direct naar inhoud van 5.1 Monumenten en archeologie
Plan: Boekeloseweg en Toermalijnstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0041-0301

5.1 Monumenten en archeologie

5.1.1 Monumenten

Hengelo heeft 80 rijksmonumenten (RM), ca. 90 gemeentelijke monumenten (GM), 35 beeldbepalende gemeentelijk karakteristieke panden (BGKP) en een beschermd dorpsgezicht, Tuindorp 't Lansink.

Binnen het plangebied Boekeloseweg en Toermalijnstraat bevinden zich geen monumenten.

5.1.2 Archeologie

In 1992 is op Malta het Europees verdrag gesloten over het cultureel erfgoed in de bodem, het Verdrag van Valletta genoemd. Doel: bij ruimtelijke planning meer en beter rekening houden met de archeologische waarden die zich in de bodem bevinden. Het verdrag van Malta is vertaald in de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (WAMZ). De wet is op 1 september 2007 in werking getreden.

In het kader van het opstellen van het bestemmingsplan is onderzoek gedaan naar de archeologische waarde van het plangebied. De gemeente Hengelo heeft een archeologische verwachtingswaardekaart opstelt. Uitsnede is opgenomen in figuur 9.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0041-0301_0009.jpg"

Figuur 9: uitsnede archeologische verwachtingswaarde kaart gemeente Hengelo

Op deze verwachtingswaardekaart zijn locatie 1 en 2 aangemerkt als 'dekzandwelvingen en -vlakten met een plaggendek' en hebben een middelmatige trefkans voor archeologische resten uit alle perioden. De waarde kaart schrijft voor dat voor alle ingrepen binnen de bebouwde kom groter dan 500m2 en/of dieper dan 40 cm er archeologisch onderzoek dient te worden gevoerd.

Deelgebied 3 is door de gemeente vrijgesteld voor nader archeologisch onderzoek. Bij het opstellen van de archeologische verwachtingswaarde kaart is dit gebied opgenomen als 'plangebieden met grootschalig archeologisch onderzoek, waar het gebied is vrijgegeven of het onderzoek definitief is afgerond'. Bij dergelijke gebieden zijn archeologische resten aangetast of verdwenen door diepe bodemingrepen of destructief archeologisch onderzoek. Het beleid schrijft in dergelijke gebieden voor dat archeologisch onderzoek niet noodzakelijk is. Op basis van deze informatie is locatie 3 in de onderzoeksfase buiten beschouwing gelaten. De voorgenomen ontwikkeling derhalve verantwoord.

Onderzoek

1 TRM/ Samsen

Uit het bodemonderzoek uitgevoerd door Tauw op 14 juni 2010 (kenmerk R001-4691045TNY-baw-V02-NL) is gebleken dat de ondergrond van dit gebied reeds geheel verstoord is door activiteiten uit het verleden. Er is tot op 1m-mv bijmenging van puin en overig stortmateriaal aangetroffen. Dit heeft de gemeente in afstemming met BAAC advies- en onderzoeksbureau doen besluiten het plangebied vrij te stellen van de onderzoeksverplichting naar archeologische waarden. Hiermee is de ontwikkeling vanuit archeologisch oogpunt verantwoord.

2 verbreding Boekeloseweg

BAAC, advies en onderzoeksbureau heeft naar aanleiding van de aanduiding op de archeologische verwachtingswaarde kaart een inventariserend veldonderzoek uitgevoerd.(bijlage 2 Archeologisch onderzoek Kenmerk V-100270)

Uit de rapportage blijkt dat de grond tot ongeveer 55 cm-mv verstoort is. Hierdoor is de kans op het aantreffen van in tact gebleven archeologische resten zeer klein. De archeologische waarde van het gebied is daarom laag. Nader onderzoek is niet noodzakelijk.

Aanbevelingen

Op basis van de resultaten van vooronderzoek aan de hand van de archeologische verwachtingswaarde kaart alsmede het nader onderzoek voor locatie 2 is er geen archeologische waarde aangetroffen binnen het plangebied. Derhalve kan worden gesteld dat de voorgenomen ontwikkelingen geen negatief effect hebben op de instandhouding van archeologische waarde in situ. Archeologie vormt geen belemmering voor de ontwikkeling van het plangebied.