direct naar inhoud van Hoofdstuk 7 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Bestemmingsplan Boeldershoek 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0012-0302

Hoofdstuk 7 Economische uitvoerbaarheid

Financiële uitvoerbaarheid

Een bestemmingsplan dient economisch uitvoerbaar te zijn waardoor het plan inzicht moet geven in de financiële uitvoerbaarheid. In dat verband wordt opgemerkt dat de meeste gronden binnen het bedrijventerrein reeds in bezit zijn van Twence en het grootste gedeelte van de bedrijfsactiviteiten reeds gerealiseerd is. Er is derhalve sprake van een in hoofdzaak consoliderend bestemmingsplan. Om die reden is er geen sprake van een grondexploitatie. Alle kosten voor inrichting en gebruik van het terrein komen voor rekening van Twence B.V. De financiële gegevens zijn bij de gemeente bekend. Om strategische redenen worden deze kosten niet nader in het bestemmingsplan benoemd. Er is voorts geen sprake van dusdanig bijzondere plan- of uitvoeringskosten, zoals bijvoorbeeld kosten voor bodemsanering of milieumaatregelen, die nader in het kader van de economische uitvoerbaarheid aan de orde gesteld zouden moeten worden. De conclusie is dat het plan financiëel uitvoerbaar kan worden geacht.

Exploitatieplan

Ondanks dat het onderhavige plan in hoofdzak een actualisering van het geldende bestemmingsplan betreft, maakt dit bestemmingsplan in principe een bouwplan als bedoeld in afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening mogelijk, bij recht dan wel via een binnenplanse afwijking. De Grondexploitatiewet (afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening) gaat er dan van uit dat bij het bestemmingsplan een exploitatieplan moet worden vastgesteld tenzij het kostenverhaal anderszins verzekerd is. Om die reden is het nodig de volgende overweging te vermelden.

De ontwikkelingen op het terrein van de Boeldershoek worden geïnitieerd en uitgevoerd door Twence BV. De kosten, waaronder ook eventuele tegemoetkoming in vergoeding van planschade komen geheel voor rekening van de genoemde particuliere initiatiefnemer, waardoor het kostenverhaal anderszins verzekerd is.

Gemeente Enschede

Voor het plan is voor wat betreft het Enschedese grondgebied geen sprake van gronduitgifte, de gronden zijn volledig eigendom van Twence. Om kostenverhaal anderszins te verzekeren wordt een anterieure overeenkomst gesloten tussen Twence en de gemeente Enschede. Het vaststellen van een exploitatieplan met dit bestemmingsplan is aldus niet noodzakelijk.

Gemeente Hengelo

Voor het beoogde bouwplan op de 'Kop van de Boeldershoek' is reeds een koopovereenkomst gesloten over de gronden tussen Twence BV en de gemeente Hengelo. Twence heeft de gronden van de 'Kop van de Boeldershoek' aangekocht van de gemeente Hengelo. Kostenverhaal is voor wat betreft deze gronden anderszins verzekerd.

Het bestemmingsplan heeft echter ook betrekking op gronden in de gemeente Hengelo waar geen sprake is van gronduitgifte, de gronden zijn eigendom van Twence. Om kostenverhaal anderszins te verzekeren is ook een anterieure overeenkomst gesloten tussen Twence en de gemeente Hengelo. Het vaststellen van een exploitatieplan met dit bestemmingsplan is aldus niet noodzakelijk.