direct naar inhoud van 7.2 Inspraak
Plan: Wilsum en Nieuwstad 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0166.00991074-VB01

7.2 Inspraak

Het voorontwerpbestemmingsplan is ter inzage gelegd ten behoeve van de inspraak. Een samenvatting van de inspraakreacties en de verwerking daarvan in het plan wordt in deze paragraaf beschreven.

  • 1. J. van 't V, Dorpsweg 16 te Wilsum

Op het perceel Dorpsweg 20, sectie L nr. 566 is het bedrijf van reclamant gevestigd. Dit bedrijf is niet als zodanig bestemd. Hiernaast merkt reclamant op dat naar zijn mening het perceel sectie L, nr. 567 niet goed bestemd is.

Reactie gemeente:

Het huisnummer Dorpsweg 20 is bij de gemeente niet bekend en is ook niet in de Basisregistratie Gebouwen (BAG) opgenomen. Het gaat hier om een kadastraal perceel gelegen achter het huisnummer 18. Inderdaad heeft dit perceel in het bestaande bestemmingsplan een bestemming Opslag. Het bestemmingsplan wordt op dit punt gewijzigd, waarbij aan het perceel een Bedrijfsbestemming wordt gegeven.

Het perceel L 567 is in eigendom bij de eigenaar van het agrarisch bedrijf op Dorpsweg 24 en heeft in het bestaande bestemmingsplan ook een bestemming Opslag. Gelet op het huidige agrarische gebruik, wordt dit perceel tot Agrarisch - Agrarisch bedrijf bestemd.

De inspraakreactie geeft aanleiding het bestemmingsplan te wijzigen, waarbij perceel L 566 een bedrijfsbestemming en perceel L 567 een Agrarische bedrijfsbestemming krijgen.

  • 2. H.G. S., Voorstraat 21 te Grafhorst;

In het bestaande bestemmingsplan heeft een gedeelte van het perceel Westenbergstraat 20a in Wilsum een erfbestemming, in het nieuwe plan is dit een Tuin-bestemming geworden. Reclamant kan zich in deze wijziging niet vinden. Reclamant zou graag twee woningen op dit gedeelte van het perceel bouwen en verzoekt hiertoe een woonbestemming op het perceel te leggen.

Reactie gemeente:

Het betreft hier een in hoofdzaak consoliderend bestemmingsplan. Nieuwe ontwikkelingen worden alleen meegenomen wanneer ze concreet, onderbouwd conform artikel 3.1.6 Besluit ruimtelijke ordening en uitvoerbaar zijn. Reclamant verzoekt om op deze locatie twee woningen toe te staan, maar heeft het verzoek niet onderbouwd met gegevens over de uitvoerbaarheid van dit verzoek.

Een belangrijk toetscriteria in het kader van de uitvoerbaarheid voor nieuwe woningbouw is of er behoefte is. Ook in de Omgevingsvisie van de Provincie Overijssel wordt gesteld dat woningbouw alleen plaats kan vinden als wordt voldaan aan de vraag van de lokale behoefte en bijzondere doelgroepen. Daarnaast wordt uitgegaan van nieuwe woningbouwlocaties die naar aard, omvang en locatie in overeenstemming is met de woonvisie. Volgens het onderzoek kleine kernen van Companen (maart 2012) is de behoefte aan woningen in Wilsum voor de komende 10 jaar circa 15 woningen. Het plan De Thijs omvat voldoende woningen om de komende 10-20 jaar te voorzien in deze behoefte van de lokale bevolking in Wilsum. Vanuit de woningbehoefte is medewerking aan nieuwe woningbouw in Wilsum naast De Thijs dan ook ongewenst.

Hiernaast heeft het perceel in het oude bestemmingsplan inderdaad een ruimere erfbestemming. De verbeelding van het bestemmingsplan wordt conform het oude bestemmingsplan aangepast.

Conclusie: De inspraakreactie geeft aanleiding het bestemmingsplan te wijzigen, in die zin dat de tuinbestemming gedeeltelijk wordt omgezet conform het geldende bestemmingsplan.

juli 2012.