direct naar inhoud van 5.5 Retrospectieve toets
Plan: Hengelo Zuid - Veldwijk e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0044-0302

5.5 Retrospectieve toets

5.5.1 Algemeen

Het is noodzakelijk dat het bestemmingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Het bestemmingsplan is het juridische toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geeft aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is. Deze situatie kan gaandeweg de planperiode wijzigen, bijvoorbeeld door veranderd stedenbouwkundig inzicht, functiewijziging en/of veranderingen in gebruik. Ook ruimtelijke ontwikkelingen en vernieuwing van onder andere ruimtelijk, economisch, verkeerskundig en milieubeleid dragen bij aan de veroudering van geldende bestemmingsplannen.

Om recht te doen aan een goede ruimtelijke ordening binnen het plangebied wordt daarom aangegeven in welke situaties de bestemming wordt gekozen gelijk aan de oude bestemming (na strijdige situatie te hebben gewraakt) en in welke situaties een nieuwe bestemming wordt gegeven (positief bestemmen), waarmee de strijdige situatie wordt gelegaliseerd. Daarnaast wordt, indien van toepassing, aangegeven wanneer een strijdige situatie onder het overgangsrecht wordt gebracht.

5.5.2 Plangebied

Het plangebied is grotendeels beheersmatig van aard, waarin de huidige situatie is bestemd. Deze huidige situatie komt in het algemeen overeen met de toegestane bestemming die het vigerende bestemmingsplan mogelijk maakt. Er zijn dus ook bijna geen strijdige situaties ontstaan. Wel zijn in dit bestemmingsplan de bestemmingsomschrijvingen ruim gekozen. Hierdoor zijn binnen één bestemming meerdere planologisch aanvaardbare invullingen mogelijk. Daarnaast zijn binnen de woonbestemming, in beperkte omvang, beroepen aan huis toegestaan.

De gevallen waarin de huidige situatie niet overeenkomt met het vigerende bestemmingsplan worden in dit bestemmingsplan positief bestemd, omdat er ofwel in het verleden vrijstelling van het bestemmingsplan is verleend dan wel de strijdige situatie stedenbouwkundig, economisch, verkeerskundig en milieutechnisch aanvaardbaar is. Het gaat daarbij om de volgende gevallen:

  • Twekkelerweg 249: gewijzigd van bestemming "Wonen" naar "Maatschappelijk";
  • Algemeen achtertuinen bij Twekkelerweg: gewijzigd van bestemming “Werkplaatsen toegestaan” naar “Wonen";
  • Twekkelerweg 107, 109, 217 van “Winkels toegestaan, ook met woningen naar gewoon “Wonen”
  • Agonstraat 10: gewijzigd van de bestemming “Speeltuin" naar “Maatschappelijk”;
  • Enschedesestraat 178, 180, 182, 184, 192, 194, 244, 246, 248 en 250: gewijzigd van bestemming “Industrie naar “Wonen”;
  • Enschedesestraat 198: gewijzigd van bestemming “Industrie” naar “Kantoor”;
  • Enschedesestraat 196: gewijzigd van bestemming “Industrie” naar “Maatschappelijk”;
  • Enschedestraat 210: gewijzigd van bestemming “Garagebedrijf” naar “Detailhandel";
  • Enschedesestraat 226, 228, 230 en 232: gewijzigd van bestemming “Industrie” naar de bestemming “Detailhandel';
  • Enschedesestraat 236 en 236a: gewijzigd van bestemming "Industrie" naar de bestemming “Gemengde doeleinden”;
  • Enschedesestraat 250 t/m 270: gewijzigd van bestemming “Groen” naar de bestemming “Wonen”;
  • Waarbekenweg 1/3: gewijzigd van bestemming “Wonen” naar de bestemming “Gemengde doeleinden”;