direct naar inhoud van 2.1 Ruimtelijke en functionele karakteristiek
Plan: Händelstraat, Twinta
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0057-0301

2.1 Ruimtelijke en functionele karakteristiek

2.1.1 Bestaande situatie

Het plangebied bestaat uit een braakliggend terrein. De op het terrein aanwezige woonhuizen zijn eind 2008, begin 2009 gesloopt. Dit waren twaalf woningen gebouwd in twee lagen met een kap.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0057-0301_0004.png"
Afbeelding 4: Aanzicht plangebied

Het plangebied ligt in de naoorlogse wijk Klein Driene. Deze wijk verkeert nagenoeg nog in de oorspronkelijke staat en wordt beschouwd als een goed stedenbouwkundig en architectonisch voorbeeld van de na de oorlog gerealiseerde wederopbouwplannen. De wijk wordt gekenmerkt door ruime straten en groene stroken. Bijzonder aan Klein Driene is dat de architectuur traditionele stijlkenmerken heeft van de Delftse school.

De bebouwing direct ten zuiden van het plangebied van voorliggend bestemmingsplan is eind 2008, begin 2009 gesloopt. Voor de gesloopte bebouwing heeft vervangende nieuwbouw plaatsgevonden. Een afbeelding van de nieuwe bebouwing is hieronder weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0057-0301_0005.png"
Afbeelding 5: Vervangende nieuwbouw Händelstraat

Het bouwvoornemen in het plangebied Händelstraat, Twinta maakte onderdeel uit van dit project en de hierbij gevoerde artikel 19 lid 2 procedure. Door vertragingen in de planvorming wordt er een separate procedure voor gevoerd.

2.1.2 Nieuwe situatie

Het projectgebied bevindt zich aan de oostelijke rand van de wijk Klein Driene. Het gebied grenst aan de Oldenzaalsestraat, welke een belangrijke ontsluitingsweg is tot het centrum van Hengelo. De wijk wordt hier gekarakteriseerd door groene zones, breed opgezette straten met bebouwing gegroepeerd in stempels. De flatwoningen en de grondgebonden woningen zin opgetrokken in baksteen over drie bouwlagen en voorzien van een zadeldak. Tussen de woningen bevinden zich grote groene open ruimten. De gebouwen staan hierbij telkens haaks of evenwijdig aan elkaar. De randen van de wijk worden gevormd door strokenbouw.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0057-0301_0006.jpg"

Afbeelding 6: Stedenbouwkundig ontwerp

Het ontwerp voorziet in een gebouw dat evenwijding aan de Oldenzaalsestraat is gelegen en daarbij haaks staat op de naastgelegen bebouwing. Het gebouw markeert de hoek van de wijk als bijzondere plek. Het bestaat uit maximaal vijf bouwlagen en is hoger als de aangrenzende flats. Hiermee wordt de plek gemarkeerd als bijzondere plek. In architectuur sluit het aan bij de flats uit de omgeving. Duidelijke stijlkenmerken, zoals betonranden en omlijstingen, komen terug in het ontwerp. Aan de zijde van de Oldenzaalsestraat krijgt het gebouw een bijzonder accent.

Het projectgebied wordt vanuit de wijk ontsloten en het parkeren vindt hierbij plaats op eigen terrein. Hier bevindt zich ook de entree van het gebouw. Aan de zijde van de Oldenzaalsestraat is er een groene ruimte. Langs de Händelstraat loopt de openbare groenstrook door. De vier grote bestaande bomen blijven hier gehandhaafd.

Het gebouw biedt ruimte aan 56 bewoners welke 24-uurs zorg ontvangen. Op de begane grond en eerste verdieping worden 4 groepswoningen gerealiseerd met telkens 6 bewoners. Op de tweede tot en met vierde verdieping worden 32 kleine zorgappartementen gerealiseerd.