Plan: | Bestemmingsplan Boeldershoek 2009 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0164.BP0012-0302 |
De inleidende regels omvatten regels ter bevordering van een eenduidige interpretatie van het plan:
De bestemmingsregels zijn onderverdeeld in bestemmingen en dubbelbestemmingen:
Bedrijf - Afval en energie - West, - Oost (B-AE-W, B-AE-O)
De bestemmingen 'Bedrijf - Afval en energie - West' en '- Oost' bieden een regeling voor het bestaande bedrijf Twence. De bestemmingen laten alleen specifieke bedrijfsactiviteiten zoals afvalverwerking, recycling en energieopwekking en -transport toe, met enkele daaraan gerelateerde bedrijfsactiviteiten, alsmede ondergeschikte gerelateerde activiteiten zoals educatie, onderwijs en onderzoek. De bestemming maakt de huidige activiteiten van Twence mogelijk en geeft een basis voor beperkte ontwikkelingen voor de komende tien jaar. Het onderscheid tussen beide bestemmingen is gemaakt ten einde op het westelijk deel de bestaande, milieuhinderveroorzakende activiteiten specifiek vast te kunnen leggen en op het oostelijk deel bepaalde bedrijfsactiviteiten die hier niet beoogd/gewenst zijn uit te sluiten. Tevens wordt door de beide bestemmingen het verschil in karakter tussen beide gedeelten benadrukt en verduidelijkt.
Aan beide bestemmingen 'Bedrijf - Afval en energie' is een Staat van bedrijfsactiviteiten toegevoegd. Deze staat is enerzijds tot stand gekomen vanuit de gewenste bedrijfsactiviteiten van Twence, passende binnen de gemeentelijke beleidskaders. Anderzijds is de Staat beperkt door activiteiten waarvoor eerst een m.e.r., m.e.r.-beoordeling en/of passende beoordeling gemaakt zou moeten worden, hierin niet op te nemen. Bedrijfsactiviteiten waarvoor wel reeds een m.e.r. is vastgesteld zijn wel toegelaten.
De Staat van bedrijfsactiviteiten (voor beide bestemmingen gelijk) gaat er van uit dat vanuit gemeentelijk beleid daarnaast de volgende activiteiten in ieder geval niet wenselijk zijn op de Boeldershoek:
De bedrijfsactiviteiten die Twence op haar terrein wenst uit te voeren zijn globaal als volgt:
Activiteiten die vallen onder het Besluit externe veiligheid inrichting zijn niet toegestaan en worden dan ook uitgesloten in de regels en voor zover van toepassing in de Staat van bedrijfsactiviteiten. Daarnaast zijn nieuwe geluidszoneringsplichtige activiteiten uitgesloten.
Ondergeschikt aan de bedrijfsactiviteiten kunnen in samenwerking met onderwijsinstellingen, onderzoek-, educatie en onderwijsactiviteiten worden ontwikkeld die betrekking hebben op specifieke bedrijfsactiviteiten van Twence.
Binnen beide bestemmingen 'Bedrijf - Afval en energie' geldt in beginsel een bouwverbod, dit in verband met het zogenaamde bodemdalingsprotocol, dat geldt op het gehele plangebied. Het gehele plangebied is gelegen binnen de bodemdalingsgrenzen. Dit houdt in dat nieuw op te richten bebouwing niet rechtstreeks toegestaan is. Nieuw op te richten bebouwing is enkel mogelijk met een afwijking of wijziging en na een positief advies van de Staatstoezicht op de Mijnen. De nieuwe bebouwing mag de archeologische waarden niet onevenredig aantasten. Nieuwe bebouwing dient vanaf de zuidzijde en oostzijde buiten het terrein afgeschermd te zijn en uit het zicht door middel van een landschappelijke inpassing in de vorm van afscherming door grondwallen of stortlobben. De bouwhoogte van bouwwerken is gekoppeld aan de mate van afscherming. Het gebruik van de gronden als stort of grondwal is nader vastgelegd in gebruiksregels en dwarsprofielen met storthoogte en maximale hellingshoek. De gemeenten kunnen bovendien ook nog achteraf toezien op de naleving van de landschappelijke inpassing en afscherming van activiteiten door middel van een nadere eisen regeling. Paragraaf 6.4 licht de regeling nader toe.
Binnen de bestemmingen 'Bedrijf - Afval en energie' zijn bij de bestemming behorende bouwwerken, erven, terreinen en voorzieningen toegestaan, alsmede wegen, straten, voet- en fietspaden, parkeervoorzieningen, water, groenvoorzieningen, nutsvoorzieningen en daarbij behorende bouwwerken zoals straatmeubilair en masten voor licht, bewakingsapparatuur en dergelijke.
Op de specifiek tot 'gemengd' aangeduide gronden is de bedrijfswoning toegestaan, die ook als bij het bedrijf behorende kantoorruimte of dienst- of ontvangstruimte te gebruiken is. De aanduiding 'gemengd' komt alleen voor in het Enschedese bestemmingsplan en alleen binnen de bestemming 'Bedrijf - Afval en energie - West'.
Groen (G)
De tot 'Groen' bestemde gronden zijn de structurele groenvoorzieningen die de landschappelijke inpassing van de Boeldershoek beschermen buiten de inrichtingsgrenzen. Binnen de bestemming 'Groen' zijn ook water en waterbeheersingvoorzieningen, beken, in- en uitritten, toegangswegen, wandel- en fietspaden, nutsvoorzieningen, bijbehorende gebouwen, bouwwerken geen gebouw zijnde, straatmeubilair en andere werken toegestaan. Tevens wordt ten behoeve van het 'stievelpadennetwerk' een uitkijktoren met een maximale hoogte van 55 meter mogelijk gemaakt. Deze uitkijktoren dient te passen binnen de daarvoor aangegeven functieaanduiding 'specifieke vorm van recreatie - uitzichttoren'. De aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - uitzichttoren' komt alleen voor in het Enschedese bestemmingsplan.
Ten aanzien van bouwen geldt ook hier dat dit alleen is toegestaan na afwijking en een positief advies van de Staatstoezicht op de Mijnen.
Verkeer (V)
De tot 'Verkeer' bestemde gronden zijn bedoeld voor de hoofdfunctie verkeer, toegangswegen en voet- en fietspaden met daarbij behorende functies als viaducten en bruggen, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen, geluidwerende voorzieningen, nutsvoorzieningen en daarbij behorende gebouwen, bouwwerken geen gebouwen zijnde, straatmeubilair en andere werken.
Ten aanzien van bouwen geldt ook hier dat dit alleen is toegestaan na afwijking en een positief advies van de Staatstoezicht op de Mijnen.
Leiding – Gas (L-G)
De mede tot 'Leiding - Gas' bestemde gronden zijn bedoeld voor een veiligheidszone ten behoeve van de hoofdgastransportleidingen die door het plangebied lopen. Voor de gasleidingen geldt een veiligheidszone van 5 meter (bron: Gasunie). De dubbelbestemming 'Leiding - Gas' komt alleen voor in het Enschedese bestemmingsplan.
Leiding – Hoogspanning (L-H)
De mede tot 'Leiding - Hoogspanning' bestemde gronden zijn bedoeld voor de instandhouding en het beheer van de aanwezige ondergrondse hoogspanningsleiding. Voor de hoogspanningsverbinding geldt alleen een zakelijk rechtstrook van 2,5 meter aan weerszijden van de verbinding (bron: Tennet). De dubbelbestemming 'Leiding - Hoogspanning' komt alleen voor in het Enschedese bestemmingsplan.
Leiding – Hoogspanningsverbinding (L-HV)
Enschede
De mede tot 'Leiding - Hoogspanningsverbinding' bestemde gronden zijn bedoeld voor de instandhouding en het beheer van de aanwezige bovengrondse hoogspanningsleiding in het Enschedese plan. Voor de hoogspanningsverbinding geldt een veiligheidszone van 36 meter aan weerszijden van de verbinding (bron: gemeente Enschede).
Hengelo
De mede tot 'Leiding - Hoogspanningsverbinding' bestemde gronden zijn bedoeld voor de instandhouding en het beheer van de aanwezige ondergrondse hoogspanningsleiding in het Hengelose plan. Voor de hoogspanningsverbinding geldt alleen een zakelijk rechtstrook van 2,5 meter aan weerszijden van de verbinding (bron: Tennet).
De aanvullende regels bevatten regels, die voor alle in het plan voorkomende bestemmingen gelden: