direct naar inhoud van 3.1 Ruimtelijke karakteristiek
Plan: Deurningerstraat - Dr. Schaepmanstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0018-0301

3.1 Ruimtelijke karakteristiek

3.1.1 Bebouwing hoek Deurningerstraat - Dr. Schaepmanstraat

Het centrum van Hengelo wordt in alle richtingen ontsloten door radialen. Eén van die radialen is de Oldenzaalsestraat. Net buiten het centrum takt daarop een belangrijke ontsluiting aan die naar Deurningen leidt: de Deurningerstraat. Het nieuwe appartementengebouw wordt gebouwd op de driehoek die ligt tussen de Deurningerstraat en de Dr. Schaepmanstraat: een zichtlocatie.

Het gebouw voegt zich naar de vorm van het perceel. Het gebouw bestaat uit twee delen, gelegen aan de beide straten met een driehoekige binnenruimte ertussen. Aan die binnenruimte is de entree van het gebouw gesitueerd. Het gebouwdeel aan de Deurningerstraat is langer dan dat aan de Dr. Schaepmanstraat. Dit onderstreept het feit dat de Deurningerstraat belangrijker/drukker is dan de Dr. Schaepmanstraat. Daarnaast ontstaat hierdoor de mogelijkheid om de entree, de parkeervoorzieningen en de fietsenberging aan de rustiger Dr. Schaepmanstraat te situeren.

3.1.2 Nota van uitgangspunten

In de door de gemeenteraad vastgestelde 'nota van uitgangspunten Oldenzaalsestraat-Groothuis' wordt het stedenbouwkundige plan en het beeldkwaliteitplan toegelicht. Ook dit gebouw moet voldoen aan de omschreven criteria. Er wordt gesproken van baksteenarchitectuur; een platte kap; en architectuur die op de derde laag afwijkend is. Het gebouw dient een bebouwingsaccent te zijn waarvan de gevels de wandvorming van beide straten versterken.

3.1.3 Begeleid wonen

De opdrachtgever voor het gebouw is de bouwcorporatie Welbions. Het Regionaal Instituut voor Begeleid Wonen (RIBW) zal het gebouw huren voor huisvesting van haar cliënten. Deze cliënten hebben een zekere mate van begeleiding nodig. Het gebouw bevat alle zaken die daarvoor nodig zijn. In eerste instantie is het gebouw ontworpen voor deze vorm van wonen.

3.1.4 Indeling

Op de begane grond en op de eerste verdieping komen elk 6 kleinere appartementen van ongeveer 50 m2. Op de begane grond is daar nog een groter appartement van ongeveer 65 m2 aan toegevoegd. Op de tweede verdieping komen nog 2 grotere en 2 kleinere appartementen. De appartementen zijn gebouwd rondom een vide. Deze wordt omzoomd door galerijen waaraan de voordeuren, lift en trappen zijn gelegen. Op de eerste en tweede verdieping liggen ook algemene ruimtes zoals een dagverblijf, berging, team- en kantoorruimtes.

De plattegronden zijn zodanig ontworpen dat, desgewenst, in de toekomst de kleine appartementen tot grotere zelfstandige woningen kunnen worden samengevoegd. De verwachting is echter niet dat dit gaat spelen in de planperiode van het bestemmingsplan Deurningerstraat - Dr. Schaepmanstraat.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0018-0301_0007.png"