direct naar inhoud van 2.9 Speelgelegenheden
Plan: Hengelo Zuid - Berflo Es e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0043-0301

2.9 Speelgelegenheden

Het bestemmingsplangebied omvat de wijk Berflo Es (noord en zuid). De gelegenheid om te kunnen spelen dient in dit bestemmingsplangebied en binnen de bestemmingen aangeboden te worden. Speelgelegenheden omvatten zowel informele speelruimte (openbaar toegankelijk gebied waar redelijkerwijs gespeeld kan worden, zoals grasvelden en parken), als formele speelruimte (ingerichte speelplekken). De uitgangspunten voor het spelen staan beschreven in de 'Kadernota Spelen 2008'. Hierin staat ook beschreven dat 3% van de totale oppervlakte van het voor wonen bestemde gebied de norm is voor buitenspeelruimte (de NUSO-norm). Het gaat daarbij zowel om formele als om informele speelruimte.

2.9.1 Formele speelruimte

De huidige verdeling van de formele speelruimte c.q. speelplekken is per wijk bepaald. De inrichting met speeltoestellen is in de jaren 2002-2005 getoetst aan de eisen van veiligheid volgens het Besluit Veiligheid van Attractie- en Speeltoestellen c.q. Warenwetbesluit Attracties en Speeltoestellen c.q. Reikwijdte WAS.

2.9.1.1 Speelvoorzieningen

Met name de formele speelruimte heeft de laatste jaren de aandacht. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen de leeftijdsgroep tot 12 jaar en de zogenoemde twaalfplussers. Daarnaast worden sport- en spelvoorzieningen opgenomen voor de oudere bewoners van de wijk. Te denken valt hierbij aan jeu de boules banen of fitnesstoestellen. Daarnaast is er aandacht voor minder validen.

De speelplek moet veel meer als ontmoetingsplek in de buurt gaan functioneren. Dit kan de leefbaarheid van de wijk verbeteren.

2.9.2 Informele speelruimte

Het gebied heeft een redelijk tot goed aanbod van speelvoorzieningen. Door de ruimere interpretatiemogelijkheden van het bestemmingsplan wordt het in de toekomst makkelijker om in te spelen op gewijzigde demografische ontwikkelingen. De informele speelruimte is bereikbaar, uitdagend en toegankelijk. Het openbaar groen vervult een belangrijke functie voor spelen in de natuur. Dit is gekoppeld aan de hoofdgroenstructuur zoals verwoord in het Gemeentelijk Groen Plan.

2.9.2.1 Parken

Parken zijn grote recreatieve plekken in het openbaar groen. De tijdsgeest is veranderd. Waar vroeger parken, plantsoenen en perken voornamelijk een ruimtelijke (visueel-esthetische) functie hadden, is de gebruikersfunctie tegenwoordig minstens even belangrijk. Een groene plek om te verblijven, te bewegen en te ontmoeten biedt rust en ontspanning. Parken zijn bij uitstek geschikt om deze gebruikersfunctie te realiseren. Het was daarom wenselijk om bij de reconstructie van de wijk Berflo Es een openbare parkfunctie te maken als ontmoetingsplek in de wijk en voor de wijk.

Hierin wordt een multifunctionele gebruikersfunctie voor de wijk aangeboden, met plaats voor de brede school, schoolsportvelden, wijkwelzijnsvoorzieningen, trapvelden en speelvoorzieningen zoals een speelbos of beweegplein. De leefbaarheid, veiligheid en gezondheid van de wijk kunnen hiermee versterkt worden.

2.9.2.2 Plantsoenen

Naast een visueel-esthetische functie, zoals groen, bloei en seizoensbeleving, vervullen plantsoenen ook een functie in geleding, geleiding en afscherming. In de nota Groenuitgifte wordt deze functie rondom speelvoorzieningen beschermd. Door de tijdsgeest worden aan plantsoenen meer natuurlijke en recreatieve functies toegekend.

2.9.2.3 Water

Gronden bestemd tot 'Water' zijn beschreven in het gemeentelijk waterplan Hengel'eau (2006) en veelal gekoppeld aan de hoofdgroenstructuur uit het Gemeentelijk Groen Plan. Water is ideaal als informele speelruimte, maar vraagt als formele speelruimte een zorgvuldige inrichting. Water heeft tegelijkertijd een hoge speelwaarde én een hoog speelrisico. Hier moet goed over worden nagedacht bij de (speel-) inrichting van water- en oeverzones.

2.9.2.4 Pleintjes

Woonstraten met een 30 km-zone, woonerven, voetpaden en pleintjes zijn zeer geschikt als informele speelruimte (denk bijvoorbeeld aan touwtjespringen of hinkelen). Ook zijn deze plekken geschikt te maken voor formele speelruimte. Gronden bestemd tot 'Verkeer' kunnen soms geschikt zijn als informele speelruimte, maar zijn dat niet als formele speelruimte met speelvoorzieningen.

2.9.2.5 Schoolpleinen

Schoolpleinen vervullen een functie voor zowel school als buurt. In het bestemmingsplangebied zijn de basisscholen 'de Wingerd' en de 'Waarbeekschool' gelegen.