De herziening wijzigt alleen de bouwhoogte in de regels van de bestemmingen Maatschappelijk, Cultuur en Ontspanning, Horeca en Wonen - 1. De verbeelding wordt niet gewijzigd, maar bestaat alleen uit de plancontour van het gebied.

Daarnaast is gebleken dat de huidige begripsomschrijving in het bestemmingsplan Buitengebied 2014 van 'vaste woonplaats' door de redactionele opbouw onduidelijk is. Hierom is de redactie van dit begrip ter verduidelijking aangepast. De begripsomschrijving is zo opgesteld dat er sprake is van permanente bewoning, als iemand meer dan 180 dagen per jaar op een plaats verblijft. Los hier van is in ieder geval sprake van permanente bewoning als er langdurig verblijf plaats vindt in de maanden buiten de zomerperiode. Het gaat dan om een verblijf van meer dan 49 dagen in de maanden december tot en met februari. Op deze wijze wordt recreatief verblijf in de zomerperiode gestimuleerd, maar wordt permanente bewoning onmogelijk gemaakt.

1.3 Bij dit plan behorende stukken

Het bestemmingsplan 'Buitengebied 2014, 5e herziening' bestaat uit de volgende stukken:

  • deze toelichting;
  • de planregels;
  • de verbeelding met nummer NL.IMRO.0166.00991219-VB01.

In de regels zijn bepalingen opgenomen om de uitgangspunten van het plan zeker te stellen. Het plan gaat vergezeld van deze toelichting, waarin de aan het plan ten grondslag liggende onderzoeken en een planbeschrijving zijn opgenomen.

Hoofdstuk 2 Beleidskaders

Voor de bespreking van het relevante beleid wordt verwezen naar het moederplan Buitengebied 2014. Omdat het hier gaat om de herstel van bouwhoogtes is een uitgebreide beschrijving van het beleid niet aan de orde.

Hoofdstuk 3 Onderzoek

Voor de bespreking van het relevante onderzoek wordt verwezen naar het moederplan Buitengebied 2014. Omdat het hier gaat om de herstel van bouwhoogtes is uitgebreid onderzoek niet aan de orde. Voor de gewijzigde bouwhoogtes is aangesloten bij de bestaande bouwhoogtes van de aanwezige bebouwing.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

Conform artikel 3.1.6 van het Bro dient bij het opstellen van een bestemmingsplan onderzoek te worden ingesteld naar de uitvoerbaarheid van het plan. Bij de uitvoering van een plan kan in zijn algemeenheid onderscheid worden gemaakt tussen de maatschappelijk uitvoerbaarheid en de economische uitvoerbaarheid. Bij het eerste gaat het er om hoe de verwezenlijking door de maatschappij (overheid en burgers samen) wordt gedragen. Bij het tweede gaat het om de kosten en andere economische aspecten die met de verwezenlijking van het plan samenhangen. Tevens is in de Wet ruimtelijke ordening (Wro) geregeld dat in het kader van een bestemmingsplan voor bepaalde bouwplannen de grondexploitatieregeling van toepassing is.

4.1 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het bestemmingsplan zal overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht (afdeling 3.4) gedurende zes weken ter inzage liggen en worden toegestuurd aan overleginstanties. Tijdens deze periode wordt de mogelijkheid geboden voor het indienen van zienswijzen. Verder komt ten aanzien van de omgevingsaspecten, de uitvoerbaarheid van het plan niet in het geding.

4.2 Economische uitvoerbaarheid

Er is geen sprake van een bouwplan zoals bedoeld in artikel 6.2.1 Bro, zodat er geen kostenverhaal hoeft plaats te vinden.

Hoofdstuk 5 Juridische regeling

In dit hoofdstuk worden, voor zover dit nodig en wenselijk wordt geacht, de van het bestemmingsplan deel uitmakende planregels van een nadere toelichting voorzien. Qua vormgeving en planregels is voor zover mogelijk aangesloten bij de SVBP2012 en de binnen de gemeente Kampen gehanteerde bestemmingsplanregels en begripsbepalingen.

5.1 Inleiding

Het bestemmingsplan 'Buitengebied 2014, 5e herziening’ dient te voldoen aan de Wet ruimtelijke ordening (Wro) die op 1 juli 2008 in werking is getreden. Daarnaast dient het bestemmingsplan te voldoen aan de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP2012). Deze ministeriële regeling heeft met name invloed op de vorm van het bestemmingsplan. Zo zijn in deze ministeriële regeling hoofdgroepen van bestemmingen opgenomen en worden er standaard regels voor de begrippen en de wijze van meten gegeven. In dit hoofdstuk worden de van het bestemmingsplan deel uitmakende voorschriften van een nadere toelichting voorzien.

De bij dit plan behorende voorschriften zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken, te weten:

  • 1. Inleidende regels.
  • 2. Bestemmingsregels.
  • 3. Algemene regels.
  • 4. Overgangs- en slotregels

In hoofdstuk 1 worden in de regels gehanteerde begrippen nader verklaard, zodat interpretatieproblemen zoveel mogelijk worden voorkomen. Daarnaast wordt aangegeven op welke wijze bepaalde afmetingen dienen te worden gemeten.

In hoofdstuk 2 worden de op de kaart aangegeven gedetailleerde bestemmingen omschreven en worden per bestemming de bouwregels vermeld. Bij sommige bestemmingen worden ook de wijzigingsbevoegdheid voor functieverandering, uitwerkingsregels, afwijkingen van de bouwregels en specifieke gebruiksregels omschreven. Hoofdstuk 3 bevat de algemene regels die gelden voor het gehele bestemmingsplan. Hoofdstuk 4 bevat de overgangs- en slotregels.

Hoofdstuk 6 Inspraak en overleg

6.1 Vooroverleg

Op grond van artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening wordt geeist dat bij de voorbereiding van een bestemmingsplan overleg wordt gevoerd met die diensten van het rijk en de provincie die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn.

Op grond van het tweede lid van deze artikelen is de mogelijkheid gegeven dat onder bepaalde omstandigheden of in bepaalde gevallen geen overleg gevoerd hoeft te worden. De provincie Overijssel heeft dergelijke gevallen aangegeven in de zogenaamde ‘Lijst A Vooroverleg’. De Inspectie Vrom heeft dit gedaan in een brief van 26 mei 2009.

Er is geen sprake van een Nationaal belang zoals genoemd in de bijlage bij de brief van 26 mei 2009. Onderhavig bestemmingsplan betreft een ontwikkeling die voldoet aan de gestelde voorwaarden om af te zien van vooroverleg.

6.2 Zienswijzen

Het ontwerpbestemmingsplan is op 12 april 2017 gepubliceerd in het huis-aan-huisblad Kampen.nl en de Staatscourant en heeft vanaf 13 april gedurende zes weken ter inzage gelegen. Tijdens deze periode zijn er geen zienswijzen binnengekomen.

Bijlagen bij de toelichting