direct naar inhoud van 1.3 Vigerende bestemmingsplannen
Plan: Strootbeekpark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0022-0301

1.3 Vigerende bestemmingsplannen

Voor de gronden die binnen dit plangebied zijn gelegen vigeren momenteel de bestemmingsplannen:

  • Bestemmingsplan 'Industrieterrein ten zuiden van het kanaal';
  • Bestemmingsplan 'Buitengebied';
  • Bestemmingsplan 'Stoomleiding Twence-AkzoNobel'.

Bestemmingsplan 'Industrieterrein ten zuiden van het kanaal'

Dit bestemmingsplan is op 10 maart 1964 door de gemeenteraad vastgesteld en op 29 maart 1965 door Gedeputeerde Staten van de Provincie Overijssel goedgekeurd. Naderhand zijn de planvoorschriften meerdere keren herzien, voor het laatst op 26 november 1975.

Het plangebied Strootbeekpark heeft in het vigerende bestemmingsplan de bestemming 'Industrie'. Op gronden bestemd voor ‘industrie’, mogen uitsluitend worden opgericht fabrieken, werkplaatsen pakhuizen, opslagplaatsen, bedrijfsgarages, e.d. Aangezien de voorgenomen ontwikkeling niet in zijn geheel, qua to1egestane functies en ontsluitingsweg, mogelijk is op grond van het vigerende bestemmingsplan is voor het Strootbeekpark een nieuw bestemmingsplan opgesteld.

Bestemmingsplan 'Buitengebied'

Het bestemmingsplan Buitengebied is op 21 september 2010 door de gemeenteraad vastgesteld. Voor een klein gedeelte van het plangebied is dit bestemmingsplan geldend. Dit heeft betrekking op de gronden die toendertijd tot het eigendom van Akzo behoorden. De gronden hebben in het bestemmingsplan een agrarische bestemming. De voorgenomen ontwikkeling is op grond van deze bestemming niet mogelijk. Abusievelijk is de strook grond, welke toendertijd reeds onderdeel uitmaakt van de herontwikkelingsplannen van het bedrijventerrein Strootbeekpark, in het bestemmingsplan 'Buitengebied' herbestemd als 'Agrarisch'. Er kan dan ook gesteld worden dat onderhavig bestemmingsplan, waarbij de strook bestemd zal worden als 'Bedrijventerrein', het herstellen van de oude (voorafgaand aan het bestemmingsplan 'Buitengebied') planologische situatie betreft.

Bestemmingsplan 'Stoomleiding Twence-AkzoNobel'

Voor een smalle strook (maximaal 2,5 meter) aan oostgrens van het plangebied vigeert het op 13 oktober 2009 door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan 'Stoomleiding Twence-AkzoNobel'. De strook grond heeft in dit bestemmingsplan de bestemming 'Overig - Leidingstrook'. De gronden met deze bestemming zijn bestemd voor de aanleg, instandhouding en bescherming van bovengrondse transportleidingen ten behoeve van het transport van stoom, met de bijbehorende onderhoudswegen, (technische) voorzieningen, groen- en watervoorzieningen en bouwwerken. Onderhavige ontwikkeling is niet mogelijk op basis van deze bestemming. Gebleken is dat de begrenzing van het plangebied van bestemmingsplan 'Stoomleiding Twence-AkzoNobel', in het geval van de overlapping, gebaseerd is op toendertijd bekende kadastrale grenzen. Naderhand bij metingen in het veld is vastkomen te staan dat de feitelijke grenzen anders gelegen zijn. Hierdoor is een kleine strook grond, welke in de toekomst toe behoord tot het plangebied van Strootbeekpark, gerekend tot het plangebied van het bestemmingsplan 'Stoomleiding Twence-AkzoNobel' waardoor de betreffende strook in onderhavig bestemmingsplan herbestemd dient te worden. Aangezien ter plaatse de stoomleiding en/of bijbehorende bouwwerken niet zijn gelegen, en de stoomleiding geen veiligheidscontour heeft, zijn er geen planologische belemmeringen voor het wijzigen van de bestemming naar 'Bedrijventerrein'.

Voorbereidingsbesluit 'Gebied bodemdaling'

Het voorbereidingsbesluit voor het gebied bekend als Boeldershoek is op 26 april 2011 genomen en op 11 mei 2011 in werking getreden voor de periode van één jaar. Aan het voorbereidingsbesluit is, gelet op mogelijk optredende bodemdalingen, een aanlegvergunningstelsel opgenomen voor verschillende werkzaamheden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0022-0301_0002.jpg"

Afbeelding 1.2: Uitsnedes vigerende bestemmingsplannen (links bestemmingsplan Industrieterrein ten zuiden van het kanaal en rechts bestemmingsplan Buitengebied)