direct naar inhoud van 4.4 Relatie met de Omgevingsvisie
Plan: Bestemmingsplan Boeldershoek 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0012-0302

4.4 Relatie met de Omgevingsvisie

Zoals in hoofdstuk 2 reeds is aangegeven is een deel van het terrein van de Boeldershoek in de Omgevingsvisie Overijssel aangeduid als 'stadsrandgebied', met het ontwikkelingsperspectief 'buitengebied accent veelzijdig ruimtegebruik; mixlandschap' (kortweg: mixlandschap). Omdat deze aanduiding tot verwarring kan leiden omtrent de bestemming van de gehele Boeldershoek als bedrijfsterrein voor afval en energie wordt in deze paragraaf nader in gegaan op de relatie van het bestemmingsplan met de Omgevingsvisie.

Voorsorteren op 'eindbestemming'

De aanduiding als 'mixlandschap' wekt de indruk dat een gedeelte van de Boeldershoek niet meer voor haar bedrijfsdoeleinden benut mag worden, maar niets is minder waar. In het Streekplan Overijssel 2000+ was de Boeldershoek al aangeduid als 'afvalverwerkingsplaats'. Het gehele terrein Boeldershoek is ook als zodanig in gebruik en vergund door de provincie in het kader van de Wet milieubeheer. De nieuwe Omgevingsvisie kent een dergelijke specifieke aanduiding niet, waardoor in eerste instantie de aanduiding 'bedrijventerrein' was toegekend aan de gehele Boeldershoek. Naar aanleiding van een inspraakreactie van de Vereniging Behoud Twekkelo tegen de ontwerp Omgevingsvisie is op de kaart 'ontwikkelingsperspectieven' het extensieve bedrijfsgedeelte van Twence aangeduid als 'mixlandschap', waarbij wordt voorgesorteerd op de eindbestemming, waarbij de stortcapaciteit volledig benut is. Mede een reden voor de provincie om in de Omgevingsvisie een omslag te maken naar een aanduiding van 'mixlandschap' is dat het niet de bedoeling is dat de stortlobben op termijn doorontwikkeld worden voor andere bedrijfsactiviteiten dan afvalverwerking en dat het belangrijk is een goede landschappelijk aansluiting te hebben op Twekkelo en de EHS aan de andere zijde van de A35.

Het is echter niet realistisch om in dit bestemmingsplan uit te gaan van een eindbestemming, die zeker nog niet binnen de plantermijn van dit bestemmingsplan bereikt wordt. Gezien de ontwikkelingen op de markt van de afvalverwerking kan dat zelfs nog wel enkele plantermijnen van 10 jaren duren. Twence heeft niet de intentie om andere bedrijfsactiviteiten dan in de sector afval en energie (en daarmee gerelateerd) te ontwikkelen, dit bestemmingsplan laat dat dan ook niet toe. Dit bestemmingsplan ziet bovendien toe op een goede landschappelijke aansluiting op de omgeving, zoals eerder in dit hoofdstuk is toegelicht.

Met het oog op de eindbestemming mixlandschap is het bouwvlak ten oosten van de voormalige Boekeloseweg/Kwinkelerweg zeer beperkt gehouden en wordt nadrukkelijk aandacht aan landschappelijke inpassing besteed. Bouwwerken in het plangebied dienen uit het zicht te zijn richting zuid en oostzijde buiten het plangebied door de eisen van de landschappelijke inpassing. De stortlobben dienen ter afscherming van de bebouwing en voeren, mede na afdekking, als landschapselementen de boventoon in het mixlandschap.

Efficiënt ruimtegebruik

De Omgevingsvisie geeft aan dat voor bestaande bedrijventerreinen het beleid zich vooral richt op duurzame ontwikkeling door zuinig ruimtegebruik en herstructurering van bedrijventerreinen. Voor afvalverwerking in de provincie zijn drie locaties beschikbaar, waaronder de Boeldershoek. Mede gezien de beperkte beschikbaarheid van bedrijventerrein specifiek voor 'afval en energie' geldt het zuinig ruimtegebruik ook zeker voor de Boeldershoek. Vanuit het oogpunt van efficiënt ruimtegebruik staat Twence dan ook voor het bestaande stort te kunnen gebruiken voor andere passende bedrijfsactiviteiten dan storten zolang gronden niet nodig zijn voor stort, dit geheel passende binnen provinciaal beleid. In verband met een efficiënt gebruik van ruimte op het terrein kan het zelfs noodzakelijk zijn dat er bepaalde stukken stort worden afgegraven en elders op het terrein opnieuw worden gestort (herstructurering), zoals dat bijvoorbeeld ook met de bouw van de BEC is gebeurd.

Beleid voor afval en energie

De Omgevingsvisie geeft aan dat het provinciale beleid voor afval gericht is op een zo duurzaam mogelijke afvalverwerking. De Omgevingsvisie geeft bovendien nadrukkelijk aan dat de Boeldershoek een nationale functie heeft op dat vlak die op basis van het geldende Landelijk Afvalbeheerplan is vastgelegd. Het kan dan ook niet de bedoeling zijn van de Omgevingsvisie om de bedrijfsvoering van Twence op het gebied van afval en energie onnodig te beperken.

Bedrijfsactiviteiten binnen 'mixlandschap'

De aanduiding ' mixlandschap' in de Omgevingsvisie is als gezegd ongelukkig voor Twence omdat het de indruk wekt dat ter plaatste geen bedrijfsactiviteiten meer mogen worden uitgevoerd. De aanduiding 'mixlandschap' laat echter ook bedrijvigheid toe, waarbij aandacht voor landschap belangrijk is, hetgeen Twence ook voor ogen heeft met de landschappelijke inpassing. De provincie heeft nadrukkelijk bevestigd5 dat 'mixlandschap' de bedrijfsactiviteiten van Twence toe staat zoals dat dit bestemmingsplan voor ogen staat. Daarbij is de Omgevingsvisie niet bindend voor ander overheidslagen en particulieren. Dat wat in het (gemeentelijke) bestemmingsplan wordt vastgelegd is uiteindelijk juridisch bindend voor een ieder. Het vastleggen van een bestemming 'Bedrijf - Afval en energie' voor de gehele Boeldershoek, met een daarbij specifieke op afval en energie gerichte bedrijvenlijst wordt niet belemmerd door de Omgevingsvisie, zeker gezien de ruime aandacht voor landschappelijke inpassing, het veel meer extensieve bebouwingspercentage op het oostelijke deel van het terrein en de aan te houden afstand met bebouwing tot aan de bestemmingsgrens.