direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding tot een nieuw bestemmingsplan
Plan: ''t Weusthag - infrastructuur
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0071-0301

1.1 Aanleiding tot een nieuw bestemmingsplan

Het bestemmingsplan 't Weusthag is onherroepelijk geworden op 5 december 2012. Dit houdt in dat de daarvoor geldende bestemmingsplannen voor het plangebied zijn geactualiseerd. Het plangebied is gesitueerd aan de noordzijde van Hengelo.

Voor het plangebied zijn diverse plannen gemaakt om van het gebied het Weusthag een landschapspark te maken. Met name door het ontbreken van financiƫle middelen zijn de plannen niet tot uitvoering gekomen. Dit veranderde in 2010 toen de provincie Overijssel in het kader van Investeren met Gemeenten subsidie beschikbaar heeft gesteld voor de ontwikkeling van het Weusthag tot een landschapspark. Een park dat bestaat uit een grotendeels openbare groene ruimte, doorsneden door beken, verbonden met de omgeving door (wandel)routes en groene zones. In het gebied is er ruimte voor (ook private) initiatieven, zolang die bijdragen aan de duurzame toekomst van het gebied en de landschappelijke en recreatieve waarde van het gebied vergroten. Voor de ontwikkeling van het Weusthag tot een landschapspark zijn vier thema's leidend: natuur, cultuur, educatie en sport.

Bestemmingsplan 't Weusthag is een conserverend plan, waarin het huidige gebruik is vastgelegd. Dit betekent dat een aantal nieuwe ontwikkelingen die in voorbereiding zijn voor het Weusthag niet zijn meegenomen in de actualisatie van het bestemmingsplan 't Weusthag. Daarvoor worden zonodig aparte procedures gevoerd. In het voorliggende bestemmingsplan worden de volgende ontwikkelingen mogelijk gemaakt: de aanleg van wandelpaden en een fietspad, de verplaatsing van de Heemtuin aan de Landmansweg naar het Weusthag en de aanleg van volkstuinen.

Het bestemmingsplan ''t Weusthag - infrastructuur" bestaat uit een verbeelding en planregels en gaat vergezeld van een toelichting. Op de verbeelding zijn de te onderscheiden bestemmingen door middel van kleuren en tekens aangegeven. De regels bevatten de materiƫle inhoud van de bestemmingen. De verbeelding en de planregels vormen tezamen het juridische toetsingskader voor ruimtelijke en functionele ontwikkelingen in het plangebied. De toelichting bevat met name de aan het plan ten grondslag liggende gedachten.