direct naar inhoud van 2.2 Bestaande situatie
Plan: Lange Wemen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0049-0301

2.2 Bestaande situatie

In deze paragraaf wordt de huidige situatie van het totale gebied Lange Wemen beschreven.

2.2.1 Wonen

In de huidige situatie wordt er gewoond boven enkele winkels in de Wemenstraat, op de verdiepingen langs de Deldenerstraat, aan het Burg. Jansenplein en aan de Burg. Jansenstraat en aan de Langestraat.

2.2.2 Werken/Bedrijven

In het plangebied is het stadhuis gelegen. Echter de meeste ambtenaren zijn op dit moment gehuisvest buiten het centrum. Het stadhuis doet dienst als trouwlocatie en doet dienst als het bestuurlijk centrum. Ook het Publieksplein is hier aanwezig.

Het monumentale stadhuis en stadstoren vormen een positieve bijdrage aan de openbare ruimte en fungeren als herkenningspunt in de stad.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0049-0301_0007.jpg"

In het pand, direct achter het stadhuis, gelegen langs de Deldenerstraat zijn enkele kantoren en winkels met woningen gevestigd. In het plangebied zijn geen bedrijven gelegen.

2.2.3 Winkels en horeca

Het plangebied is vooral een winkelgebied. Aan de oostzijde ligt het overdekte winkelcentrum Thiemsbrug en de parkeergarage met de ingang aan het begin van de Wemenstraat (hoek Oldenzaalsestraat). In Thiemsbrug zijn, naast de parkeergarage, een supermarkt en diverse winkels en een broodjeszaak gevestigd. Naast Thiemsbrug ligt aan de zijde van het stadhuis het voormalige stadskantoor/bibliotheekgebouw. Dit gebouw en het stadhuis zijn door een luchtbrug met elkaar verbonden (zie onderstaande foto).

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0049-0301_0008.jpg"

De bevoorrading van de winkels in de Wemenstraat gebeurt via de expeditiestraat aan de achterzijde van de winkels en via de Wemenstraat zelf. De bevoorrading van de winkels in het winkelcentrum Thiemsbrug gaat via dezelfde expeditiestraat en via een expeditiestrook aan de zijde van de Oldenzaalsestraat

De Wemenstraat is een aanloopstraat in winkeltechnische termen. In de straat zijn grote en kleine winkels gevestigd zoals onder andere een boekenwinkel, kledingzaken, banketbakkerij en een meubelzaak.

Op de hoek van de Wemenstraat met het Burgemeester Jansenplein zijn twee horecagelegenheden.

Tussen de wand met winkels aan de Wemenstraat zijn doorgangen aanwezig naar het achtergelegen winkelcentrum Thiemsbrug.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0049-0301_0009.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0049-0301_0010.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0049-0301_0011.jpg"

2.2.4 Voorzieningen

Direct naast het winkelcentrum Thiemsbrug is het voormalige stadskantoor /bibliotheekgebouw gelegen. In de bebouwing achter het stadhuis is een activiteitencentrum gevestigd. Het activiteitencentrum is ontwikkeld voor de doelgroepen dak- en thuislozen, verslaafden en OGGZ-cliënten. Naast de daginloop, dagbesteding, medische en psychiatrische hulp bestaat hier tevens de mogelijkheid tot methadonverstrekking

2.2.5 Water

De bodem op de planlocatie is niet gekarteerd op de Bodemkaart van Nederland. Uit het uitgevoerde bodemonderzoek blijkt dat de bodem bestaat uit matig fijn tot zeer fijn zand, afgewisseld met lemige/ leem lagen. De leemlagen komen voor vanaf ca. 0,5 m-mv. De dikte varieert van enkele decimeters tot ruim 1,5 m. Het grondwater bevindt zich op circa 14,7 m+NAP (1,5 m-mv) en stroomt in noordwestelijke richting.

Voor zover bekend is in het plangebied geen sprake van grondwateroverlast.

In Hengelo is een aantal stadsbeken aanwezig, de Drienerbeek stroomt (door een duiker) door het plangebied 'Lange Wemen'. De Drienerbeek stroomt in westelijke richting en stroomt uit in de Berflobeek die in noordelijke richting stroomt en uitkomt in de Bornsebeek. Het waterpeil in de Drienerbeek is ongestuwd.

In de huidige situatie is het plangebied (nagenoeg) volledig verhard. Het hemelwater afkomstig uit het plangebied wordt via regenpijpen rechtstreeks afgevoerd naar de gemengde riolering.

2.2.6 Groen

Voor de beschrijving van de huidige situatie zijn in deze paragraaf enkele foto's met een beschrijving erboven per straat danwel plein in het plangebied opgenomen.

Oldenzaalsestraat

De Oldenzaalsestraat is een lindenlaan. Langs de parkeergarage staat een rij linden in groenvakken. Op de hoek van de Oldenzaalsestraat en de Wemenstraat staat een grote plataan. Deze boom staat op de gemeentelijke Bijzondere bomenlijst.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0049-0301_0012.jpg"

Wemenstraat

In de Wemenstraat staat hier en daar een linde. Aan de achterzijde van de basiliek ligt een architectonisch parkje met geschoren hagen, bomen, kunstobjecten, bankjes en een speelplek.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0049-0301_0013.jpg"

Kloosterhof

Op de parkeerplaats staan in en buiten groenvakken elzen en robinia's.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0049-0301_0014.jpg"

Burg.Jansenplein

Het ronde parkeerplein is in groenperken ingebed. Op het plein staat een blauwe ceder. Verder staan er rijtjes bolrobinia's en leilinden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0049-0301_0015.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0049-0301_0016.jpg"

In de Langestraat is geen groen aangeplant.

Conclusie

Verspreid over het plangebied staan bomen en zijn vakken van groen voorzien. Dit groen is niet gestructureerd. Soms ontbreekt groen zoals in de Langestraat en een deel van de Wemenstraat. De grote plataan bij de parkeergarage heeft een beschermde status.

2.2.7 Speelplekken

Binnen het plangebied is aan de westzijde van het huidige Thiemsbrug een speel/sportplek "Skatepark Theemsbridge" aanwezig.

Weliswaar buiten het plangebied maar wel direct grenzend aan de Wemenstraat is aan de achterzijde van de basiliek een speelplek gemaakt met enkele bankjes.

2.2.8 Nutsvoorzieningen, kabels en leidingen

Er is een tekening beschikbaar met de ligging van kabels en leidingen opgesteld aan de hand van een KLIC-melding; tekening 09031-WGW-RIK-0001, 2010. In het plangebied zijn geen hogedruk aardgasleidingen en hoogspanningsleidingen aanwezig.

Bij nieuwe ontwikkelingen waar werkzaamheden aan kabels en leidingen nodig zijn, dient hiervoor een “Instemmingsbesluit kabels en leidingen” te worden aangevraagd bij de afdeling Vergunningen van de gemeente Hengelo. Daarnaast dient opnieuw een KLIC-melding te worden gedaan.