direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke karakteristiek
Plan: Hengelo Zuid - Veldwijk e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0044-0302

2.3 Ruimtelijke karakteristiek

Het plangebied Hengelo Zuid-Veldwijk e.o. beslaat een groot gedeelte van de wijk Berflo Es, het noordelijke deel, het gedeelte tussen de spoorlijn Hengelo-Enschede en de Enschedesestraat is onderdeel van wijk Groot Driene. Het gebied heeft een historische groei doorgemaakt, de opkomst van de mobiliteit is voornamelijk de oorzaak van de nu nog schaars aanwezige groenstructuur.

De spoorlijn en het Sportgebied, Stadion Veldwijk, snijden de wijk af van het omringende landschap.
Het gebied bestaat voornamelijk uit een mix van laagbouw en middenhoogbouw van woningen.
Het overgrote deel van de gronden bebouwd met woningen is in bezit van een woningbouwvereniging. Hierop zijn in complexvorm woningen gebouwd, een mix van grondgebonden en gestapelde tot max. 4 lagen. Een groot deel van de woningen in het zuidelijke deel, rondom de Goudenregenstraat die klein en versleten waren worden gerenoveerd of vervangen door nieuwbouw waarbij de bestaande wegenstructuur in stand wordt gehouden.
Het hart van gebied, een gedeelte dat buiten dit actualiseringsplan gehouden is in verband met ontwikkelingen op korte termijn, gaat het nieuwe hart van de wijk Berflo Es worden. Hier zal ook een nieuw winkelcentrum op buurtniveau aangevuld met overige voorzieningen verrijzen, tevens komt er rondom de watertoren een groot waterpark, het voormalige waterwingebied gaat als waterrijk doe-park een tweede jeugd tegemoet.

Onderdeel van het waterpark is de Bredeschool, een concentratie van een aantal scholen aangevuld met welzijnsvoorzieningen die nu nog verspreid door de wijk liggen.

Binnen het plangebied Hengelo Zuid-Veldwijk e.o. zijn een aantal karakteristieke gebieden onder te verdelen: Veldwijk Zuid en Veldwijk Noord met zijn stempelstructuur, een herhaling van 'licht, lucht en ruimte' waarin nagenoeg identieke portiekflats en eengezinswonigen elkaar afwisselen;

De nog aanwezige historische linten, de Twekkelerweg en Pruisischeveldweg waarlangs vrijstaande of twee-onder-een-kap woningen strak in het gelid staan. Deze lintbebouwing biedt een gevarieerd maar samenhangend geheel met een dorps aandoend karakter; Het sportgebied rondom het FBK stadion vormt een wereld op zich, en het Witte dorp, een gebied ingesloten door de Kuipersdijk, Pruisiche Veldweg en de Maratonlaan. Dit gebied ademt de rust uit van een Engels tuindorp. De architectonische verschijningsvorm is weliswaar niet uitbundig, maar door de eenheid in kleurstelling en hoofdvorm hier zeer herkenbaar.

Onderling is er weinig samenhang tussen deze gebieden. De Kuipersdijk, onderdeel van de wijkring van Hengelo zorgt voor een fysieke scheiding binnen de wijk.

Huidige situatie

Het plangebied bestaat voornamelijk uit woningen, met uitzondering van het Sportgebied en enkele bedrijven.
Het gebied wordt doorsneden door de Kuipersdijk, onderdeel van de wijkring van Hengelo, een verkeersader die ook fysiek een scheiding tussen de gebieden vormt.

Een aantal factoren heeft er voor gezorgd dat de wijk Berflo Es voor vernieuwing/ verbetering in aanmerking komt. De eenzijdige woningvoorraad die tot een eenzijdige bevolkingssamenstelling heeft geleid, de matige woonkwaliteit van de woningen zelf, het ontbreken van voorzieningen voor de dagelijkse behoefte, het kaal en sleets ogende openbare groen en de sobere en uniforme architectuur heeft er voor gezorgd dat de wijk momenteel weinig populariteit kent.

Een aantal vernieuwingen/ verbeteringen hebben reeds plaatsgevonden in zuidelijk deel van de wijk. De komst van FC Twente om de sportvelden rondom het stadion als trainingscomplex te gaan gebruiken heeft een positieve invloed op het gehele sportgebied mede in relatie met wijk zelf tot gevolg gehad. Potentieel gezien kan het sportgebied met de aanwezigheid van o.a. een atletiek stadion uitgroeien tot een gebied met internationale betekenis. Het terugbrengen van voorzienigen in de wijk en het openstellen van het Waterwingebied dragen bij aan een positief woonklimaat binnen de wijk Berflo Es.

Mede door veranderde woonwensen ontstaan er steeds meer bouwinitiatieven, waaraan vaak op basis van de regels van de geldende bestemmingsplannen geen medewerking kan worden verleend. Ook economische en maatschappelijke veranderingen vragen om aanpassing.